Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Απειλή τα “κόκκινα” δάνεια για την ελληνική οικονομία

Τα “κόκκινα” δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο “βαρίδι” για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ την ίδια ώρα εκφράζονται ανησυχίες για την εξέλιξη του ασφαλιστικού συστήματος όσο η Ελλάδα παραμένει στη δίνη της υπογεννητικότητας και του brain drain.

Τα παραπάνω ζητήματα τέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του 7ου Spring Multinational Finance Society που ξεκίνησε την Παρασκευή 19 Απριλίου στα Χανιά. Το συνέδριο τελεί υπό την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Εργαστηρίου Χρηματοοικονομικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Κρήτης Χρυσοβαλάντης Γαγάνης μιλώντας στα «Χ.ν.» τόνισε, μεταξύ άλλων, πως ο συνδυασμός της φυγής μεγάλων κεφαλαίων από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια που επέφερε μια δραματική μείωση των αποθεματικών, σε συνδυασμό με την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κλόνισε σοβαρά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ειδικότερα για τα «κόκκινα» δάνεια υπογράμμισε πως από το 20% που ανέρχονταν πριν την κρίση σήμερα έχουν φτάσει περίπου στο 50%.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο “βαρίδι” στο τραπεζικό σύστημα», σχολίασε ο κ. Γαγάνης και πρόσθεσε ότι η επίλυση αυτού του προβλήματος αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για το τραπεζικό σύστημα. Συνεχίζοντας ο κ. Γαγάνης επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει ξεπεράσει τις συμπληγάδες της προηγούμενης δεκαετίας αλλά ακόμα παραμένουν ορισμένα δομικά προβλήματα που απαιτούν ριζικές αναδιαρθρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό σύστημα που έχει πληγεί από τη φυγή πολλών νέων στο εξωτερικό, γεγονός που έχει ως συνέπεια τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. «Αυτό είναι και το πιο σοβαρό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία δεδομένης και της υπογεννητικότητας. Κι είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας τις επόμενες δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ κρίσιμο να αντιστραφεί το φαινόμενο του brain drain», ανέφερε ο κ. Γαγάνης.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία από τον έντονο ανταγωνισμό που δέχεται από τις ασιατικές οικονομίες και τις ΗΠΑ. «Ο νέος πόλεμος είναι ο τεχνολογικός. Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) κι από την άλλη υπάρχουν οι κολοσσοί από την Ασία όπως η Alibaba κ.λπ. Αν λοιπόν η Ευρώπη δεν μπορέσει τεχνολογικά να πιάσει το τρένο τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα», σχολίασε ο κ. Ζοπουνίδης.

Ο καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Παναγιώτης Θεοδοσίου, μιλώντας στα «Χ.ν.», αναφέρθηκε στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας σημειώνοντας πως παρότι η γενική εικόνα είναι καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια υπάρχουν ορισμένες «μαύρες κηλίδες» που αφορούν κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τόνισε, πάντως, ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, ενώ επεσήμανε ότι για να επιλυθεί θα πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικοί «να χαϊδεύουν τα αυτιά του κόσμου» για ψηφοθηρικούς λόγους. Ανέφερε ακόμα ότι στόχος των όποιων παρεμβάσεων θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών που εκμεταλλεύονται στη σημερινή κατάσταση σε βάρος των συνεπών δανειοληπτών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα