Μουσείο Τυπογραφείας

Ανοσογενετική χαρτογράφηση του πληθυσμού της Κρήτης

vlastokytarraΠαρουσιάστηκαν, επίσης, από τον Καθηγητή κ. Α. Γερμενή τα πρώτα αποτελέσματα από το Πρόγραμμα της ΔηΤΟΒ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης και αφορά στην ανοσογενετική χαρτογράφηση του πληθυσμού της Κρήτης για την ανάδειξη πληθυσμών με σπάνια αντιγόνα ιστοσυμβατότητας που αδυνατούν να βρουν συμβατά μοσχεύματα αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν αποκλίσεις του πληθυσμού της Κρήτης από τον υπόλοιπο πληθυσμό της Ελλάδος, εύρημα που κάνει σημαντικό το ρόλο της ΔηΤΟΒ ωστε να δημιουργηθεί αποθέμα μονάδων Ομφαλικού Αίματος όχι μόνο για την παγκόσμια δεξαμενή αλλά και για τον πληθυσμό της Κρήτης.
Τέλος, παρουσιάστηκαν τα ερευνητικά επιτεύγματα της ΔηΤΟΒ και οι δράσεις της στην Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση GAPP που αποσκοπεί στην ομογενοποίηση των διαδικασιών επεξεργασίας των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Η συμβολή της ΔηΤΟΒ και του προγράμματος ενημέρωσης στην εκπαίδευση
Πάνω από εκατό (100) μαθητές απο πέντε (5) Λύκεια του Νομού Ηρακλείου (1ο, 5ο & 8ο ΓΕΛ Ηρακλείου, Εσπερινό ΓΕΛ Ηρακλείου & ΓΕΛ Γαζίου) επισκέφτηκαν και φέτος τη ΔηΤΟΒ Κρήτης και το Εργαστηρίο Μελέτης Αιμοποίησης στην Ιατρική Σχολή, και παρακολουθήσαν διαδραστικές διαλέξεις και τεχνικές μελέτης των βλαστοκυττάρων ενώ τον Ιούνιο/Ιούλιο 2020, πέντε (5) μαθητές από αυτά τα σχολεία θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στις δομές αυτές για ένα μήνα.
Η ανταπόκριση των μαθητών της Β’θμιας εκπαίδευσης που κατα την εβδομάδα αυτή συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενημέρωσης, αποτυπώνεται ζωηρά στα αποτελέσματα της σχετικής αξιολόγησης. Όπως σημείωσε η κ Ζαχαράτου, Υπεύθυνη Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου: «Το πρόγραμμα φέρνει κοντά διαφορετικούς ανθρώπους, συμβάλλει στην κοινωνικοποιήση, την εξωστρέφεια, την ανάδειξη αξιών, τον σεβασμό στην επιστήμη, την ανάπτυξη δεξιοτήτων ευθύνης, δέσμευσης, συνέπειας, συνεργασίας ενώ βιωματικά οι μαθητές αναπτύσσουν ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, την κοινωνία, τον πολιτισμό,την ίδια την ζωή».
Η ΔηΤΟΒ Κρήτης είναι μία απο τις τρείς Δημόσιες Τράπεζες Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Η ΔηΤΟΒ Κρήτης συνεχίζει το πρόγραμμα χαρτογράφησης, και την συμβολή για αύξηση των αποθεμάτων ΟπΑ στην εθνική (ΕΟΜ) και την παγκόσμια δεξαμενή, και συμβάλλει στην θέσπιση κριτηρίων ποιότητας και επεξεργασίας των μονάδων ΟπΑ μέσω της συμμετοχής στην Κοινή Δράση GAPP της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.