Μουσείο Τυπογραφείας

Ανησυχία για τα Θοδωρού

1 megalh thodoroyΤην έντονη ανησυχία της για το μέλλον της νησίδας Θοδωρού στα Χανιά, «μετά την παρουσίαση των σχεδίων του Δήμου Χανίων για πρόσβαση τουριστών στην προστατευόμενη αυτή περιοχή που αποτελεί καταφύγιο για τον απειλούμενο με εξαφάνιση αίγαγρο» εκφράζει η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων ενώ συγχρόνως απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα συντονισμού «για την υπεράσπιση των ακτών από την επίθεση που δέχονται από το νομοσχέδιο και ασύδοτα επιχειρηματικά συμφέροντα», την Τετάρτη 16 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, στα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, στο εμπορικό κέντρο “Ερμής” (Μπουνιαλή 13-19).

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της με τίτλο «αφήστε ήσυχα τα Θοδωρού, να σώσουμε τις ακτές μας» η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων σημειώνει ότι «η περιοχή της νησίδας Θοδωρού είναι προστατευόμενη από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 των τελευταίων ευρωπαϊκών οικοτόπων».
«Κανονικά θα έπρεπε να διαθέτει Φορέα Διαχείρισης, αντίστοιχο με αυτόν του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, με τη συμμετοχή σε αυτόν υπηρεσιών όπως το Δασαρχείο, του Δήμου, οικολογικών οργανώσεων και επιστημονικών ιδρυμάτων όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Αντί αυτού, βλέπουμε τον Δήμο Χανίων να ανακοινώνει έργα πάνω στο νησί (βάσει ποιας διαχειριστικής μελέτης άραγε και με ποιους περιβαλλοντικούς όρους;), επιχειρώντας να δεσμεύσει με τον τρόπο αυτό και την επόμενη διοίκηση του Δήμου, που θα αναλάβει τον Σεπτέμβρη», αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι «η λογική της “αξιοποίησης” και της “ανάπτυξης” που προβάλλεται από την παρούσα διοίκηση του Δήμου έχει ταυτιστεί -τουλάχιστον εν Ελλάδι- με το ξεπούλημα και την παράδοση άνευ όρων σε ασύδοτα επιχειρηματικά συμφέροντα που αφήνουν ερείπια και καταστροφή πίσω τους».

Η Οικολογική Πρωτοβουλία κάνει λόγο για «ασύδοτα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα» που «επιδιώκουν να βάλουν πόδι και στη νησίδα Θοδωρού, ξεφορτώνοντας καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες στο νησί και δημιουργώντας έτσι ανεξέλεγκτες καταστάσεις (σκουπίδια, εξημέρωση των αγριμιών, κίνδυνος για τα αγρίμια, απουσία παραμικρού ελέγχου της κατάστασης)».

«Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, που επιχειρείται να γενικευτεί σε όλες τις ακτές με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, το οποίο προβλέπει ξεπούλημα των ακτών, μπάζωμα της θάλασσας, ομπρέλες και ξαπλώστρες παντού, θα πρέπει να υπάρξει ένα κίνημα υπεράσπισης της φύσης, των ακτών, του δημόσιου και φυσικού πλούτου, του δημόσιου και ελεύθερου χαρακτήρα των ακτών και της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις ακτές, η οποία κινδυνεύει με το νέο νομοσχέδιο», τονίζει η Οικολογική Πρωτοβουλία και καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στην συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί για το θέμα των ακτών την Τετάρτη 16 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, στα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, στο εμπορικό κέντρο “Ερμής” (Μπουνιαλή 13-19).

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.