Μουσείο Τυπογραφείας

Αναζήτηση του χριστουγεννιάτικου πνεύματος… από πολίτες στα Χανιά

Ανεπαρκής στολισμός της πόλης σε μια περίοδο που οι περισσότεροι αποζητούν μια ψυχολογική ανάταση

ΓΕΝΙΚΗΗΕπηρεάζει ο χριστουγεννιάτικος στολισμός μιας πόλης την διάθεση των πολιτών ; Αυτήν την ερώτηση θέσαμε σε Χανιώτες αλλά και επισκέπτες της πόλης σε ένα μικρό γκάλοπ που πραγματοποίησαν τα “Χ.Ν” σε κεντρικούς δρόμους των Χανίων.

H πλειοψηφία των πολιτών απάντησε πως η ψυχολογία ενός ανθρώπου, μικρού ή μεγάλου, ή ενός καταναλωτή, επηρεάζεται από το χαρούμενο και φωτεινό περιβάλλον του. Όσο για τον στολισμό στα Χανιά, για ακόμα μια χρονιά κρίνεται… μινιμαλιστικός και αργοπορημένος!

Μόνο στον Κάτωλα με τον πλούσιο φωτισμό πάνω από πεζόδρομο, καταλαβαίνεις ότι υπάρχει εορταστικό κλίμα στην πόλη

Μόνο στον Κάτωλα με τον πλούσιο φωτισμό πάνω από πεζόδρομο, καταλαβαίνεις ότι υπάρχει εορταστικό κλίμα στην πόλη

Το πως και κατά πόσο επηρεάζουν την διάθεση μας τα φυσικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος, τα χρώματα που βλέπουμε, επιβεβαίωσε και Επίκουρος Καθηγητής Γνωστικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Οικονόμου.
Πάντως υπήρξαν πολίτες που υποστήριξαν ότι ο στολισμός της πόλης είναι ικανοποιητικός και ότι ο κόσμος έχει πιο σοβαρά προβλήματα να ασχοληθεί…

ΚΩΣΤΑΣ: «Ο κόσμος έχει πιο σοβαρά προβλήματα να σκεφτεί»

1
«Θα έλεγα ότι ο στολισμός της πόλης μας είναι απλός, μινιμαλιστικός… Νομίζω ότι ο χριστουγεννιάτικος στολισμός δεν συμβάλει τόσο πολύ στην αλλαγή ψυχολογίας καθώς σήμερα ο περισσότερος κόσμος έχει πιο σοβαρά προβλήματα » μας είπε ο Κώστας τον οποίο συναντήσαμε στην Δημοτική Αγορά, φορώντας έναν σκούφο του Αι Βασίλη.

ΜΑΡΙΑ: «Θα ήθελα να ήταν πιο φωτεινά κάποια σημεία της πόλης»

2..
«Ο στολισμός της πόλης μας είναι ωραίος αν και νομίζω ότι δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμη. Περιμένω να τελειοποιηθεί και θα ήθελα να ήταν λίγο πιο φωτεινός σε κάποια σημεία της πόλης τα βράδια. Πιστεύω ότι ο στολισμός επηρεάζει την ψυχολογία όλων μας αλλά ειδικά των παιδιών. Τα παιδιά κάθε Χριστούγεννα περιμένουν να πάρουν τα δώρα, να ζήσουν αυτό το χριστουγεννιάτικο κλίμα » ανέφερε η Μαρία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: «Προτιμώ τα Χριστούγεννα  στην Θεσσαλονίκη»

3

«Να σας πως την αλήθεια αν και είμαι 26 χρονών κάθε φορά που έρχονται Χριστούγεννα σαν παιδί νοιώθω κι εγώ, και περιμένω να ζήσω όλο αυτό το εορταστικό κλίμα. Είμαι από Θεσσαλονίκη και φέτος θα επιδιώξω να κάνω Χριστούγεννα στην πόλη μου κι όχι εδώ. Τα Χριστούγεννα η Θεσσαλονίκη είναι πιο λαμπερή, πιο ερωτική… Με τα Χανιά δεν έχω πρόβλημα, ευχαριστημένος είμαι αλλά δεν βλέπω το δεντράκι των Χριστουγέννων στην Δημοτική Αγορά να έχει ανάψει και δεν είναι έτοιμο ακόμη. Θα το ανάψουν; Τι θα κάνουν; Νομίζω ότι ο σαφώς και ο στολισμός μιας πόλης επηρεάζει την ψυχολογία μας. Άμα ακούς ότι είναι Χριστούγεννα και βλέπεις μια πόλη χωρίς στολίδια, και καταλαβαίνεις ότι είναι μια καθημερινή, δεν αντιλαμβάνεσαι καμία διαφορά» ανέφερε ο Κωνσταντίνος ο οποίος κατάγεται από την Θεσσαλονίκη

