Μουσείο Τυπογραφείας

Απειλή η κλιματική αλλαγή

» Ανάγκη λήψης μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο
Τα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς αυξήθηκαν το 2013 με τον ταχύτερο ρυθμό μετά το 1984, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), ο οποίος επεσήμανε ότι, μετά και τη διαπίστωση αυτή, καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η συγχρονισμένη πολιτική δράση και η επίτευξη μιας νέας διεθνούς συμφωνίας για τη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής.
Η ετήσια έκδοση”Greenhouse Gas Bulletin” του Οργανισμού, σύμφωνα με το BBC, καταγράφει πόσα από αυτά τα αέρια παραμένουν στην ατμόσφαιρα μετά τις πολύπλοκες φυσικοχημικές αλληλεπιδράσεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ του αέρα, της ξηράς και των θαλασσών. Περίπου οι μισές από τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου απορροφώνται από τους ωκεανούς, τα δέντρα και τα έμβια όντα.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφθασε κατά μέσο όρο στα 396 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) το 2013, μία αύξηση 3 ppm έναντι του 2012. Η ετήσια αυτή αύξηση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με τον Μισέλ Ζαρό, γενικό διευθυντή του WMO.
Το ατμοσφαιρικό διοξείδιο εμφανίζει πλέον αύξηση 142% σε σχέση με τα επίπεδά του το 1750, πριν ξεκινήσει η Βιομηχανική Επανάσταση στην Ευρώπη. Η μεγάλη αύξηση του πέρυσι εκτιμάται ότι οφειλόταν όχι μόνο στις αυξημένες εκπομπές αερίων, αλλά και στην μειωμένη απορρόφησή τους από τη γήινη βιόσφαιρα, κάτι το οποίο προβληματίζει τους επιστήμονες. Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε μια τέτοια “αδυναμία” της βιόσφαιρας, ήταν το 1996, όταν είχαν υπάρξει εκτεταμένες πυρκαγιές παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την εμφάνιση ενός φαινομένου «Ελ Νίνιο».
«Επειδή το 2003 δεν συνέβησαν αντίστοιχες επιπτώσεις στη βιόσφαιρα (όπως το 1996), η εξέλιξη αυτή είναι πιο ανησυχητική», δήλωσε η Οξάνα Ταράσοβα, επικεφαλής του τμήματος ατμοσφαιρικών ερευνών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και πρόσθεσε ότι, προς το παρόν, είναι άγνωστο αν πρόκειται για μια παροδική ή πιο μόνιμη τάση. «Μπορεί να σημαίνει ότι η βιόσφαιρα έφθασε πια στα όρια της, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά», τόνισε.
Αν και οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες δεν έχουν αυξηθεί ανάλογα με τις αυξήσεις του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου (κάτι που έχει επιτρέψει σε ορισμένους ανέκαθεν σκεπτικιστές επιστήμονες να ισχυρίζονται ότι η κλιματική αλλαγή έχει “φρεναριστεί”), τα στοιχεία του WMO στην πραγματικότητα δείχνουν ότι μεταξύ 1993 – 2013 έχει συμβεί μια αύξηση κατά 34% στην θέρμανση του πλανήτη, καθώς τα εν λόγω αέρια (διοξείδιο, μεθάνιο, οξείδιο του αζώτου κ.α.) παραμένουν στην ατμόσφαιρα για πολύ καιρό.
Εξάλλου, σύμφωνα με το “Bulletin”, κάθε μέρα που περνάει, οι ωκεανοί απορροφούν περίπου τέσσερα κιλά διοξειδίου ανά άτομο, με συνέπεια ο ρυθμός της οξίνισής τους να έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα για τα τελευταία 300 εκατ. χρόνια.
Στις 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ, με την ελπίδα ότι θα τεθούν τα θεμέλια για μια νέα κλιματική παγκόσμια συμφωνία έως το τέλος του 2015. Η ακριβής νομική μορφή μιας τέτοιας συμφωνίας (επί της ουσίας πόσο δεσμευτική θα είναι) αποτελεί το βασικό “αγκάθι” των έως τώρα διαπραγματεύσεων. Όπως όμως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WMO Μισέλ Ζαρό, τα στοιχεία πλέον υπάρχουν, συνεπώς «η επίκληση της άγνοιας δεν μπορεί πια να αποτελεί δικαιολογία για την αδράνεια».

1 σχολιο

 • [stalex] ~ ~ ~ Απάντηση

  Είναι τραγικό να εμφανίζονται συνεχώς στο τύπο τέτοιου είδους αστεία δημοσιεύματα τα οποία το μόνο σκοπό που έχουν είναι να χειραγωγούν και να παραπληροφορούν (εδώ και 20 χρόνια ) την κοινή γνώμη.
  Η αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρα τελευταία (2012-2013) είναι 2.66 ppm από τις επίσημες καταγραφές (από 392.82 σε 396.48) από το παρατηρητήριο στη Χαβάη, το οποίο είναι εγκατεστημένο 3.5 χιλιόμετρα από τον κρατήρα Moku’ aweoweo του μεγαλύτερου ενεργού ηφαιστείου του πλανήτη (Mauna Loa) και σε υψόμετρο περίπου 3500 μέτρων !!!
  Αποδεχόμενοι λοιπόν τις μετρήσεις, αυτό σημαίνει ότι: Η εκατοστιαία αύξηση στην ατμόσφαιρα (ξηρή) του πλανήτη είναι για τον ένα χρόνο 0.00027 % ! Δηλαδή προστέθηκαν στο ένα εκατομμύριο μόρια της ξηρής ατμόσφαιρας 2.5 μόρια
  διοξειδίου του άνθρακα. Από αυτή την αύξηση μόνο το 3.33% οφείλεται στην
  ανθρωπογενή επίδραση (0.08 μόρια CO2). Να επισημανθεί ότι δεν λαμβάνεται υπόψη συστηματικά, η περιεκτικότητα και η συμβολή των υδρατμών (του σπουδαιότερου αεριου του θερμοκηπίου), του οποίου η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα είναι 60 φορές περισσότερη από εκείνη του CO2.
  Αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα το 1800 ήταν πάνω από τα σημερινά επίπεδα όπως προκύπτει από μετρήσεις (Ernst-Georg Beck. 180 years of atmospheric CO2 gas analysis by chemical methods”.Energy & Environment · Vol. 18, No. 2, 2007) σε αντίθεση με όσα αβάσιμα αναφέρονται για το 1750.
  Η άγνοια δυστυχώς οδηγεί σε αποδοχή της παραπληροφόρησης!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.