Μουσείο Τυπογραφείας

Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων H.I.V.

Σχεδόν 131.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό του AIDS, τον H.I.V., καταγράφηκαν στην Ευρώπη και σε γειτονικές της χώρες το 2012, ποσοστό αυξημένο κατά 8% σε σχέση με το 2011, ενώ ανησυχητική είναι η αντιστροφή της πρόσφατης τάσης μείωσης των κρουσμάτων της νόσου που είχε παρατηρηθεί στη Δύση.
Εκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ευρωπαϊκό παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Ελεγχο των Ασθενειών δείχνει μία σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων του H.I.V. κατά τον περασμένο χρόνο (2012), αλλά η πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφεται μακράν στην ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
«Ο υψηλός και αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων του AIDS στην ανατολική Ευρώπη είναι ενδεικτικός της μη έγκαιρης διάγνωσης του HIV, της περιορισμένης κάλυψης του κόστους θεραπείας και της αργοπορημένης έναρξης της σωτήριας για τη ζωή θεραπείας για τον HIV», αναφέρουν από κοινού ο Π.Ο.Υ. και το Κέντρο στην έκθεσή τους.
Περίπου 76.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον H.I.V. καταγράφηκαν μόνο στη Ρωσία, που αντιστοιχούν σε πάνω από τα μισά κρούσματα στην περιοχή.
Ενώ, τα κρούσματα του AIDS μειώνονται σταθερά στη δυτική Ευρώπη -μειώθηκαν κατά 48% από το 2006 ως το 2012- στην ανατολική που ανήκει στη λίστα των χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Π.Ο.Υ. -η οποία περιλαμβάνει πολλές ασιατικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες- ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων με AIDS αυξήθηκε κατά 113%.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση συνδέεται στενά με την έλλειψη προληπτικών μέτρων από άτομα που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τις αποστειρωμένες βελόνες και σύριγγες για τους τοξικομανείς, τη διανομή δωρεάν προφυλακτικών και την εύκολη πρόσβαση σε εξετάσεις για τον H.I.V. για τους εργαζόμενους στην βιομηχανία του πορνό και τις ιερόδουλες και για τους άνδρες ομοφυλόφιλους, καθώς και την έγκαιρη πρόσβαση στη θεραπεία με φάρμακα κατά του AIDS (αντιρετροϊκά φάρμακα) για όσους είναι οροθετικοί.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι σχεδόν κάθε δεύτερο άτομο που διαγιγνώσκεται με HIV (στην περιοχή) -δηλαδή το 49%- διαγιγνώσκεται καθυστερημένα, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται αντιρετροϊκή αγωγή άμεσα γιατί το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει ήδη αρχίσει να καταρρέει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου, ο Μαρκ Σπρένγκερ.
Παγκοσμίως, περισσότεροι από 35 εκατομμύρια είναι οι φορείς του H.I.V., οι περισσότεροι εκ των οποίων στην υποσαχάρεια Αφρική, όπου συχνά έχουν μικρή πρόσβαση στην πρόληψη, την εξέταση και την φαρμακευτική αγωγή εξαιτίας των περιορισμένων οικονομικών πόρων.
Τα κοκτέιλ φαρμάκων κατά του AIDS μπορούν να κρατήσουν τον ιό υπό έλεγχο για πολλά χρόνια, επιτρέποντας σε εκείνους που έχουν διαγνωστεί με τον ιό κι έχουν ξεκινήσει έγκαιρα την θεραπεία, να έχουν ποιότητα ζωής και να ζήσουν πολλά χρόνια.
Ωστόσο, ακόμη και στη σχετικά πλούσια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ., μόνο ένας στους τρεις φορείς του H.I.V. λαμβάνει την απαιτούμενη αντιρετροϊκή αγωγή, αναφέρει η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Ο Μισέλ Καζάτσκιν, ο ειδικός απεσταλμένος στην ανατολική Ευρώπη για το Κοινό Πρόγραμμα του Ο.Η.Ε. για τον Ιό του AIDS», δήλωσε στο Ρόιτερς σε συνέντευξή του αυτό τον μήνα ότι η επιδημία του H.I.V. παρατηρείται περισσότερο σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του πορνό, οι ιερόδουλες, οι τοξικομανείς και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και ότι αυτό μπορεί να εμποδίσει τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση του AIDS αν δεν υπάρξει πρόοδος, ώστε να αντιστραφεί η τάση.
Ο Σπρένγκερ είπε ότι «για να γίνει αυτό με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα πρέπει να καταστήσουμε τις εξετάσεις για τον H.I.V. περισσότερο προσβάσιμες στην Ευρώπη για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματικότερη θεραπεία και φροντίδα».
Η Σουζάνα Τζακάμπ, περιφερειακή διευθύντρια του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη, δήλωσε ότι η έγκαιρη εξασφάλιση των φαρμάκων κατά του AIDS για τους οροθετικούς θα τους επιτρέψει να ζήσουν περισσότερα χρόνια μία υγιέστερη ζωή και θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού σε άλλους.
«Παρότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της επιδημίας του HIV στην Ευρώπη, ο στόχος μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του HIV μέχρι το 2015 εξακολουθεί να είναι εφικτός σε πολλές χώρες», πρόσθεσε η ίδια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.