Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Απειλές για τα αμπέλια από έντομα και ασθένειες

Απειλές για τα αμπέλια προέρχονται από έντομα και ασθένειες με το Κέντρο Προστασίας Φυτών Ηρακλείου να δίνει σε χθεσινό του δελτίο, συμβουλές σε παραγωγούς.

Το Κέντρο επισημαίνει και συμβουλεύει:
• Ευδέμιδα: Οι πρώτες συλλήψεις και αραιές ωοτοκίες ξεκίνησαν στην πρώιμη ζώνη των νομών Χανίων και Ρεθύμνου αλλά και στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Οι δροσερές συνθήκες που επικρατούν, κρατούν χαμηλή τη δραστηριότητα του εντόμου και οι ωοτοκίες προς το παρόν είναι αραιές. Στην πρώιμη ζώνη των νομών Χανίων και Ρεθύμνου συνιστάται να ξεκινήσει η αντιμετώπιση στις 2 – 4 Ιουνίου.
• Περονόσπορος: Όσο παραμένει η καιρική αστάθεια τα αμπέλια που βρίσκονται σε τοποθεσίες που έχει εμφανιστεί η ασθένεια πρέπει να είναι καλυμμένα. Σε αμπέλια με συμπτώματα πρέπει να συνεχίζεται η προστασία σε περιόδους με δροσιές ή σε επόμενες βροχές.
• Ωίδιο: Η αντιμετώπιση στα στάδια άνθησης – καρπόδεσης είναι απαραίτητη. Μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για το περονόσπορο ή την ευδεμίδα. Στα βλαστικά στάδια της άνθησης – καρπόδεσης να προτιμάτε το θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης (απύρι). Το θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης (DP) έχει πολύ καλή προληπτική αλλά και θεραπευτική δράση, όταν μετά την εφαρμογή του επικρατούν κατάλληλες συνθήκες (απουσία βροχών, θερμοκρασία 18 – 25 οC, μεγάλη ηλιοφάνεια και χαμηλή σχετική υγρασία). Ωστόσο το Κέντρο συνιστά προσοχή καθώς το θειάφι σε θερμοκρασίες πάνω από 30οC μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα.
• Τζιτζικάκι: Προς το παρόν, οι πληθυσμοί του εντόμου που καταγράφονται στα αμπέλια (τέλεια πτερωτά και άπτερα άτομα) εμφανίζονται ακόμα χαμηλοί. Δεν συνιστάται ψεκασμός. Η αντιμετώπιση στοχεύει τις ατελείς μορφές (άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου). Συνιστάται να ξεκινήσουν εβδομαδιαίοι έλεγχοι. Ελέγχετε την κάτω επιφάνεια των φύλλων, από τα μεσαία έως και δυο φύλλα πριν την κορυφή του βλαστού. Επισημαίνεται ότι το ενδεικτικό όριο επέμβασης είναι όταν μετρώνται 50 – 70 άπτερα άτομα ανά 100 τυχαία φύλλα.
• Καλλιεργητικά μέτρα: Η πυκνή – πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια που ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων – μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.
Το Κέντρο συνιστά να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για την καλλιέργεια ενώ επισημαίνει ότι οι δραστικές ουσίες chlorpyrifos και chlorpyrifos methyl δεν είναι πλέον εγκεκριμένες για χρήση ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα