Μουσείο Τυπογραφείας

Αόρατη πλευρά των εκλογών

Προ κρίσης στις εκλογές 2007 και 2009 ο δικομματισμός συγκέντρωνε το 71% περίπου του εκλογικού σώματος. Στις εκλογές Ιουλίου τα δύο κόμματα έφεραν το ίδιο ποσοστό 71,38% δηλαδή μετά 10 χρόνια η εποχή που άνοιξε λόγω κρίσεως, έκλεισε κι άρχισε κάποια άλλη με τα ίδια χαρακτηριστικά στοιχεία της πολιτικής, που μας δημιουργεί μερικά ερωτηματικά. Πότε και πώς θα ολοκληρωθεί κι αυτή και ποια θα είναι η άλλη, που θα τη διαδεχθεί.
Η Ν.Δ. ηττήθηκε το 2009, έπεσε στο 33,1% και το 2015 κατέβηκε στο 28%. Με τέτοια πτώση το 39,5% του 2019 θεωρείται επιτυχία και πιστώνεται στον κ. Μητσοτάκη. Ομοίως και το 31,53% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι το εκλογικό σώμα ψήφισε τον κ. Τσίπρα και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόμμα “πρώτη φορά αριστερά” κατάφερε να διατηρήσει ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό, μόνο που την έννοια του όρου “αριστερά” δύσκολα μπορεί να πει κάποιος ότι την υποστήριξε. Και τούτο διότι το κόμμα του κ. Τσίπρα εφάρμοσε μια αλλοπρόσαλλη “προοδευτική πολιτική” που προσδιοριζόταν σιγά- σιγά σε “σοσιαλδημοκρατία” ύστερα από συνεχείς οβιδιακές μεταμορφώσεις. Μετατοπιζόταν σταδιακά και ολοκλήρωσε την απομάκρυνσή του απ’ την αριστερά που αρχικώς υπηρετούσε, μετά από την πολυθρηλούμενη μνημονιακή έξοδο τον περασμένο Αύγουστο. Γνησιότερος προς αυτή την κατεύθυνση απ’ την οποίαν απομακρύνθηκε ο κ. Τσίπρας είναι ο κ. Βαρουφάκης με το “ΜΕΡΑ25”, που με την φαντασία του περί την οικονομία και την πολιτική διεκδικεί μια ιδιότυπη εναλλακτική μορφή της αριστερόστροφης Ευρωπαϊκής ιδέας.
Η αριστερά στην Ευρώπη υπό την ουσιαστική έννοιά της δείχνει να περνά κρίση γι’ αυτό η εικόνα απουσίας της στη χώρα μας είναι ευδιάκριτη. Είδαμε, ότι το παραδοσιακό ΚΚΕ, το μοναδικό στην Ευρώπη καθαρόαιμο κόμμα με έμβλημα το σφυροδρέπανο, δεν κατάφερε να πιάσει διψήφιο αριθμό. Εμεινε στο 5,3% 2,7 μονάδες κάτω απ’ το άλλοτε πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ, που μεταμορφώθηκε σε ΚΙΝΑΛ. Η κατασκευή αναχωμάτων στη διάδοση και επέκταση του καπιταλισμού δεν είχε αποτελέσματα.
Η Ν.Δ. εκτός από το ισχυρό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ θά ’χει απέναντί της τις ανορθολογικές και αλλοπρόσαλλες οχλήσεις απ’ το “ΜΕΡΑ25” που φέρνουν στη μνήμη το εφιαλτικό α’ 6μηνο του 2015. Θα ’χει και το ΚΙΝΑΛ υπό την κα Γεννηματά που κάνει σκληρή αντιπολίτευση. Η επικεφαλής διαμαρτύρεται επειδή επώνυμα και άξια στελέχη της φεύγουν απ’ το κόμμα. Μήπως η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ θά ’πρεπε ν’ αναρωτηθεί το “γιατί” αυτά αποστασιοποιούνται και γίνονται εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί των κυβερνώντων των; Πίστευε ίσως ότι η Ν.Δ. δεν θα αποκτούσε αυτοδυναμία και θα προσέτρεχε στη συνεργασία της, να μπει κι αυτή στην κυβέρνηση. Τώρα δεν συγκυβερνά με τον κ. Χρυσοχοΐδη και την κα Μενδώνη; Ξέχασα και τη δήλωση του Γ.Α.Π. ότι «η κυβέρνηση είναι ελλειμματική» που θα επηρέασε και τη Φώφη!
Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιήθηκε στην 8ετία Σημίτη και χάθηκε στα χρόνια του Γ.Α.Π. δεν μπορεί ν’ ανακτηθεί από το σημερινό ΚΙΝΑΛ, την ώρα που χρήσιμοι και αξιόλογοι άνθρωποι ή στέλνονται σπίτια τους (περίπτωση Βενιζέλου) ή υπηρετούν ανοιχτόμυαλες πολιτικές.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.