ΚΑΤΕΡΙΝΑ: «Επηρεάζει το εορταστικό κλίμα μιας πόλης»
4« Στο Καπανδρίτι ο στολισμός είναι πιο πλούσιος, πολλά χριστουγεννιάτικα δεντράκια, στολίδια κ.α Νομίζω ότι προφανώς και το εορταστικό κλίμα μιας πόλης επηρεάζει τους πάντες, ειδικά στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε» επεσήμανε η Κατερίνα από το Καπανδρίτι Αττικής την οποία συναντήσαμε στον Κάτωλα, από τα σημεία της πόλης, όπου υπάρχει κάποιος στολισμός του δρόμου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ: «Oσα προβλήματα και αν έχεις, όταν βλέπεις φώτα, χρώματα, ξεχνιέσαι…»

5

« Περιμένω να ολοκληρωθεί ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου των Χανίων. Έχω κάνει Χριστούγεννα σε άλλες πόλεις όπως την Αθήνα και στην Αθήνα τα Χριστούγεννα είναι το κάτι άλλο, γιατί έχει πάρα πολλά φώτα, υπάρχει οργάνωση, ο στολισμός είναι ομοιόμορφος, οι πλατείες είναι στολισμένες και όλο αυτό συμβάλλει βέβαια στην ψυχολογία σου όταν βγαίνεις έξω από το σπίτι σου, όσα προβλήματα και να έχεις, όταν βλέπεις πολλά φώτα, πολλά χρώματα, ξεχνιέσαι… Μια ωραία εικόνα σίγουρα επηρεάζει την ψυχολογία σου και σίγουρα βγαίνεις με ένα χαμόγελο » τόνισε ο Δημήτρης που συναντήσαμε στην οδό Τζανακάκη, όπου δεν είδαμε δημοτικό, χριστουγεννιάτικο φωτισμό, αντιθέτως κάποια καταστήματα είχαν αρχίσει να βάζουν τα γιορτινά τους.

ΧΑΡΗΣ: «Βοηθάει το εορταστικό πνεύμα των Χριστουγέννων»

6

« Σε άλλες πόλεις οι στολισμοί είναι πολύ καλύτεροι αλλά δεν μπορώ να πω ότι είμαι δυσαρεστημένος από τον στολισμό της πόλης μας. Θα μπορούσε να γίνει καλύτερος στολισμός, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Βέβαια ακόμη και με τα όσα στολίδια υπάρχουν αυτή τη στιγμή, το κλίμα είναι καλύτερο από πρωτύτερα. Βοηθάει το εορταστικό πνεύμα των Χριστουγέννων στην αλλαγή διάθεσης » σημείωσε ο Χάρης.

ΜΑΡΙΛΕΝΑ: «Ανεπαρκής  ο στολισμός  της πόλης μας»

7
«Έχει τύχει να κάνω Χριστούγεννα σε άλλες πόλεις, όπως η Βιέννη όπου όλα ήταν τέλεια, υπέροχα! Ο στολισμός είναι το Α και το Ω, γιατί δίνει τον παλμό. Όταν βλέπουμε ένα εορταστικό, χριστουγεννιάτικο τοπίο, “ανεβαίνει” η ψυχολογία μας, διότι το χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες. Θεωρώ ότι ο στολισμός της πόλης μας είναι λίγο ανεπαρκής, δεν ξέρω εάν με τα Χριστούγεννα κάτι θα αλλάξει. Νομίζω ότι όσο περνάνε οι μέρες μάλλον τα μαγαζιά είναι αυτά που θα δώσουν τον παλμό των ημερών με το φωτισμό, τα χρώματα και τις μουσικές τους » μας είπε η Μαριλένα την οποία συναντήσαμε στην οδό Τζανακάκη.

