Μουσείο Τυπογραφείας

Απειλή ο υπερτουρισμός για Μπάλο και Ελαφονήσι

Παραπάνω από ορατές ήταν το φετινό καλοκαίρι οι επιπτώσεις του υπερτουρισμού σε Μπάλο και Ελαφονήσι, με τις δύο αυτές περιοχές να δέχονται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμισή τους.

Το θέμα επισημαίνει ξανά η Ένωση Ξενοδόχων νομού Χανίων, επαναφέροντας πρότασή της για επιβολή εισιτηρίου με ανταποδοτικό χαρακτήρα στις δύο αυτές παραλίες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μανώλης Γιαννούλης και ο γραμματέας Κυριάκος Παπαδάκης, απήυθυναν σχετική επιστολή προς τους δημάρχους Κισσάμου και Καντάνου Σελίνου, τονίζοντας ότι «υπάρχουν παράπονα πολλών επισκεπτών μας για την κατάσταση που υπάρχει στις παραλίες, ιδιαίτερα του Μπάλου και του Ελαφονησίου, σε επίπεδο καθαριότητας, ευταξίας και συνωστισμού».

Οι ξενοδόχοι μάλιστα καταγγέλλουν πως παρατηρήθηκε ακόμα και το φαινόμενο «διάφοροι πλανόδιοι να πωλούν βαζάκια με άμμο καταστρέφοντας τις παραλίες και το οικοσύστημα τους με ανεπανόρθωτη βλάβη».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως «η ανεξέλεγκτη στάθμευση μέσα στην άμμο, κάτω από κέδρους, καταστρέφοντας τους, και τα χιλιάδες αυτοκίνητα δημιουργούν μια εικόνα που μόνο κολακευτική δεν είναι για τον τόπο μας και τον τουρισμό μας».

Οι ξενοδόχοι εξηγούν στους δημάρχους ότι «οι διαμαρτυρίες πολλών επισκεπτών είναι γνωστές, τις έχουμε επισημάνει, και θέλουμε ξανά να επιστήσουμε την προσοχή σας, ώστε την επόμενη τουριστική περίοδο, 2019, να υπάρχει έλεγχος στις ροές των επισκεπτών και φυσικά να είναι γνωστό πόσους επισκέπτες μπορεί να δεχτεί κάθε παραλία ημερησίως, ώστε να αποφύγουμε τι απαράδεκτες αυτές εικόνες και την υποβάθμιση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος» .

Προτείνουν λοιπόν ξανά την επιβολή εισιτηρίου, καταρχήν στις παραλίες του Μπάλου και του Ελαφονησίου, ώστε να υπάρχει έλεγχος των ροών των επισκεπτών, ενώ «παράλληλα προκειμένου να αποφευχθούν, δήθεν παρεξηγήσεις επισημαίνουμε ότι τα έσοδα πρέπει να είναι ανταποδοτικά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν πως τα έσοδα πρέπει «να κατευθύνονται στην καθαριότητα, στην ύπαρξη οργανωμένων καντίνων και εστιατορίων, στην καθημερινή αποκομιδή σκουπιδιών, την φύλαξη από την ανεξέλεγκτη κατασκήνωση ή κάμπινγκ και φυσικά τη προστασία και αναβάθμιση των συγκεκριμένων παραλίων και του περιβάλλοντος». Ξεκαθαρίζουν δε ότι «επειδή στο παρελθόν έχει γίνει πολύ συζήτηση για την συγκεκριμένη πρόταση, επαναλαμβάνουμε ότι στοχεύει μόνο στην αναβάθμιση, συντήρηση και ανάδειξη τους».

Εφαρμογή συμβάσεων στον τουρισμό ζητά το Εργατικό Κέντρο


Το Εργατ/κό Κέντρο Χανίων ενημερώνει τους εργαζόμενους στα Τουριστικά και Επισιτιστικά Καταστήματα ότι εκδόθηκε από τον ΟΜΕΔ η Δ.Α. ΤΡΙΜ.7/2018, Π.Κ.11/25-09-2018 η οποία και υπογράφτηκε από την ΠΟΕΕΤ και που αφορά το προσωπικό των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών Καταστημάτων όλης της χώρας. Η Διαιτητική Απόφαση προβλέπει αύξηση αποδοχών 1% από 21.02.2018 στους ήδη διαμορφωμένους μισθούς από την Δ.Α. ΠΕΝΤ.8/2016.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «σε συνδυασμό με την Διαιτητική Απόφαση των Ταχυφαγείων η νέα Δ.Α. διατηρεί ρυθμισμένες τις εργασιακές σχέσεις στον Επισιτισμό σε έναν κατ’ εξοχή χαοτικό και απορρυθμισμένο τομέα όπου έχουν επιβληθεί διαφορετικοί και άνισοι εργασιακοί όροι απασχόλησης σε πάνω από 270.000 εργαζόμενους».
Το Εργατικό Κέντρο Χανίων ευελπιστεί τέλος «στην καθολικότητα των συβάσεων».Αύριο το Φεστιβάλ Χανιώτη επαγγελματία


To “1ο Φεστιβάλ Χανιώτη Επαγγελματία” θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά την Κυριακή στις 6.30 μ.μ. στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα γίνει βράβευση παλαίμαχων επαγγελματιών και βιοτεχνών ενώ θα πραγματοποιηθεί και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το κρητικό μουσικό συγκρότημα του Γ. Μαγγελάκη και χορευτικά συγκροτήματα.

2 Σχόλια

  • [Γιωργος] ~ ~ ~ Απάντηση

    Για δεκα μερες το χρονο που γινεται χαμος θα το πληρωσουμε εμεις. Δεν τους φτανει το δημο τα εσοδα απο καντινες, γαιδαρους και ξαπλωστρες.

  • [Ιωάννα Βατσολάκη] ~ ~ ~ Απάντηση

    Η κατάσταση και στις δυο παραλίες είναι τραγική,αν δεν γίνει περιορισμός στην επισκεψιμότητα άμεσα θα είναι σε λίγο μη αναστρέψιμη και η καταστροφή οριστική.Σε παραλία της Ιταλίας που αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα απαγορεύτηκε για μια τετραετία η πρόσβαση ώστε να επανέλθει το οικοσύστημα. Άντε να πεις κάτι τέτοιο εδώ!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.