Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Aνθρωπος

» Ο ηττημένος “διαφεντευτής” της φύσης ή των επιτευγμάτων της επιστήμης του;

Προικισμένος με λογική και λόγο ο άνθρωπος, ον φιλοπερίεργο, ανήσυχο και φιλομαθές -«φύσει του ειδέναι ορέγεται» λέει ο Αριστοτέλης- θέλει να ερευνά, να μαθαίνει και να εξελίσσεται συνεχώς. Με τα εφόδια αυτά, αλλά και με την εργατικότητά του, τη συνεργασία, την υπομονή, τη μεθοδικότητά του και το σωστό προγραμματισμό κατάφερε να προοδεύσει και να δημιουργήσει θαυμαστό πολιτισμό.

Το δηλώνει η τεχνολογική εξέλιξη και η επιστημονική ανάπτυξη του σύγχρονου ανθρώπου, το ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο, η κοινωνία της αφθονίας των αγαθών, ο περιορισμός της θνησιμότητας, η αύξηση του μέσου όρους ζωής και η γενικευμένη εκπαίδευσή του. Το αποδεικνύει επίσης η θεαματική σμίκρυνση των αποστάσεων με τα τέλεια μέσα συγκοινωνίας και επικοινωνίας, η αποτελεσματική προληπτική και διαγνωστική ιατρική, βιοτεχνολογία, χαρτογράφηση του βιβλίου της ζωής (DNA), η κατάκτηση του διαστήματος, οι Η/Y και η εξασφάλιση τόσων άλλων μέσων και ανέσεων, που κάνουν τη ζωή πιο άνετη και πιο όμορφη. Προπάντων σήμερα βρίσκει τη δικαίωσή της η ρήση του Σοφοκλή: «Πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει». Πολλά είναι δηλαδή τα θαυμαστά μα πιο θαυμαστό από τον άνθρωπο τίποτα δεν υπάρχει!
Για να τα επιτύχει όμως όλ’ αυτά ο άνθρωπος και να γίνει ο μεγάλος και περήφανος “διαφεντευτής” του κόσμου “δάμασε” την τροφό και μητέρα του, τη φύση, κυριάρχησε σταδιακά πάνω της και την εκμεταλλεύτηκε ακόρεστα, θεωρώντας ότι έχει απεριόριστες δυνάμεις αυτοαναπλήρωσης. Με τις δραστηριότητες και τα επιτεύγματά του αυτά ο άνθρωπος απαλλάχτηκε ως ένα βαθμό από την εξάρτηση της φύσης, μόλυνε όμως ταυτόχρονα και κατέστρεψε το περιβάλλον, τάραξε την αρμονία και την ισορροπία της, αυξάνοντας παράλληλα το μένος, τις δυνάμεις και τις αντιστάσεις της απέναντι στον υβριστή και αλαζόνα άνθρωπο. Μένος που εκδηλώνεται με τις ανεμοθύελλες και τις πλημμύρες που -εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής- τόσο συχνά τώρα τελευταία βιώνουμε, αλλά και με τους σεισμούς και τους λοιμούς! Γνωρίζομε πως λοιμώδη νοσήματα όπως: πανούκλα, χολέρα, ευλογιά, λέπρα, γρίπη του 1918, γρίπη των πτηνών, Η1Ν1, SARS, ΑΙDS, κλπ., ταλαιπώρησαν, βασάνισαν και αφάνισαν από τους αρχαίους χρόνους ως σήμερα εκατομμύρια ανθρώπους πάνω στη γη και πως τα περισσότερα από τα νοσήματα αυτά ήταν ζωονόσοι!
Κάτι ανάλογο; βιώνουμε κι εμείς σήμερα με τον Κορωνοϊό, ένα αόρατο παθογόνο, πολύ επιθετικό και θανατηφόρο μικροοργανισμό, που μεταδίδεται ταχύτατα από άνθρωπο σε άνθρωπος και έχει πάρει τη μορφή πανδημίας. Αυτός ο “μικρός” και αόρατος εχθρός μάς ανάγκασε, τώρα και δύο περίπου μήνες, να “κρυβόμαστε” στην κυριολεξία στα σπίτια μας, για να του “ξεφύγουμε”. Ανέτρεψε την καθημερινότητα όλων, νέκρωσε τα πάντα γύρω μας και αφαίρεσε κάθε χαρά από τη ζωή μας! Λειτούργησε ως ολετήρας των πάντων. Ευτέλισε ηγέτες, κράτη, υγειονομικά συστήματα και ανθρώπους. Γονάτισε οικονομικά και κλόνισε ψυχολογικά ολόκληρη την ανθρωπότητα, που τις περισσότερες ώρες βιώνει μέσα από τις τηλεοράσεις τη συγκλονιστική ιστορία της στιγμής και την ανείπωτη τραγωδία ανθρώπων και λαών, που χτυπήθηκαν βαριά από τον Covid- 19.
Έτσι με έκπληξη παρατηρούμε πως τα υγειονομικά συστήματα και των πιο προηγμένων χωρών έχουν καταρρεύσει, λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων και πως οι γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με το τραγικό δίλημμα να επιλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Οι άνθρωποι μοναχοί και ασυντρόφευτοι ζουν την αρρώστια τους, μόνοι τους ζουν την οδύνη του θανάτου και μόνοι τους πεθαίνουν. Μόνη παρηγοριά, ελπίδα και συντροφιά τους οι νοσηλευτές και οι γιατροί που -που ως πραγματικοί επιστήμονες και άνθρωποι αυτοί- στέκονται δίπλα τους ως το τέλος και αγωνίζονται με αυταπάρνηση, με χωρίς “όπλα” και εφόδια στην πρώτη γραμμή αυτού του άνισου “πολέμου” με τον Covid -19. Και όταν το τέλος έλθει, οι νεκροί στοιβαγμένοι σε φορτηγά -θέαμα φρικτό- οδηγούνται στα κρεματόρια ή σε ομαδικούς τάφους, χωρίς καμιά τελετή και φροντίδα. Σοκαρισμένοι και πανικόβλητοι όλοι μας σήμερα ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα, που ποτέ δεν περιμέναμε πως θα ζήσουμε την εποχή της “προόδου” και της “ευημερίας”.