ΓΙΩΡΓΟΣ: «Θα ήθελα να δω κάτι καλύτερο στις γιορτές»

9
« Προσωπικά έχω τύχει να κάνω γιορτές των Χριστουγέννων σε άλλες πόλεις όπως το Μόναχο και ήταν κάπως διαφορετικά από εδώ, για παράδειγμα υπήρχαν πολλά θεματικά, εορταστικά περίπτερα κτλ. Στα Χανιά από ό,τι βλέπω τώρα στολίζεται το Χριστουγενιάτικο δέντρο. Θα ήθελα κάτι καλύτερο, το καλύτερο όλοι το αποζητάμε. Νομίζω πως κάθε εορταστική δράση βοηθάει στην αλλαγή διάθεση σας » ανέφερε ο Γιώργος τον οποίο συναντήσαμε στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου, όπου και εκεί δεν υπήρχε ιδιαίτερος δημοτικός, χριστουγεννιάτικος στολισμός.

ΑΝΝΑ: «Πώς θα νοιώσεις Χριστούγεννα;»

8

«Ο στολισμός της πόλης μας θα μπορούσε να είναι καλύτερος, με δεντράκια, φωτάκια, να νοιώσεις Χριστούγεννα. Βέβαια δεν νομίζω ότι ο στολισμός συμβάλλει στο να αναστραφεί η ψυχολογία μας. Κάποιοι ξεχνιούνται με όλα αυτή την εορταστική ατμόσφαιρα, κάποιοι όμως όχι» επεσήμανε η Άννα.

ΕΥΤΥΧΙΑ: «Πιο πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά»

10
« Χριστούγεννα στα Χανιά έχω κάνει μόνο αλλά αυτό που βλέπω μου αρέσει. Κι έτσι, ωραία είναι. Σίγουρα ο εορταστικός στολισμός αλλάζει την διάθεση. Αυτό που θα ήθελα να δω είναι περισσότερες δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά » μας είπε η Ευτυχία την οποία συναντήσαμε έξω από τον Δημοτικό Κήπο με το παιδικό καρότσι.

ΠΩΣ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ  ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
ΧΡΩΜΑΤΑ«Υπάρχουν κάποιες συσχετίσεις ανάμεσα σε διαθέσεις, συναισθήματα που μπορεί να προκαλούν τα χρώματα. Τα φωτεινά χρώματα μας κάνουν να έχουμε μια καλύτερη διάθεση σε σχέση με τα σκούρα, μουντά χρώματα…» μας είπε Ηλίας Οικονόμου Επίκουρος Καθηγητής Γνωστικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Σχολή Κοινωνικών Επιστημών – Τμήμα Ψυχολογίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς της ανθρώπινης αντίληψης. Πιο συγκεκριμένα, η μέχρι τώρα έρευνά του έχει ως στόχο την αποκωδικοποίηση της λειτουργίας της χρωματικής αντίληψης, δηλαδή με ποιο τρόπο το σύστημά μας μετατρέπει τα φυσικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος στα χρώματα που βλέπουμε.
«Ακόμα και σε επίπεδο αντίληψης ένα δωμάτιο εάν το βάψεις με κρύα χρώματα, θα φαίνεται πιο… κρύο, χρωματικά σε σχέση με θερμά χρώματα όπως το κόκκινο, ή κίτρινο» ανέφερε στα “Χ.Ν” ο κ. Οικονόμου και εξήγησε: «στις δυτικό ευρωπαϊκές κοινωνίες υπάρχει μια σύνδεση των φωτεινών, γλυκών χρωμάτων με μια θετική διάθεση. Ακόμη και στα μικρά παιδιά όταν είναι άρρωστα και θέλουμε να τους δώσουμε ένα φάρμακο, ένα σιρόπι, ένα χαπάκι, τα φάρμακα αυτά έχουν συνήθως φωτεινά και γλυκά χρώματα. Δεν είναι τυχαίο γιατί εάν του δώσουμε π.χ ένα μαύρο σιρόπι θα του δημιουργήσει μια κακή εικόνα και θα καταλάβει ότι είναι κάτι πικρό και δυσάρεστο στη γεύση. Έτσι, η λογική υπόθεση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ότι αυτή η πολυχρωμία με τα φωτεινά λαμπάκια, φωτάκια των εορτών, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ζεστά, να νοιώθουμε “πιο ανεβασμένοι” ψυχολογικά».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.