Μουσείο Τυπογραφείας

Αντιπαράθεσης συνέχεια για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση για τις χρήσεις του στρατοπέδου Μαρκοπούλου μετά και τη συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε η δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών- Πρώτα ο Άνθρωπος”, κατά τη διάρκεια της ο οποίας, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Γιάννης Σαρρής κατηγόρησε τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα ότι σκοπίμως δεν έχει ενημερώσει πλήρως σχετικά με τις μελλοντικές χρήσεις του στρατοπέδου.

O κ. Σαρρής ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ξεκαθαρίζει τι ακριβώς προοπτική δίνει στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου αυτή η απόφαση και τα επιμέρους άρθρα της. Δεν ξεκαθαρίζει εξ αρχής ποια θα είναι η χρήση γης που θα πάρει το στρατόπεδο Μαρκοπούλου». Μεταξύ άλλων ο κ. Σαρρής τόνισε πως «είναι μία καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα απόφαση, η οποία όμως ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να αποκτήσει το στρατόπεδο Μαρκοπούλου χρήσεις οι οποίες δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτό που ονειρευτήκαμε σαν κοινωνία αλλά και με αυτό που αποφασίσαμε με ομόφωνες αποφάσεις ως δημοτικές παρατάξεις». «Σε όλα τα παραπάνω», ανέφερε ο κ. Σαρρής, «ας προστεθεί και η σημαντική καθυστέρηση του δημάρχου να προχωρήσει τη διαδικασία του χαρακτηρισμού χρήσεων γης ενόψει του ΓΠΣ. Δεν ήταν για να αξιοποιήσει τους υπαλλήλους των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, ώστε να επιτύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα, αφού δεν διαβουλεύτηκε με καμία υπηρεσία. Δεν ήταν ούτε για να διεξάγει διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς της πόλης (ΤΕΕ ΤδΚ, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων κ.ά.), αφού τις απόψεις που με δική τους πρωτοβουλία δημοσιοποίησαν επί του θέματος, ούτε τις ζήτησε ούτε τις έλαβε υπόψη του. Δεν ήταν, βέβαια, ούτε για να ακούσει τις γνώμες εκείνων με τους αγώνες των οποίων το αίτημα της παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου παρέμεινε ζωντανό και υλοποιήσιμο, δηλαδή τα κινήματα και τις πρωτοβουλίες πολιτών»

Η απάντηση της δημοτικής αρχής Αιχμηρή απάντηση στα όσα καταλόγισε ο Γιάννης Σαρρής έδωσε η δημοτική αρχή με ανακοίνωση η οποία αναφέρει αρχικά πως «θα περιμέναμε από τον κ. Γιάννη Σαρρή να μείνει στην ουσία της μεγάλης επιτυχίας της πόλης και του Δήμου Χανίων, που είναι η συμφωνία για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου και τα απαραίτητα βήματα που κάνουμε για την υπογραφή της, με την απόφαση του Δ.Σ. για καθορισμό των χρήσεών του. Αντίθετα, ο κ. Σαρρής προχώρησε στην αναπαραγωγή μίζερων και ευφάνταστων σεναρίων, περί δήθεν τσιμεντοποίησης και άγνωστων επιχειρηματικών συμφερόντων, χρησιμοποιώντας ψεύδη και ανακρίβειες. Αναφέρεται επίσης σε διάλογο που δήθεν δεν έγινε, όταν είναι σε όλους γνωστό το αντίθετο» ενώ στην συνέχεια η απάντηση της δημοτικής αρχής αναφέρει πως «ο κ. Σαρρής επειδή δεν του άρεσε η απόφαση του Δ.Σ.καλεί σε συσκέψεις και σε “εγρήγορση”, με σκοπό φαίνεται να μη γίνει τίποτα και να συζητάμε για μερικές δεκαετίες ακόμα, τι θα το κάνουμε. Θα επαναλάβουμε στον κύριο Σαρρή και σε όσους μόνιμα μεμψιμοιρούν, ότι δεν μπορούν να πείσουν κανένα, ότι “ο χώρος θα δεχτεί οικοδόμηση μεγάλης κλίμακας”, όταν από τα 53 στρέμματα, μόνο τα 8 στρέμματα μπορούν να δεχθούν κτιριακές υποδομές για τις ανάγκες των Χανιωτών, ενώ τα υπόλοιπα 45 θα παραμείνουν Ελεύθεροι χώροι – Αστικό Πράσινο. Όλα τα άλλα είναι πολιτική φιλολογία για την προβολή τους, που μαρτυρούν ότι η προεκλογική περίοδος ήλθε νωρίτερα για κάποιους».