Ο Covid -19, όπως πληροφορούμαστε από διάφορα site, πιθανόν να προήλθε από την υπερεκμετάλλευση των άγριων ζώων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σκευασμάτων της παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής ή για την παρασκευή εξωτικών εδεσμάτων! Πιθανών πάλι ο Covid -19 να παρασκευάστηκε σε κάποιο εργαστήριο από ειδικούς επιστήμονες. “Μπόλιασαν”, λένε, τον SARS με πρωτεΐνη νυχτερίδας, για να παρασκευάσουν ένα εντελώς νέο ιό, που να μεταδίδεται στον άνθρωπο. Υποτίθεται ότι το αποτέλεσμα αυτού του “μπολιάσματος” θα παρέμενε εντός εργαστηρίου. Γιατί άραγε;
Ήδη η Αυστραλία ζητά διεθνή έρευνα για την προέλευση του Κορωνοϊού και οι ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία καταγγέλλουν την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας στο θέμα αυτό, ενοχοποιώντας ανοιχτά το Ιολογικό εργαστήριο της Ουχάν για τον Covid -19.
Η προέλευση του ιού μένει ν’ αποδειχθεί στο μέλλον από τους ειδικούς και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τούτη τη στιγμή. Σημασία έχει πως αυτός ο “μικρός” και αόρατος εχθρός, με τον αιφνιδιασμό, τον πανικό και το κακό που προκάλεσε, έφερε τα πάνω κάτω στον κόσμο, “προσγείωσε ανώμαλα”, “ξεγύμνωσε” και ταπείνωσε τον υπερφίαλο και αλαζόνα “διαφεντευτή” του κόσμου, που στην προσπάθειά του να γίνει υπεράνθρωπος “ξέχασε” τη φύση και τον άνθρωπο. Αν τώρα ο ιός προέρχεται πράγματι από τη φύση, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πόσο “εύθραυστος”, πόσο μικρός και αδύναμος είναι ο άνθρωπος μπροστά στη δύναμη της φύσης και πόσο μικρά και ανεπαρκή είναι τα επιτεύγματά του μπροστά στο μεγαλείο της! Φάνηκε ακόμη πως ο άνθρωπος δε γνωρίζει καλά το χώρο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο εκδηλώνεται και εκτυλίσσεται η ζωή του και έτσι η φύση μπορεί ανά πάσα στιγμή να τον αιφνιδιάζει και να τον τιμωρεί!
Αν πάλι ο Covid -19 είναι “δραπέτης” εργαστηρίου αποδείχτηκε περίτρανα η αδυναμία του ανθρώπου να “ελέγξει” τα ίδια τα επιτεύγματά του και ν’ “αναχαιτίσει” τη συμφορά και την καταστροφή που μπορεί να προκληθεί από την κακή χρήση των επιτευγμάτων της επιστήμης, που ο ίδιος δημιούργησε (Τσερνομπίλ, Covid -19;). Τέτοια επιστημονικά “επιτεύγματα” με τις ασθένειες που προκαλούν -συνειδητά, από ατύχημα ή από λάθος- ταπεινώνουν, βασανίζουν, ευτελίζουν και τελικά στερούν από τον άνθρωπο, με τον πιο βίαιο και απάνθρωπο τρόπο το πολύτιμο αγαθό της ζωής. Αυτά τα “επιτεύγματα” δεν είναι ευλογία, δεν είναι πρόοδος και πολιτισμός. Κάθε επιστήμη που δεν υπηρετεί την αλήθεια, το καλό και το ηθικό, που στερείται δικαιοσύνης και κάθε άλλης αρετής είναι πανουργία, δολιότητα και κακία που προκαλεί συμφορές και δυστυχία, δεν είναι σοφία, γνώση, αλήθεια, δύναμη και χαρά για τον άνθρωπο: «πάσα επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνη και της άλλης αρετής πανουργία φαίνεται αλλ’ ου σοφία» (Πλάτων) έλεγαν σοφά οι πρόγονοί μας. Και τώρα μέσα από το σοκ, τη θλίψη και τον πόνο, το φόβο και το έλεος (ευσπλαχνία, συμπόνια), μέσα από όλη αυτή τη συναισθηματική μας συμμετοχή στην τραγωδία -που βίωσε και βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα- ίσως να οδηγηθούμε στη λυτρωτική “κάθαρση”, να απαλλαχτούμε δηλαδή από τα πάθη μας και να βελτιωθούμε ως άνθρωποι.
Ίσως και ο κόσμος μας ν’ αλλάξει προς το καλύτερο!
Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει ο άνθρωπος ν’ αλλάξει τον προσανατολισμό του και, αντί ψηλά, να κοιτάξει χαμηλά, τη φύση και τον άνθρωπο! Να σέβεται περισσότερο τον παράδεισο που τον έβαλε ο Θεός να ζήσει, να εκμεταλλεύεται με μέτρο τη φύση, σκεφτόμενος και τις επόμενες γενιές, που έχουν τα ίδια δικαιώματα στη ζωή με τις προηγούμενες. Να σταματήσει την εκτροφή -κάτω μάλιστα από άθλιες συνθήκες- την αναπαραγωγή, την εξημέρωση και την εκμετάλλευση των άγριων ζώων και να συνειδητοποιήσει επιτέλους (ο άνθρωπος) ότι η υγεία του συνδέεται άμεσα με την υγεία των άλλων ειδών, που ζουν στον πλανήτη και γενικότερα με την υγεία του περιβάλλοντος. Να τη μελετήσει επίσης περισσότερο και ν’ ανακαλύψει τις άπειρες, μυστηριώδεις και ανεξιχνίαστες δυνάμεις της.
