Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απάντηση σε δημοσίευμα

Κύριε διευθυντά,
σε απάντηση του δημοσιεύματος της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα” (σελ. 21), από τον Μιχελάκη Νικόλαο, επιστημονικό Συνεργάτη του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., με τίτλο “Δακοκτονία: Αργοπορημένες διαδικασίες διακυβεύουν την έγκαιρη έναρξη”, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι:
Οι διαδικασίες ανάδειξης τόσο των εργολάβων παγιδοθεσίας όσο και των εργολάβων δολωματικών ψεκασμών είναι όντως σε εξέλιξη αυτό όμως ουδόλως επηρεάζει την εφαρμογή του προγράμματος καθώς δεν είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εφαρμογή του έργου. Με σχετικές της αποφάσεις η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης έχει ανακηρύξει προσωρινούς μειοδότες, στους οποίους έχει ανατεθεί το έργο της εκτέλεσης των δολωματικών ψεκασμών και της παγιδοθεσίας και η εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να ξεκινήσει στον σωστό χρόνο μετά από αξιολόγηση των δεδομένων.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην παγιδοθεσία, η ανάρτηση παγίδων θα ξεκινήσει στις 21/5/2020 (το 2019 ανάρτηση έγινε στις 6/6/2020), από τις περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση.
Οι παγίδες είναι αυτές που θα καθορίσουν τα μεγέθη των δακοπληθυσμών και όχι οι παρατηρήσεις σε «κηπευτικά ή αυτοφυή φυτά».
Οι διαγωνισμοί προμήθειας εντομοκτόνων υλικών τόσο του Υ.Π.Α.Α.Τ. όσο και της Περιφέρειας Κρήτης είναι σε εξέλιξη, εντούτοις η ικανοποίηση των αναγκών σε υλικά για το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την προμήθεια είναι εξασφαλισμένη, με την προϋπόθεση ότι δεν θα πραγματοποιηθούν άκαιροι ψεκασμοί. Οι δραστικές οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν δεν έχουν προβλήματα εμφάνισης ανθεκτικότητας του δάκου. Οσον αφορά στην πρόσληψη του εποχικού προσωπικού το σχέδιο της προκήρυξης έχει αποσταλεί στον ΑΣΕΠ και αναμένεται η σχετική έγκριση. Στο διάστημα μέχρι και την πρόσληψη του προσωπικού ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από το μόνιμο προσωπικό της ΔΑΟΚ όπως γίνεται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων των υπαλλήλων.
Ο χρόνος εφαρμογής του πρώτου δολωματικού ψεκασμού σαφώς και θα πρέπει να προσδιοριστεί με ακρίβεια καθώς εάν η εφαρμογή γίνει νωρίτερα από ότι πρέπει τότε η αποτελεσματικότητα του ψεκασμού θα είναι μειωμένη με αποτέλεσμα να απαιτείται επανάληψη του ψεκασμού σε μικρό χρονικό διάστημα. Εάν η εφαρμογή γίνει αργότερα, πάλι θα είναι μειωμένη καθώς θα έχουν λάβει χώρα εναποθέσεις. Τα παραπάνω αναφέρονται σε πιο σύγχρονη εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ και όχι σε εγκύκλιο του 1976 όταν η δακοκτονία εφαρμοζόταν σε σημαντικό ποσοστό με αεροψεκασμούς. Στην εγκύκλιο αυτή καθορίζονται οι παράμετροι υπολογισμού του χρόνου του πρώτου δολωματικού ψεκασμού οι οποίες είναι:
• Υψος δακοπληθυσμού (5-20 δάκοι ανά παγίδα και πενθήμερο)
• Σύνθεση δακοπληθυσμού δηλαδή αριθμητική σχέση θηλυκών και αρσενικών, ο λόγος θηλυκά/αρσενικά πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα
• Ποσοστό γόνιμων θηλυκών (μεγαλύτερο του 5%).
• Κατάσταση ελαιοκάρπου. Μέσο βάρος καρπού μεγαλύτερο από 0,20 γραμμάρια και έναρξη πήξης πυρήνα.
• Κλιματολογικές συνθήκες (θερμοκρασία και υγρασία).
Οσον αφορά στους λόγους στους οποίους οφείλεται η ζημιά στην ελαιοπαραγωγή το 2019, υπενθυμίζουμε ότι έχουν υπάρξει αρκετές δημοσιεύσεις στις οποίες ουδέποτε αναφέρεται ως λόγος η μη έγκαιρη επέμβαση του πρώτου ψεκασμού. Αλλωστε η έκταση της ζημιάς είναι τέτοια που καθιστά μάλλον απίθανη την «μη επίκαιρη επέμβαση του πρώτου ψεκασμού» παντού.
Η πορεία της ανθοφορίας και καρπόδεσης της ελιάς παρακολουθείται συνεχώς από τους αρμόδιους γεωπόνους της ΔΑΟΚ οι οποίοι είναι έτοιμοι για να προχωρήσουν στις ενέργειες που απαιτούνται για την προστασία της ελαιοπαραγωγής.
Το 2019 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για τους ελαιοκαλλιεργητές της Κρήτης. Είναι λογικό να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τυχόν επανάληψη των ίδιων γεγονότων τόσο ανάμεσα στους εμπλεκόμενους με την παραγωγή ελαιολάδου όσο και ανάμεσα στους εφαρμόζοντες το πρόγραμμα δακοκτονίας.
Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν ωφελούν οι προσπάθειες τρομοκράτησης των παραγωγών, χωρίς ολοκληρωμένη γνώση όλων των δεδομένων, που μπορεί να οδηγήσουν σε άκαιρη και αλόγιστη χρήση εντομοκτόνων με ότι συνέπειες έχει αυτό στην ποιότητα του ελαιολάδου και στο περιβάλλον.
Είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε οποιαδήποτε πρόταση προέρχεται από ανθρώπους που είναι γνώστες και έχουν εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί βέβαια οι προτάσεις αυτές να είναι εφαρμόσιμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες, και να μην κινούνται στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων γύρω από ένα τόσο σημαντικό θέμα για την Κρήτης και τους Κρητικούς.

Γραφείο
αντιπεριφερειάρχη Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα