Μουσείο Τυπογραφείας

Αποκλεισμός των συνταξιούχων από τον Κοινωνικό Τουρισμό

Κύριε διευθυντά,
oι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ εδώ και δέκα χρόνια πληρώνουν εισφορά κάθε μήνα για θεραπευτικό – κοινωνικό τουρισμό.
Αυτή τη στιγμή στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ έχουν σωρευτεί περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ. Oμως οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΔ δεν απόλαυσαν ούτε μέρα διακοπών στα δέκα χρόνια! Ενώ φέτος, παρά τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δεν θα συμμετάσχει στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ούτε ένας συνταξιούχος.
Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού 20/5/2020, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρη παρουσίασε τους άξονες για την επανεκκίνηση του τουρισμού στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στον «εσωτερικό τουρισμό», ο υπουργός είπε ότι το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την «προώθηση του προγράμματος Τουρισμός για όλους», με ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο 30 εκ. ευρω και υπό τον όρο ότι γίνεται λόγος για τουλάχιστον 4 διανυκτερεύσεις» οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 250.000. Κι όμως οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που από το 2010 πληρώνουν εισφορά 0,75 ευρώ το μήνα για το Κοινωνικό ιατρικό, τουρισμό δεν θα κάνουν, ούτε μια διανυκτέρευση.
Η ΠΟΣ – ΟΑΕΕ με αλλεπάλληλα υπομνήματα έθεσε το θέμα στους Υπουργούς εργασίας και οικονομικών αλλά και στους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά 21/7/2014, Αλέξη Τσίπρα 30/3/2019 στο πλαίσιο συναντήσεων με ανθρώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (Σ.Ε.Α). Στα τελευταία υπομνήματα ήταν προς τον τέως πρωθυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, τον Ιούνιο του 2019 και Γιάννη Βρούτση 29/1/2020, επίσης η ΣΕΑ έστειλε δύο επιστολές 23/1/2020 και 25/5/2020 στον υπουργό Τουρισμό για το θέμα. Τέσσερις πρωθυπουργοί Γεωργ. Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης και πέντε υπουργοί εργασίας (Γιώργος Κουτρουμάνος, Γιάννης Βρούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Γεώργιος Κατρούγκαλος και Σόφη Αχτσιόγλου) απαξίωσαν την υλοποίηση αυτής της υποχρέωσης.
Ιστορία δεκαετίας, με το άρθρο 69 του νόμου 3863/2010 στην παράγραφο 5, έγινε η παρακάτω πρόβλεψη «Θεσπίζεται μηνιαία εισφορά (1) ένα ευρώ, η οποία και θα αποδίδεται στον ειδικό λογαριασμό, επαγγελματικής εστίας (Ε.Λ.Ε.Ε) μέσα από την συμμετοχή σε πρόγραμματα Κοινωνικού – Ιατρικού τουρισμού.
Σήμερα που δημοσιεύω αυτήν την επιστολη, τα 35 εκ. ευρώ δεν βρίσκουν φορέα να τα διαχειριστεί δόθηκε τέτοια απάντηση, ή αυτά δεν υπάρχουν;
Τέλος, η ΣΕΑ με επιστολή της στις 25/5/2020 ζητά συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη για να δοθούν συγκεκριμένες θέσεις της Κυβέρνησης.

Στέλιος Πετράκης μέλος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Χανίων

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.