Όλοι μαζί, ηγέτες, επιστήμονες και λαοί, χρειάζεται να συστρατευθούν στον αγώνα για την καταξίωση της ανθρώπινης ζωής και την ενίσχυση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οδηγός και πυξίδα όλων να είναι η σκέψη πως ο άνθρωπος είναι η πρώτη αξία και επομένως κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα πρέπει ν’ αποβλέπει στη βελτίωση της ζωής του, στην πρόοδο, στην ευημερία του και στην πραγματική ευτυχία του: «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» (Πρωταγόρας). Παρενθετικά αξίζει εδώ ν’ αναφερθεί πως ο πρωθυπουργός της χώρας μας και οι επιφανείς επιστήμονες -σύμβουλοί του διαχειρίστηκαν άψογα αυτήν την κρίση. Έβαλαν όντως πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο και έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν, για να προστατευθεί η υγεία και η ζωή των ανθρώπων της μικρής, μα στην πραγματικότητα μεγάλης Ελλάδας μας, που για μια ακόμη φορά δίδαξε την ανθρωπότητα πολιτισμό, φιλότιμο και ανθρωπιά.
Για ν’ αλλάξει προς το καλύτερο ο κόσμος και να μην ξαναζήσει μια παρόμοια υγειονομική κρίση πρέπει ακόμη οι ειδικοί επιστήμονες να διαθέτουν υψηλό αίσθημα της κοινωνικής τους ευθύνης, ανώτερο ήθος και ανθρωπισμό, ώστε να μην υπηρετούν -στο βωμό του δικού τους συμφέροντος- την κυνικότητα, τον εγωισμό, τον ανταγωνισμό, τα συμφέροντα και τη “βουλιμία” των δυνατών της γης, κάνοντας κακή χρήση των επιτευγμάτων της επιστήμης τους. Μα προπάντων επιβάλλεται να σταματήσουν οι ηγέτες των δυνατών κρατών της γης να ενδιαφέρονται για τα δικά τους και μόνο οικονομικά και εθνικά συμφέροντα. Δεν είναι ούτε έντιμο ούτε ηθικό από τη μια ν’ “αναδιπλώνονται” στον εαυτό τους και να κλείνονται στα σύνορά τους και από την άλλη να προκαλούν με τις παρεμβάσεις τους προβλήματα και πολέμους στα μικρά κράτη (με απώτερο σκοπό να οικειοποιηθούν τον πλούτο τους) και στη συνέχεια να “φορτώνουν” σε άλλους μικρούς και πάλι λαούς τις συνέπειες των προβλημάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν (ξεριζωμούς, προσφυγιά, φτώχεια, πείνα, δυστυχία). Να επιλέξουν τελικά τι κόσμο θέλουν. Θέλουν ένα κόσμο ανταγωνιστικό και συγκρουσιακό, ανασφαλή και χαοτικό, προορισμένο να καταστραφεί ή ένα κόσμο ειρηνικό και αλληλέγγυο μέσα στον οποίο ο άνθρωπος θα ζει και θα δημιουργεί και θα είναι ήρεμος και ευτυχισμένος; Μέσα σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο ζωής επιβάλλεται επίσης οι δυνατοί της γης να βοηθήσουν επιτέλους τον τρίτο κόσμο ν’ αναπτυχθεί, παρέχοντάς του όχι μόνο τα αναγκαία οικονομικά μέσα, αλλά και υποδεικνύοντάς του τρόπους και μεθόδους ανάπτυξης, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στον τόπο τους, να ζουν ανθρώπινα και να είναι και αυτοί ευχαριστημένοι. Διαφορετικά θα έλθει η ώρα που όλοι οι “πολιτισμένοι” θα χάσουν την ησυχία τους και τη μακάρια ευδαιμονία τους!
Τέλος, ιδιαίτερα οι πολίτες των ισχυρών κρατών πρέπει ν’ αναδεικνύουν με την ψήφο τους ηγέτες σοβαρούς, συνετούς, υπεύθυνους και τολμηρούς με ανθρωπιστική παιδεία. Να μην ενδιαφέρονται μόνο για το χρηματιστήριο και τους οικονομικούς δείκτες… Και ακόμη όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας και ν’ αλλάξομε τις προτεραιότητές μας. Να μη μας βασανίζουν τα μικροπράγματα και να μη θεωρούμε το χρήμα και τα υλικά αγαθά ως πρώτη αξία. Δε φέρνουν από μόνα τους αυτά την ευτυχία! Η ευτυχία βρίσκεται στις πραγματικές αξίες της ζωής: πάνω απ’ όλα στην υγεία, στην ειρήνη, στην ελευθερία, στην αγάπη, στη φιλία, στη συνεργασία και στην αλληλεγγύη μεταξύ ατόμων και λαών. Μόνο σ’ ένα τέτοιο κόσμο των ηθικών αξιών και του ανθρωπισμού, μπορεί ο Άνθρωπος να ηρεμήσει, να ισορροπήσει, να ευτυχήσει και να διασώσει τον ίδιο τον εαυτό του, τον πολιτισμό του και τη φύση! Έτσι θα κερδίσει τελικά η ζωή!