Ερωτήματα

Αναφορικά με την εισήγηση του δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις μελλοντικές χρήσεις του πρώην στρατοπέδου η δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών- Πρώτα ο Άνθρωπος” διερωτάται μεταξύ άλλων: «

*Σε ποιες ακριβώς γενικές κατηγορίες χρήσεις γης θα ενταχθούν τα Εκθεσιακά Κέντρα και Εγκαταστάσεις Εμπορικών Εκθέσεων, οι Αθλητικές Εγκαταστάσεις, η Στάθμευση (Κτίριο – Γήπεδο) και οι Χώροι Συνάθροισης Κοινού / Συνεδριακά κέντρα;

* Γιατί αρνήθηκε (ο δήμαρχος) να ενσωματώσει την πρότασή μας που έλεγε ότι οι χρήσεις που είναι κοινωφελείς και συμβαδίζουν με το αίτημα της κοινωνίας, όπως Κοινωνική Πρόνοια, που περιλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, εκπαίδευση (συμβατική αλλά και περιβαλλοντική, καλλιτεχνική, νέες τεχνολογίες), πολιτιστικές εγκαταστάσεις και ήπιες εγκαταστάσεις αθλητισμού (επικαλείται δήθεν ζήτημα αποδυτηρίων), να περιληφθούν ως ένα ποσοστό της έκτασης στη γενική κατηγορία χρήσης Κοινωφελείς Δραστηριότητες, όπως προβλέπονται στο νέο ΠΔ;

* Η ειδική χρήση Διοίκηση τι ακριβώς αφορά, μεταφορά δημοτικών ή περιφερειακών υπηρεσιών; Διότι οι χώροι συντονισμού των δράσεων στο χώρο του πρώην στρατοπέδου είναι αυτονόητο συνοδό έργο που συμπεριλαμβάνεται στη γενική κατηγορία.

* Aν δεν αποτυπωθούν στο ΓΠΣ οι γενικές χρήσεις στις οποίες αναφέρονται οι ειδικές, πώς θα προχωρήσει η πολεοδομική μελέτη και πώς θα αδειοδοτηθούν αργότερα οι παρεμβάσεις χωρίς νομικά προσκόμματα, ή μήπως ακριβώς αυτός είναι ο στόχος;

* Γιατί με σπουδή εισήχθηκε το μέρος της απόφασης που αφορά τους συντελεστές κάλυψης και δόμησης, το οποίο δεν αποτελεί μέρος του ζητήματος για τη χρήση του χώρου, αλλά ξεχωριστό ζήτημα που θα απασχολήσει αργότερα τους μελετητές, αφού το ΔΣ θα είχε προασπίσει το χώρο πρασίνου με την τωρινή του απόφαση;» Από την πλευρά του ο κ. Μηνάς Βουλγαρίδηςανέφερε πως «η απόφαση που πάρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει κάποιες ασάφειες, οι οποίες κατά την κρίση μας, δεν είναι απόρροια βιαστικής εκτίμησης αλλά υποκρύπτει κάποιους κινδύνους και κάποιες σκοπιμότητες για τις οποίες η Χανιώτικη κοινωνία πρέπει να επαγρυπνεί»

Η απάντηση της δημοτικής αρχής
Αιχμηρή απάντηση στα όσα καταλόγισε ο Γιάννης Σαρρής έδωσε η δημοτική αρχή με ανακοίνωση η οποία αναφέρει αρχικά πως «θα περιμέναμε από τον κ. Γιάννη Σαρρή να μείνει στην ουσία της μεγάλης επιτυχίας της πόλης και του Δήμου Χανίων, που είναι η συμφωνία για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου και τα απαραίτητα βήματα που κάνουμε για την υπογραφή της, με την απόφαση του Δ.Σ. για καθορισμό των χρήσεών του.

Αντίθετα, ο κ. Σαρρής προχώρησε στην αναπαραγωγή μίζερων και ευφάνταστων σεναρίων, περί δήθεν τσιμεντοποίησης και άγνωστων επιχειρηματικών συμφερόντων, χρησιμοποιώντας ψεύδη και ανακρίβειες. Αναφέρεται επίσης σε διάλογο που δήθεν δεν έγινε, όταν είναι σε όλους γνωστό το αντίθετο» ενώ στην συνέχεια η απάντηση της δημοτικής αρχής αναφέρει πως «ο κ. Σαρρής επειδή δεν του άρεσε η απόφαση του Δ.Σ.καλεί σε συσκέψεις και σε “εγρήγορση”, με σκοπό φαίνεται να μη γίνει τίποτα και να συζητάμε για μερικές δεκαετίες ακόμα, τι θα το κάνουμε.
Θα επαναλάβουμε στον κύριο Σαρρή και σε όσους μόνιμα μεμψιμοιρούν, ότι δεν μπορούν να πείσουν κανένα, ότι “ο χώρος θα δεχτεί οικοδόμηση μεγάλης κλίμακας”, όταν από τα 53 στρέμματα, μόνο τα 8 στρέμματα μπορούν να δεχτούν κτιριακές υποδομές για τις ανάγκες των Χανιωτών, ενώ τα υπόλοιπα 45 θα παραμείνουν Ελεύθεροι χώροι – Αστικό Πράσινο.
Όλα τα άλλα είναι πολιτική φιλολογία για την προβολή τους, που μαρτυρούν ότι η προεκλογική περίοδος ήλθε νωρίτερα για κάποιους».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.