Μουσείο Τυπογραφείας

Απογοήτευση για τα αναδρομικά

Με αίσθημα απογοήτευσης παρακολουθούν τις εξελίξεις για τα αναδρομικά τους, τα μέλη του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Χανίων.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος εκφράζει την απογοήτευσή του «γιατί η απόφαση της πιλοτικής δίκης του ΣτΕ δικαιώνει τους συνταξιούχους, όχι από το έτος 2013 μέχρι και το 2018, αλλά μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα έντεκα μηνών, από τον Ιούνιο 2015 μέχρι και τον Μάιο 2016. Φαίνεται ότι για τους υπόλοιπους 61 μήνες τα αναδρομικά πήγαν για την οικονομική ανάκαμψη της Πατρίδας μας».
Όπως εξηγούν τα μέλη του Συλλόγου, «η απογοήτευση όμως των συνταξιούχων γίνεται αγανάκτηση γιατί η Κυβέρνηση μας δια του Πρωθυπουργού δηλώνει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου και θα επιστρέψει μέχρι τέλους του χρόνου τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά για τις κύριες συντάξεις, όχι μόνο σε όσους έχουν κάνει προσφυγή, αλλά σε όλους τους συνταξιούχους και μπράβο της, αλλά την ίδια στιγμή ακυρώνει με τροπολογία την απόφαση σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα Χριστουγέννων -Πάσχα και επίδομα άδειας . Ένας συνταξιούχος του Δημοσίου π.χ. που δικαιούται να πάρει πίσω 16.043,72 ευρώ για την κύρια σύνταξη 3.318,24 ευρώ για την επικουρική σύνταξη και 4.800 για τα δώρα , δηλαδή συνολικά 23.162,26 ευρώ, θα πάρει 2.473,13 ευρώ για την κύρια σύνταξη, μειωμένο κατά 20% για τον φόρο που θα παρακρατηθεί».
Οι ίδιοι τονίζουν πως «οι συνταξιούχοι από όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης αν και υπέστησαν τις πιο άγριες περικοπές στις συντάξεις τους επέδειξαν σωφροσύνη και σύνεση και περίμεναν με υπομονή πότε θα βγει η απόφαση να δικαιωθούν και να πάρουν πίσω τα παρανόμως παρακρατηθέντα να ανασάνουν οικονομικά.
Είναι αδιανόητο η Κυβέρνηση να στερεί από 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι 1.000 ευρώ τα ποσά των καταργημένων δώρων και δεν τους δίνει το δικαίωμα να πάρουν ούτε τα 800 Ευρώ για ένα χρόνο σύμφωνα με την απόφαση.
Αυτό είναι τεράστιο λάθος και μεγάλη αδικία για τους απόμαχους της ζωής».
Για τους λόγους αυτούς οι συνταξιούχοι του Δημοσίου των Χανίων, «καταγγέλλουμε τη δια νόμου απαγόρευση του δικαιώματος διεκδίκησης δικαστικά των αναδρομικών σε όλους εκείνους που θα λάβουν το ποσό που αναλογεί στις κύριες συντάξεις και δεν έχουν προσφύγει μέχρι σήμερα. Διαμαρτυρόμαστε για την κατάργηση της απόφασης του ΣτΕ με τροπολογία που αφορά τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα. Καλούμε την Κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις και να επιστρέψει σε όλους τους συνταξιούχους όλα τα ποσά που δικαιούνται για τις κύριες συντάξεις, τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και του επιδόματος αδείας, όπως αρχικά είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι θα κάνει».
Τέλος, προειδοποιούν ότι « οι συνταξιούχοι που κινδυνεύουμε καθημερινά ως η πιο ευάλωτη ομάδα από τον κορωνοϊό , δεν θα ανεχτούμε να πληρώσουμε τις συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης που έρχεται, αλλά θα βγούμε στους δρόμους και τις πλατείες να υπερασπιστούμε τις συντάξεις μας και να απαιτήσουμε επιτέλους αξιοπρεπή διαβίωση».

1 σχολιο

  • [Manos] ~ ~ ~ Απάντηση

    Αν ΔΕΝ κάνω λάθος, το φθινόπωρο του 2014, η τότε κυβέρνηση της χώρας μας είχε νομοθετίσει και το ΣτΕ αποφασίσει και ήταν έτοιμη να δώσει τα χρήματα. Μετά προέκυψε η κυβέρνηση της πρώτης και ελπίζω τελευταίας, φοράς αριστεράς, πού με το νόμο του “περιπλανώμενου” υπουργού εργασίας ΟΧΙ απλώς πάγωσε την απόφαση του ΣτΕ αλλά με νέο νόμο περίγελο επανυπολόγισε τις συντάξεις με αποτέλεσμα τις επιπλέον περικοπές στις συντάξεις. Και ΟΧΙ μόνο αυτό αλλά μάλιστα τότε επειδή εσφαλμένα θεωρούνταν ότι ο νόμος “έλυνε” το πρόβλημα, με νέα απόφαση του ΣτΕ χάθηκε το δικαίωμα της καταβολής από το 2016 και έπειτα. Η μόνη λύση που υπάρχει είναι αν η τωρινή κυβέρνηση ψηφίσει ΝΕΟ νόμο που να ακυρώνει το προηγούμενο περίγελο του τότε υπουργού. Το ΣτΕ αποφασίζει σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία. Πολιτικός ΔΕΝ είμαι, απλή λογική χρειάζεται μόνο. Και να μην μας παραπλανούν. Τα ΔΥΟ μνημόνια που έφεραν από το ’15 και έπειτα με την “ένδοξη” διαπραγμάτευση είχαν κόστος. Αυτό των 61 συντάξεων, όπως λέει και το δημοσίευμα. Υπάρχει ΠΟΛΙΤΙΚΗ βούληση για τη διόρθωση αυτού του “αίσχους” χωρίς την επιπλέον επιβάρυνση των συνταξιούχων; Αυτό μένει να το δούμε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.