Μουσείο Τυπογραφείας

“Απάντηση” στην ακρίβεια οι λαϊκές αγορές

Πολίτες αναζητούν οικονομικά και ποιοτικά προϊόντα στους πάγκους των παραγωγών

1Όλο και μικρότερο είναι το καλάθι της νοικοκυράς στα χρόνια της κρίσης και των περικοπών, με τους Χανιώτες καταναλωτές να αναζητούν τρόπους ώστε να προμηθευτούν οικονομικά και ποιοτικά προϊόντα. Την “απάντηση” στην ακρίβεια φαίνεται να δίνουν οι λαϊκές αγορές.
Από την χθεσινή πρωινή μας εξόρμηση στη λαϊκή αγορά της οδού Γιαμπουδάκη στα Χανιά, καταγράψαμε δηλώσεις και αφουγκραστήκαμε παρατηρήσεις εμπόρων, παραγωγών και πελατών. Πολλοί από αυτούς δυσαρεστημένοι από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν, ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι και τα χαμηλά εισοδήματα.
Αυτό που δεν λείπει πάντως είναι το καλαμπούρι και η καλή διάθεση, με τα χωρατά ανάμεσα σε εμπόρους και καταναλωτές να δίνουν και να παίρνουν.
Τα πιο… δύσκολα, τα συναντά κανείς στο κλείσιμο της λαϊκής, όπου συνάνθρωποί μας ψάχνουν να βρουν κάτι για το τραπέζι τους από όσα άφησαν πίσω τους οι παραγωγοί.

1Καρπούζια γλυκά, φθηνά και με μαχαίρι, φωνάζει ο παραγωγός από τα Χωραφάκια του Ακρωτηρίου.

2Σαράντος Δρικάκης, παραγωγός από τον Φουρνέ: « Όλα τα είδη είναι παραγωγής μου και τα προτιμούν ντόπιοι και ξένοι. Ειδικά τα γλυκά κουταλιού γίνονται ανάρπαστα».

10Μιχαήλ Δασκαλάκης, παραγωγός από τον Ντερέ: «Παθαίνουμε τόσες ζημιές από την κακοκαιρία και ο ΕΛΓΑ δεν μας αποζημιώνει όπως οφείλει και δυσκολευόμαστε να βγάλουμε το μεροκάματο».

5Ιωσήφ Χαβρές, αγοραστής: « Ότι θέλει βρίσκει κανείς και με καλή τιμή».

4Μαρία Ζωγραφάκη, πελάτισσα: « Μένω κοντά και πάντα κάθε Δευτέρα έρχομαι και ψωνίζω για όλη την εβδομάδα. Είμαι πολύ ευχαριστημένη».

7«Βρίσκουμε ποιότητα και καλές τιμές αλλά το κυριότερο είναι που μπορούμε να διαλέγουμε ότι θέλουμε και είναι πολύ σημαντικό.  Γι’ αυτό ψωνίζουμε από την λαϊκή».

12Εμμανουήλ Μαρκαντωνάκης, αγοραστής: « Έχω φίλους εδώ και τους προτιμώ γιατί ξέρω ότι τα προϊόντα τους είναι αγνά και με καλές τιμές και πάνω απ’ όλα όπως τώρα με τα καλαμπόκια, έχω το δικαίωμα όπως και όλοι να βλέπουμε αν είναι καλά ή χαλασμένα…».
3Γεώργιος Ζυμβραγουδάκης, αγοραστής: «Είμαι τακτικός στην λαϊκή γιατί συνδυάζω βόλτα και καλά ψώνια με φθηνές τιμές».

6Γιάννης Μανιουδάκης, παραγωγός: « Έχουμε ντόπια, γευστική και φθηνή πατάτα αλλά ορισμένοι προτιμούν τις πατάτες Αιγύπτου. Να περιοριστούν οι εισαγωγές γιατί εμείς έχουμε ποιότητα ενώ είμαστε φτωχοί, αλλά τίμιοι βιοπαλαιστές του μεροκάματου. Το κράτος πρέπει να μας σεβαστεί…».

9Γεώργιος Περβολιανάκης, έμπορος: « Δύσκολα βγαίνει το μεροκάματο και θέλουμε από τους αρμόδιους να ορίσουν έναν επόπτη για να ελέγχει την κατάσταση…».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.