Μουσείο Τυπογραφείας

Ανησυχία για τις εργασιακές σχέσεις

Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις με αφορμή την πανδημία, εξέφρασαν φορείς και συλλογικότητες, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Πάρκο Ειρήνης & Φιλίας στα Χανιά. Την εκδήλωση διοργάνωσε η “Πρωτοβουλία Αντίστασης”.
Oπως ανέφερε ο Νίκος Χαρτζουλάκης, μέλος της “Πρωτοβουλίας Αντίστασης”, στόχος της σύσκεψης ήταν ο καλύτερος συντονισμός και διοργάνωση συλλαλητηρίου την επόμενη εβδομάδα στην πόλη για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και της ανεργίας.
«Αυτό που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι είναι από την μία η εκτίναξη της ανεργίας, από την άλλη η προώθηση του εργασιακού μεσαίωνα. Είναι ανάγκη σε αυτήν την φάση με όπλο την κοινή δράση μια σειρά από συλλογικότητες της πόλης να βγουν μπροστά, να οργανώσουν τις αντιστάσεις με αίτημα την μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και διεκδίκηση του ταμείου ανεργίας» επεσήμανε ο κ. Χαρτζουλάκης, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση και το κεφάλαιο αξιοποίησε την πανδημία για να προωθήσει την αντεργατική επίθεση που έτσι κι αλλιώς εξελισσόταν. Η εκ περιτροπής εργασίας που εφαρμόζεται αυτή την στιγμή και θα παραταθεί το Καλοκαίρι, εγκαταστάθηκε την περίοδο της πανδημίας και όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει μόνιμα».
Από την πλευρά του ο Βασίλης Λιόντος, από την “Ανυπόταχτη Κρήτη” ανέφερε πως η πανδημία αποτέλεσε την αφορμή «για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Είναι ένας “οδοστρωτήρας” κατάργησης των εργασιακών σχέσεων, απολύσεων, γενίκευσης της ελαστικής εργασίας, μαζικής φτώχειας ειδικά για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με έμφαση στον τουρισμό. Πρόκειται για ένα καθεστώς ολοκληρωτικού τύπου με την λογική ότι συνδικαλιστικά δικαιώματα, δημοκρατικά στην πράξη όχι απλά αμφισβητούνται αλλά καταργούνται και το ερώτημα για τον κόσμο της εργασίας είναι: “ποιος θα πληρώσει την κρίση;». Ο ίδιος τόνισε την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί «ένα μέτωπο αντίστασης απέναντι στις παραπάνω πολιτικές, διεκδίκησης αξιοπρεπών εργασιακών σχέσεων, δικαιωματών κτλ».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.