Μουσείο Τυπογραφείας

Ανοικτή επιστολή προς τον περιφερειάρχη για τον Β.Ο.Α.Κ.

Κύριοι,
λαβαίνουμε το θάρρος να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:
Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τη συνεχιζόμενη κατάσταση στον Β.Ο.Α.Κ., με την απουσία μέριμνας για συντήρηση και αποκατάσταση ζημιών και ορατότητας στο τμήμα της διέλευσης νομού Χανίων.
Είναι αδιανόητο να περνούν τόσα χρόνια, να έχουν γίνει τόσες διαμαρτυρίες και δημοσιεύματα για την εγκατάλειψη σε καθαρισμούς των πλευρικών σημείων του Β.Ο.Α.Κ., για την ασφάλεια οδηγών και οχημάτων, και η Περιφέρεια Κρήτης με την Αντιπεριφέρεια Χανίων να μην έχουν επιλύσει (σε συνεργασία με την κρατική μηχανή) το μείζον αυτό πρόβλημα!
Η μόνιμη αυτή κατάσταση του εθνικού δρόμου αποδεικνύει ότι τόσα χρόνια δεν υπήρξε σοβαρή και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος και δεν επιδιώχθηκε η συνεργασία με το… κράτος, την ευθύνη του οποίου επικαλείστε με τον κ. αντιπεριφερειάρχη Χανίων.
Ελειψαν δηλαδή οι ουσιαστικές ενέργειες για τη συγκρότηση υπηρεσίας με δημιουργία μόνιμου συνεργείου καθαρισμών και συντήρησης του δρόμου στο σύνολο της διαδρομής του Β.Ο.Α.Κ. για τον Νομό μας!
Γνωρίζετε καλώς ότι η αποκατάσταση της φθοράς των πινακίδων σήμανσης και κατεύθυνσης στον εθνικό δρόμο, αλλά και ο καθαρισμός από κλαδιά δένδρων και φυτών για την επίτευξη πλήρους ορατότητας των πινακίδων εισόδου και εξόδου από και προς τον Β.Ο.Α.Κ., είναι θέμα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, πόσο μάλλον που ο δρόμος χαρακτηρίζεται μεγάλης κυκλοφορίας οχημάτων, ιδιαίτερα την τουριστική θερινή περίοδο.
Οι επιστολογράφοι πήραμε τη συμβολική πρωτοβουλία να κλαδέψουμε τα αυτοφυή δένδρα που βρίσκονταν μπροστά από την ευμεγέθη πινακίδα στην έξοδο του κόμβου προς Σούδα. Λόγω επαγγελματικής εμπειρίας λάβαμε όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για εμάς αλλά και για τους οδηγούς. Τοποθετήσαμε σε ασφαλές σημείο τα κλαδιά. Για εσάς απομένουν οι εργασίες για όλες τις άλλες πινακίδες να καθαριστούν από τα κλαδιά δένδρων, από τα γράφιτι και αποκατάστασης των σπασμένων/κατεστραμμένων πινακίδων λόγω αέρα και εκτροπής οχημάτων.
Όσο για τα γράφιτι:
1. Επί χρόνια παρέμεναν οι μουτζούρες στις πινακίδες σήμανσης στον ΒΟΑΚ και δημιουργούσαν εμπόδιο στην ανάγνωση προειδοποίησης και κατεύθυνσης με τις σχετικές ονομασίες!
2. Αφού διερευνήσαμε την αγορά βρήκαμε το κατάλληλο υλικό και ονομάζεται duro stick graffiti remover D-19 το οποίο καθαρίζει (χωρίς να τις καταστρέφει) τις πινακίδες σήμανσης από γράφιτι, επειδή κάποιοι ανεύθυνοι μουτζούρωσαν και εν μέρη αχρήστευσαν τον σκοπό που αυτές εξυπηρετούν.
3. Το κόστος του καθαριστικού υγρού στοίχησε 8,50 ευρώ και το στουπί 1,50 Ευρώ!
4. Δέκα (10) λεπτά της ώρας διήρκησε ο καθαρισμός μιας πινακίδας (βλέπετε φωτό)
5. Με υπολογισμούς μας εκτιμήσαμε ότι ο σχετικός καθαρισμός για τις υπόλοιπες πινακίδες με γράφιτι στον ΒΟΑΚ (τμήμα Χανίων) χρειάζεται εργασία συνεργείου μίας ημέρας!
6. Όσο για τις κατεστραμμένες πινακίδες (βλέπετε φωτό) αδυνατούμε να… τις επισκευάσουμε που όμως εκτιμούμε ότι το κόστος θα είναι μηδαμινό για τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κρήτης!
7. Οι Ελληνες έχουμε “συνηθίσει” στον εθνικό δρόμο που διασχίζει τον Νομό Χανίων να βλέπουμε κλαδιά να προεξέχουν επικίνδυνα, κρυμμένες πινακίδες σήμανσης, καταστρεμμένες πινακίδες με τμήματα τους να τα έχει πάρει ο αέρας, γράφιτι στις πινακίδες, έλλειψη φωτισμών (απορούμε δε που στο υπόλοιπο τμήμα της Κρήτης είναι κατά το πλείστον τακτοποιημένα)!
8. Οι χιλιάδες ξένοι όμως που διέρχονται τον Β.Ο.Α.Κ. ή αναμένουμε να έλθουν τη θερινή περίοδο, δεν κατανοούν την ολιγωρία μας και μας κατατάσσουν, στη σκέψη ή στη δημοσιότητα στις χώρες τους, στις τριτοκοσμικές χώρες!!
9. Εν τέλει βέβαια μιλούμε για την ασφάλεια οδηγών και οχημάτων και το όλο θέμα είναι απαραίτητο και αναγκαίο να το δούμε πολύ σοβαρά!
Ευελπιστούμε στην κατανόησή σας για την ανάληψη των ενεργειών μας στις δύο παρεμβάσεις που προβήκαμε.
Προσβλέπουμε σε ανάληψη αυτοδιοικητικών πρωτοβουλιών σας για τη συγκρότηση υπηρεσίας που θα επιλαμβάνεται άμεσα της αποκατάστασης φθορών και συντήρησης του Β.Ο.Α.Κ.

Με εκτίμηση
ευαίσθητοι και ενεργοί πολίτες
Γιάννης Γαβριλάκης, Ειρήνη Καλαϊτζάκη, Νίκος Μουδάκης

2 Σχόλια

  • [HLIAS] ~ ~ ~ Απάντηση

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΧΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ… ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΛΠ. ΣΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΑ ΚΑΤΙ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ…ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

  • [ΓΑΒΡΙΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ] ~ ~ ~ Απάντηση

    Διαβιβάσαμε την επιστολή μας στην Περιφέρεια Κρήτης και πήραμε αριθμό πρωτοκόλλου.
    Ευελπιστούμε να αναληφθούν οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να συγκροτηθεί κατάλληλο συνεργείο ώστε να διορθώσει τις επικίνδυνες καταστάσεις στον δρόμο του ΒΟΑΚ (κόψιμο κλαδιών, επισκευή πινακίδων, καθαρισμός πινακίδων από γράφιτι, αποκατάσταση φωτισμού, φωτινή προειδοποιητική σήμανση για την νύχτα στην αρχή των διαχωριστικών τοιχείων ανάμεσα στις λωρίδες κυκλοφορίας, κ.ά)
    Γιάννης Γαβριλάκης

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.