Μουσείο Τυπογραφείας

Aνοιξη Ψυχής

Για τον μοναδικό και αξεπέραστο λογοτέχνη Παύλο Πολυχρονάκη, μονάχα η ΑΓΑΠΗ είναι που προσφέρει ολοκλήρωση και πληρότητα στην ανθρώπινη ζωή.
Πρέπει εξ΄αρχής να ειπωθεί ότι ο Π.Π. είναι εμβληματική μορφή στον εγχώριο αλλά και στον παγκόσμιο χάρτη της Υψηλής λογοτεχνίας, με κορυφαίο ποιητικό του πόνημα τη συλλογή ” Άνοιξη Ψυχής” όπου παρατίθενται (105) έξοχα ποιήματα.
Στο βιβλίο αυτό το οποίο είναι ένα υπέροχο ΕΜΜΕΤΡΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ απεικονίζεται ανάγλυφα το αληθινό και ανθρώπινο πρόσωπο του ποιητή που είναι, ελεύθερο, διαφορετικό, κοινωνικό, ευχαριστιακό, αθλητικό, και ώριμο και αντανακλάται η ίδια η ζωή που θέλει πεισματικά να δένονται τα δημιουργήματά της στο άρμα της!
Ο λόγος του ούτως ή άλλως είναι απλός , λιτός, απέριττος, πανέμορφος, σαφής και πλήρης, με ένα φανερό και κρυφό λυρισμό που διαχέει ολόκληρο το ποιητικό του έργο.
Οι στίχοι των ποιημάτων του, θαρρείς γητευτές των ανθρωπίνων συναισθημάτων , στοχεύουν κυρίως την υψίστη των αρετών, την ΑΓΑΠΗ , το απόλυτο δηλαδή μέγεθος που εκφράζει την έμπονη συμπεριφορά προς το συνάνθρωπο.
Είναι αλήθεια πως στην “Άνοιξη Ψυχής” κυριαρχεί το συναίσθημα , η καθαρότητα του λόγου, η σαφήνεια, η αξιοθαύμαστη σύνθεση χρονολογικής σειράς των συμβάντων της ζωής, αλλά και η άφθαστη λογοτεχνική δεινότητα του ποιητή με σεβασμό: Στην  θεματολογία, τη γλώσσα, τον ειρμό, το νόημα, το μέτρο, τον ρυθμό, τη γλυκιά και απόλυτη ομοικοκαταληξία, την ποικιλία του στίχου και το ήθος της γραφής.
Όμως εκεί που στέκομαι και θαυμάζω είναι τα απίστευτα και δεξιοτεχνικά συνειρμικά άλματα του Π.Π. όπου κατορθώνει να φέρνει σε στενή συνάφεια το όμορφο με το άσκημο, το καλό με το κακό, το λυρικό με το ρεαλιστικό και το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον που μαρτυρούν άνετη σκηνοθετική μαεστρία.
Είναι ολοφάνερο πως ο Παύλος Πολυχρονάκης με το βιβλίο του “Άνοιξη Ψυχής” που σοφά κορυφαίοι άνθρωποι των γραμμάτων και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το ονομάσανε ” ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΑΓΑΠΗΣ” σέβεται και εκτιμά το ελεύθερο, το μοναδικό το διαφορετικό πρόσωπο των συνανθρώπων του και την ίδια στιγμή: Ψάχνει, φοβάται, φιλοσοφεί, προβληματίζεται, νοσταλγεί, προτρέπει, ερωτά, υμνεί, συμπονά, θρηνεί , αγαπά και προσεύχεται για τον άνθρωπο.
Τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια και ευχές μου για υγεία και συνέχιση του δημιουργικού του έργου.

* Ο Γιώργος Καραγεωργίου
είναι Κοινωνιολόγος – Οικονομολόγος
( Εκ της Ερατεινής Ημαθίας ορμώμενος)

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.