Μουσείο Τυπογραφείας

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Από την ταπείνωση του Χριστού, στη δική μας ταπείνωση

Οι χριστιανοί, και μάλιστα οι νέοι άνθρωποι, ρομαντικοί κι ενθουσιώδεις από την φύση τους, κάθε Χριστούγεννα προσπαθούν με την δυνατή φαντασία τους να αναπλάσουν την άρρητη φωτοχυσία εκείνης της Άγιας Νύχτας. Να αφουγκραστούν το αγγελικό, το γλυκό και ελπιδοφόρο «δόξα εν υψίστοις Θεώ».

Λησμονούν όμως τη βασική προϋπόθεση αυτών των εξαισίων γεγονότων της Άγιας Νύχτας. Πότε άνοιξε ο ουρανός και ξεχύθηκε το αμέτρητο πλήθος της ουράνιας στρατιάς. Πότε η γη άκουσε το «ωσαννά» και το «δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία», ύμνους πρωτάκουστους, μυριόστομους; Πότε άλλοτε η νύχτα λούστηκε στο φως; Αυτά τα μεγάλα, τα πρωτόφαντα και πρωτάκουστα γεγονότα ακολούθησαν έπειτα από ένα άλλο γεγονός: την βαθιά ταπείνωση του Χριστού και Κυρίου μας.
Το ξέρω, πως η απροσμέτρητη ταπείνωσις του Θεού, να γεννηθεί ως άνθρωπος στη γη, είναι μυστήριο για τα μέτρα του δικού μας λογικού. Γι’ αυτό και ο υμνωδός αναφωνεί: «Μυστήριον ξένον, ορώ και παράδοξον…». Το μυστήριο είναι η αποκλειστικότης του Θεού. Εμείς όμως δεν θα μπούμε στον γνόφο του μυστηρίου. Μπορούμε, και πρέπει, να σταθούμε με σιγή και δέος στα ψηλαφητά, στα ολοφάνερα γεγονότα εκείνης της Άγιας Νύχτας και να τα επισημάνουμε.
Ανερμήνευτος κι απερινόητος ο Θεός. Είναι ο Νομοθέτης. Ο Εξουσιαστής του κόσμου. Και όμως, ταπεινώνεται ακολουθώντας πιστά τους νόμους της δημιουργίας Του. Μπορούσε να έλθει στην γη αλλιώς ως άνθρωπος έστω, αλλά χωρίς να ταπεινωθεί μ’ αυτόν τον τρόπον. Ωστόσο, γεννάται βρέφος γυμνό, ολότελα αδύνατο.
Όλοι οι θνητοί έρχονται στον κόσμο σ’ ένα σπίτι, φτωχό ή πλούσιο, σε μια καλύβα έστω. Ο αθάνατος Θεός γεννάται σε μια σπηλιά, στην φάτνη των αλόγων. Η πρώτη του συντροφιά, εκτός από την Παρθένο και τον Ιωσήφ, είναι τα ζώα. Ήθελε μήπως να δείξει μ’ αυτόν τον τρόπο, πως οι άνθρωποι είχαν αποβάλλει κάθε τι το θείον, που τους έδωκε την ημέρα της δημιουργίας, και γίνανε άλογα ζώα;…
Γεγονός πάντως είναι πως ο Θεός, που περιστοιχίζεται από αγγέλους και αρχαγγέλους, γεννήθηκε ανάμεσα σε κτήνη, που ούτε μιλούν, ούτε κρίνουν, ούτε καταλαβαίνουν τίποτε από το κοσμοϊστορικό γεγονός που συντελείται δίπλα τους. Αυτόν, που δεν μπορούν ούτε οι άγγελοι του ουρανού να ατενίσουν, τον βλέπουν γυμνό βρέφος με το ανέκφραστο, κρύο βλέμμα τους τα ζώα και συνεχίζουν αδιάφορα να μηρυκάζουν τον σανό τους μπροστά Του. Τι είναι αυτό, παρά ταπείνωσις βαθιά του Θεού μας;
Χριστός γεννάται: Σπάργανα πρόχειρα και φτωχά τυλίγουν το άγιο σωματάκι Του. Και όμως, Αυτός είναι που ντύνει και στολίζει με άφθαρτη χάρη, αφάνταστο πλούτο αμέτρητες ποικιλίες ειδών και χρωμάτων τα κρίνα του αγρού, την πλάση όλη. Η γη και ο ουρανός.
Χριστός γεννάται: Ερχεται να ζεστάνει μέσα στην παγερή ατμόσφαιρα και μοναξιά και αδιαφορία κάθε ψυχή. Ομως, δεν διαμαρτυρήθηκε καθόλου γι’ αυτή μας την στάση την ώρα που μας πρωτοσυναντούσε. Η μόνη Του «διαμαρτυρία» ήταν η αθώα και συμπαθητική κραυγή κάθε νεογέννητου.
Βαθιά η ταπείνωσις του Σαρκωθέντος Θεού, τον οποίο ύμνησαν, και υμνούν, οι Αγγελοι ακαταπαύστως, και το κλάμα του Θείου Βρέφους, θα σταματούσε τους θρήνους στην βασανισμένη και δακρύβρεχτη γη. Ο ερχομός Του στη γη άνοιξε στους ανθρώπους τον δρόμο του ουρανού.
Εμείς οι άνθρωποι θέλουμε δόξα και τιμές! Διακρίσεις και επευφημίες! Πλούτη και υλικές απολαύσεις! Και όμως, έρχονται τα Χριστούγεννα που μας λένε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος που να οδηγεί στην δόξα, έξω από τον δρόμο της ταπεινώσεως. Αφού κι Αυτός, ο αιωνίως δοξαζόμενος Χριστός, αυτόν τον δρόμο ακολούθησε, όταν ήλθε στη γη μας. Γιατί εμείς επιμένουμε να αναζητούμε άλλον;
Χριστούγεννα: Ο Χριστός «εταπείνωσεν εαυτόν…» (Φιλιππ. 2, 8). Από, και δια της ταπεινώσεως, εδοξάσθη. Η δόξα και το στεφάνι μπορεί να αργήσουν. Δεν έχει σημασία. Το βέβαιο είναι ότι θα έλθουν.
Γιορτάσαμε και φέτος Χριστούγεννα. Μιμηθήκαμε την ταπείνωση του Χριστού κι αποφασίσαμε έτσι να πορευθούμε τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής μας;

* Θεολόγος – τ. Λυκειάρχης

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.