Μουσείο Τυπογραφείας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ - ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Απόδοση στους ΟΤΑ ποσοστού επί των εισπράξεων των αρχαιολογικών χώρων

arxaiaΤην απόδοση ποσοστού από τις εισπράξεις στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων ως ανταποδοτικό έσοδο για τους οικείους ΟΤΑ, ζητούν με ερώτηση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ αυτών και οι βουλευτές Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης.
Οι βουλευτές στην ερώτησή τους αναφέρουν ότι η ανάδειξη των εμβληματικών αρχαιολογικών χώρων, η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία τους και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που τους φιλοξενεί «δεν αποτελούν μόνο ζήτημα πολιτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά είναι και άρρηκτα συνδεδεμένες με την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό».
«Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία και αξιοποίηση του ανεπανάληπτου αυτού πλούτου της Χώρας μας, καίριος είναι ο ρόλος των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα για την επιμέλεια, συντήρηση, καθαριότητα, οδοποιία και την εν συνόλω διατήρηση και βελτίωση των αρχαιολογικών χώρων που φιλοξενούνται στα διοικητικά τους όρια», προσθέτουν.
Παράλληλα, οι βουλευτές  προτείνουν ποσοστό εσόδων από την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων που εισπράττονται από το Υπουργείο Πολιτισμού να αποδίδονται στους οικείους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ. Ειδικότερα, ζητούν τα ποσά αυτά να αξιοποιούνται «πάντα κατόπιν μελετών και εγκρίσεως από τις Τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, προκειμένου να εκτελούνται εργασίες για τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου των αρχαιολογικών χώρων, τη βελτίωση των οδών πρόσβασης σε αυτούς και διαμορφώσεις αυτών με υλικά συνάδοντα προς τον χαρακτήρα τους».
«Οι τοπικές κοινωνίες και οι Δήμοι έχουν ανάγκη της οικονομικής αυτής ενίσχυσης διότι, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο ντόπιος πληθυσμός έχει, λόγω τοπικότητας, την ιδιαίτερη αγάπη, τη συναίσθηση της ευθύνης και την ηθική υποχρέωση να βλέπει βελτιουμένους και εξωραϊσμένους τους χώρους αυτούς. Και οι περιοχές αυτές είναι απαραίτητο να είναι φροντισμένες και προσεγμένες», συμπληρώνουν.
Η ερώτηση καταλήγει τονίζοντας ότι είναι «απολύτως λογικό, νόμιμο και αιτιολογημένο το αίτημα της απόδοσης ποσοστού επί των εισπράξεων των εισιτηρίων στους εκτός αστικής ζώνης αρχαιολογικών χώρων, ως ανταποδοτικό τέλος υπέρ των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ενώ ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η συγκεκριμένη πρόταση να γίνει πράξη.

The Design Bar
Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.