Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Από το 6ο ταξίδι του “Εκτός Υλης”…

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
“Εκτός Υλης” το όνομα του καραβιού με το οποίο ταξιδεύουν εδώ και τρία χρόνια στις θάλασσες της δημοσιογραφίας τα παιδιά του Γυμνασίου Σούδας. Καλά το καταλάβατε, όσοι το καταλάβατε! Στη μαθητική τους εφημερίδα, μ’ αυτόν τον τίτλο, το 6ο φύλλο της οποίας κυκλοφορήθηκε με το τέλος της σχολικής χρονιάς, αναφέρομαι. Απ’ αυτό το φύλλο των 32 ιδιαίτερα επιμελημένων, ποικίλης ύλης, σελίδων, που μου έδωσε πριν από έναν μήνα περίπου ένα καλό γειτονάκι μου, ο Αντώνης Σώκος, οι εργασίες που φιλοξενούνται στον σημερινό «Παιδότοπο». «Οι μικροί δημοσιογράφοι – μαθητές δείχνουν την ίδια προθυμία να συμμετέχουν, να ερευνούν, να εκφράζονται… και είναι φυσικό, αφού μέσα από αυτό το ταξίδι τούς δίνεται η δυνατότητα να ξεφύγουν από τα στενά πλαίσια της σχολικής αίθουσας, να αποδράσουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να αναζητήσουν άλλους δρόμους για την κατάκτηση της γνώσης και της πληροφόρησης», διαβάζω, μεταξύ των άλλων, στο “αντί προλόγου” κείμενο που υπάρχει στη 2η σελίδα του εν λόγω φύλλου, μαζί με τα ονόματα των μαθητών της Συντακτικής Ομάδας και των υπευθύνων καθηγητών. Ενα σχολείο για να ’ναι καλό σχολείο, δεν πρέπει να κλείνεται ποτέ στους τέσσερις τοίχους του!
Συγχαρητήρια και στα παιδιά και στους καθηγητές τους!
Καλή συνέχεια!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, δάσκαλος

Στις 27 Μαρτίου η συντακτική ομάδα, η περιβαλλοντική ομάδα και η χορωδία του σχολείου μας, επισκέφθηκαν το Μουσείο Τυπογραφίας στο βιοτεχνικό πάρκο. Μόλις το μάθημα τελείωσε, ξεκινήσαμε να περπατάμε προς το Μουσείο. Οταν φτάσαμε, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και κάθε ομάδα με τον ξεναγό της ξεκίνησε την ξενάγηση από διαφορετικό σημείο του Μουσείου. Στην πρώτη αίθουσα υπήρχαν παλαιά μηχανήματα τυπογραφίας και σφραγίδες. Ο ξεναγός μάς μίλησε για την τέχνη της τυπογραφίας και μάς εξήγησε τη λειτουργία μηχανημάτων όπως χειροκίνητα πιεστήρια, χαρτοκόπτες, μέχρι και τη λειτουργία αντιγράφου της μηχανής που χρησιμοποίησε ο Γουτεμβέργιος! Στη δεύτερη αίθουσα τα μηχανήματα ήταν πιο σύγχρονα και εξυπηρετούσαν διάφορους σκοπούς λόγω της δημιουργίας νέων τεχνικών τυπογραφίας, όπου τα πλήκτρα αντικαθιστούν τις σφραγίδες και η παραδοσιακή τέχνη της τυπογραφίας αρχίζει να χάνεται. Επειτα ανεβήκαμε στον ημιώροφο όπου παρουσιάζονταν είδη γραφής και αλφάβητα από σπουδαίους πολιτισμούς. Η εκδρομή μας έλαβε τέλος και γυρίσαμε στο σχολείο.

Οδυσσέας
Κουντουράκης Β2

Η περιβαλλοντική ομάδα της Σούδας
συνεχίζει τις δράσεις της
Η β’ φάση του προγράμματος ήταν πιο ενδιαφέρουσα, διασκεδαστική και ευχάριστη.
Ξεφύγαμε από τα στενά πλαίσια του σχολείου και το θεωρητικό μέρος και εξορμήσαμε στη Σούδα. Περπατήσαμε στα στενά σοκάκια της Σούδας, επισκεφθήκαμε τα Κ.Α.Π.Η. και το Λαογραφικό Μουσείο, παρακολουθήσαμε παρασκευή ψωμιού στον φούρνο Τζουγανάκη και εκτονωθήκαμε παρακολουθώντας αγώνες ποδοσφαίρου και καγιάκ στο Κλειστό και στο Ναυταθλητικό αντίστοιχα. Στο λιμάνι της Σούδας και στην Ιχθυόσκαλα συνειδητοποιήσαμε τον σπουδαίο ρόλο της θάλασσας στη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Συνεργαστήκαμε με τις άλλες ομάδες του σχολείου τόσο στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Αποκριάς όσο και στις επισκέψεις μας στον Ναό του Αγίου Νικολάου και το καλλιτεχνικό χωριό “Βερέκυνθος”, όπου ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Τυπογραφίας. Ξεχωριστή ήταν όμως η εμπειρία από τις εκδρομές στα χωριά Γαβαλοχώρι και Ανώγεια όπου γνωρίσαμε -μέσα απο ξεναγήσεις- τον παραδοσιακό τρόπο ζωής.
Η παρασκευή τυριού σε έναν κούμο των Ανωγείων ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μας που εκτός από γνώση, μας πρόσφερε την ικανοποίηση και τη χαρά δημιουργίας. Τελευταία αφήσαμε την επίσκεψη στον ποταμό Μορώνη. Δυστυχώς, παρά τη φυσική του ομορφιά και σπουδαιότητα ως υδροβιότοπος, διαπιστώσαμε ότι βρίσκεται πλήρη εγκατάλειψη. Σκουπίδια, απόβλητα, αστικά λύματα υποβαθμίζουν την περιοχή και δημιουργούν μια εικόνα θλίψης και απογοήτευσης στους επισκέπτες, αφού η δυσοσμία και τα “πράσινα νερά” παραπέμπουν σε βούρκο. Καταλήγοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι μέσα από αυτές τις δραστηριότητες εντοπίσαμε τις αλλαγές, θετικές και αρνητικές που συντελέστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Επικεντρωθήκαμε όμως στις αρνητικές και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους τους φορείς (Πολιτεία – Δήμος – πολίτες) να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που υποβαθμίζουν τη Σούδα. Μόνο μέσα από συλλογικές προσπάθειες και συνεργασία μπορούμε να  διεκδικήσουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον, όχι μόνο για μας όσο και για τις επόμενες γενιές.
Μαθαίνουμε από το παρελθόν. Ζούμε το παρόν.
Σχεδιάζουμε ένα αισιόδοξο Μέλλον… Αυτό ήταν το σύνθημά μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα