Μουσείο Τυπογραφείας

Αντιπαραθέσεις από τα παλιά…

APOFASHBETOLOΤα χρόνια μπορεί να περνούν, ωστόσο πολλά πράγματα (και σε αυτήν την πόλη) είναι σαν να μην άλλαξαν ποτέ! Ίδια προβλήματα, ανάλογες αντιπαραθέσεις ακόμα και αν πέρασαν περισσότερα από 100 χρόνια.

Από το αρχείο του Κώστα Τζωρτζάκη το υλικό που παρουσιάζουμε σήμερα:
APOFASHAMAXES• 1. Η αστυνομική διάταξης της Νομαρχίας Χανίων είναι από την “Επίσημη Εφημερίδα της Κρητικής Πολιτείας” (την τότε Εφημερίδα της Κυβέρνησης αφού η Κρήτη ήταν ημιαυτόνομη) της 29ης Αυγούστου του 1901.
Σε αυτή αποφασίζεται η διάβαση αμαξών κατά μήκος της προκυμαίας Χανίων κατά τας μη βροχεράς ημέρας 2 1/2 ώρες  πριν τη Δύση του Ήλιου και 4 ώρες μετά τη Δύση του, πλην της περίπτωσης στην οποία υπάρχει απόλυτη ανάγκη να μεταφερθεί άρρωστος πάνω σε άμαξα. Σας θυμίζει αυτό κάτι από την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου να μην κινούνται οι άμαξες μετά τις 7.30 στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού;
APOFASHBETOLO• 2. Το δεύτερο δημοσίευμα προέρχεται από την εφημερίδα “Μεσόγειος” της 12ης Μαΐου 1892. Σε σχόλιό της η εφημερίδα καλεί τον δήμαρχο να υλοποιήσει την απόφασή του να απομακρύνει τα βαρέλια από την οδό Παπλωματάδικων (η σημερινή οδός Μπετόλο κάθετη στη Χάληδων δίπλα στην Τριμάρτυρη) καθώς ενοχλούν! Μια περίπτωση που θυμίζει την εφαρμογή του κανονισμού για την παραχώρηση κοινόχρηστων δημόσιων χώρων…
Εκατόν τριάντα χρόνια μετά… τα ίδια θέματα να απασχολούν την επικαιρότητα… δεν το λες και πρόοδο!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.