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

4 Comments

  1. Αναλυση κατα θαυμασιο τροπο ενος επικαιρου θεματος οπως ειναι η πανδημια του Covid-19 με εξαιρετικη ιατροκοινωνικη σημασια.Θερμα συγχαρητηρια στη συγγραφεα.

  2. Από τις πιο πλήρεις και ουσιαστικές επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύτηκαν στα “Χ.Ν.” Τα θερμά μας συγχαρητήρια και συνέχιση και πρόοδο της δημιουργικής διάθεσης. Και, βέβαια, σας ευχαριστούμε. Με φιλική εκτίμηση Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος ΧΑΝΙΑ.

  3. Ένα υπέροχο και εμνευσμένο κείμενο , με παγκόσμια δυναμική και εμβέλεια το οποίο, με αφορμή τον covid-19, φωτίζει και επανατοποθετεί ξεχασμένες διαχρονικές ανθρωπιστικές αξίες. Λειτουργεί λυτρωτικά για όσους από εμάς πιστεύομε ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο.

  4. Ένα υπέροχο και εμπνευσμένο κείμενο , με παγκόσμια δυναμική και εμβέλεια το οποίο, με αφορμή τον covid-19, φωτίζει και επανατοποθετεί ξεχασμένες διαχρονικές ανθρωπιστικές αξίες. Λειτουργεί λυτρωτικά για όσους από εμάς πιστεύομε ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα