Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απειλούνται μινωικές αρχαιότητες

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει «την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει στον αρχαιολογικό χώρο των Πέρα Γαλήνων Σεισών Μυλοποτάμου Κρήτης το έργο “Διασύνδεση Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω Σ.Ρ. – Αττική – Κρήτη (Κορακιάς)”.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «ο χώρος των Πέρα Γαλήνων αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική μεσομινωική εγκατάσταση, τη σημαντικότερη – μέχρι σήμερα – στην βόρεια παραλία του Ρεθύμνου. Παρουσιάζει εξελιγμένη αρχιτεκτονική, σωζόμενη μέχρι ύψους 2,10 μ., με μεγάλους χώρους διοικητικού και λατρευτικού χαρακτήρα, όπως “άδυτο” ή “δεξαμενή καθαρμών” και εργαστηριακούς χώρους μεταλλουργίας. Υπήρξε κέντρο οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής των 4, ιδιαίτερα πλούσιας σε μεταλλεύματα, όπως αποτυπώνεται και στη μυθολογία της περιοχής, με τη μορφή του Τάλω, του χάλκινου φρουρού της Κρήτης».

Οι αρχαιολόγοι τονίζουν πως «το τμήμα του προγραμματιζόμενου έργου Διασύνδεσης, που αφορά στην συγκεκριμένη περιοχή (Κορακιάς), χωροθετείται σε άμεση γειτνίαση με τις οριοθετημένες ζώνες Α’ και Β’ προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, ενώ σε ορισμένα σημεία η προβλεπόμενη υποβρύχια ζώνη της Γραμμής Μεταφοράς εισέρχεται στη ζώνη Β’ του αρχαιολογικού χώρου. Οι μεγάλης έκτασης εργασίες εκβραχισμών και εκσκαφών που απαιτούνται για τα διάφορα τμήματα του έργου (προσαιγιάλωση, διαμόρφωση πλατειών έδρασης πυλώνων για τις εναέριες γραμμές μεταφοράς, κατασκευή οδών πρόσβασης)θα προκαλέσουν αμετάκλητη καταστροφή της γεωμορφολογίας, του ιστορικού τοπίου της περιοχής και του ευρύτερου περιβάλλοντος του αρχαιολογικού χώρου. Άμεση οπτική επαφή με τον χώρο θα έχουν τόσο οι πυλώνες όσο και ο Τερματικός Σταθμός Μετάβασης Κορακιά, που θα καταλάβει γήπεδο έκτασης 26 στρεμμάτων. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η συνολική υποβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και του φυσικού τοπίου της περιοχής».

Οι Αρχαιολόγοι τονίζουν ότι «ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η όχληση του αρχαιολογικού χώρου και ριζικότερη η καταστροφή του περιβάλλοντός του, αν προκριθεί η εναλλακτική λύση και στην περιοχή του Κορακιά χωροθετηθεί τελικά και ο Σταθμός Μετατροπής, για τον οποίο προβλέπονται εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας περίπου 53 στρεμμάτων». Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά από την πολιτική και διοικητική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλογιστούν την προστιθέμενη αξία που προσφέρει σε κάθε περιοχή η διάσωση και ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς, το δυνητικό πολιτιστικό κεφάλαιο που αυτές δημιουργούν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα