Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αποκατάσταση εδαφών στη Σιβηρία!

Με τεχνογνωσία από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος “Τέμπους”, θα γίνει η αποκατάσταση ρυπασμένων υπογείων υδάτων και εδαφών από πετρελαιοειδή, από την Κρήτη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Για το πρόγραμμα αυτό χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελου Γιδαράκου με εκπροσώπους από ιδρύματα της Σιβηρίας.
Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Γιδαράκος μιλώντας στα “Χ.Ν.” τόνισε ότι «ένα από τα σπουδαιότερα ίσως προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η ρύπανση των εδαφών και των υπογείων υδάτων. Το Πολυτεχνείο Κρήτης μαζί με τα Πολυτεχνεία της Κοπεγχάγης, της Βιέννης και της Δρέσδης συμμετέχουμε στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα “Τέμπους” με σκοπό να υποστηρίξουμε τέσσερα ανάλογα ιδρύματα της Σιβηρίας. Ηδη το εργαστήριο διαχείρισης τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων -στο οποίο τυγχάνει να είμαι διευθυντής πάνω από είκοσι χρόνια- έχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης εδαφών και υπογείων υδάτων, στα ελληνικά πετρέλαια στον Ασπρόπυργο στη Αθήνα. Με την εμπειρία αυτή που έχουμε αποκτήσει σε παγκόσμια κλίμακα ήδη απασχολούμε 12 μηχανικούς περιβάλλοντος στον Ασπρόπυργο και στην Ελευσίνα, ενώ έχουμε σκοπό να μεταφέρουμε στους συναδέλφους των ιδρυμάτων της Σιβηρίας την ανάλογη τεχνολογία. Μέχρι  στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις στα ιδρύματα της Σιβηρίας και αυτή την εβδομάδα θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε  την τεχνογνωσία στους συναδέλφους, οι οποίοι με τη  σειρά τους θα τη μεταφέρουν στα ιδρύματά τους, ώστε να βοηθήσουν τις αναλογες εταιρείες της Σιβηρίας».
Ο κ. Γιδαράκος υπογράμμισε «πρόκειται για ένα πολύ ουσιαστικό πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπεί πέρα από τη συνεργασία με τα Πολυτεχνεία, στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων. Η Σιβηρία ως γνωστόν έχει τεράστια μορφής προβλήματα με ρυπασμένα πεδία από πετρελαιοειδή. Επειδή ασχολούμαστε εδώ και πολλά χρόνια με την επεξεργασία των αποβλήτων ορυχείων της Βορείου Ελλαδος στόχος είναι να μεταφέρουμε την ανάλογη τεχνογνωσία και στον συγκεκριμένο τομέα των ορυχείων της Σιβηρίας, γιατί όπως γνωρίζουμε η Σιβηρία έχει αρκετά ορυχεία επεξεργασίας χρυσού».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα