Μουσείο Τυπογραφείας

Αντίστροφη μέτρηση

Σε εγρήγορση βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση καθώς η αναμενόμενη άφιξη της τρόικας δημιουργεί εντάσεις, άγχος και αγωνία, χωρίς να της… λείπουν και τα υπόλοιπα πολιτικά θέματα (όπως π.χ. οι προκλήσεις της Τουρκίας, η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας κ.ά.).
To αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προμηνύεται δύσκολο καθώς η Αθήνα τελεί εν αναμονή του ορισμού ημερομηνίας επιστροφής της τρόικας για να ξεκινήσει η τελευταία φάση της αξιολόγησης, που η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Νέο “αγκάθι” στη διαπραγμάτευση αποτελεί η αντίδραση της τρόικας στη ρύθμιση για τις εκατό δόσεις.
Παράλληλα εκκρεμούν μία σειρά θεμάτων (ασφαλιστικό, εργασιακά, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, κατάργηση των ειδικών συντελεστών Φ.Π.Α.), θέματα που θα έπρεπε να κλείσουν σε αυτή την αξιολόγηση και για τα οποία η τρόικα εγείρει συνεχώς απαιτήσεις, όμως η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταθέσει χρονικά για το 2015 διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να ανοίξει η διαπραγμάτευσή τους στην παρούσα φάση.
Διέξοδο απεμπλοκής, ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση, επιχειρήθηκε στη χθεσινή συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναζητούν -σε απανωτές συσκέψεις- τη χρυσή τομή πριν από την έναρξη της τελικής φάσης της αξιολόγησης της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση αναφέροντας πως διαψεύδονται οι προσδοκίες για έξοδο από το μνημόνιο, ειδική συνεδρίαση της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ζητά ο Φώτης Κουβέλης, ενώ και το ΚΚΕ σχολιάζει ότι «τέλος του μνημονίου θα έπρεπε να σημαίνει κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων, που έχουν υλοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια».
Ωστόσο, η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει. Η τρόικα μετρά… μέρες επιστροφής, η ανησυχία  μεγαλώνει και οι Βρυξέλλες… παραμονεύουν στη γωνία…. Η 8η Δεκεμβρίου είναι κοντά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.