Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Αναζήτηση στέγης για “αστεροσχολείο”

Σκέψεις για το παλιό σχολείο Βρυσών στον Δήμο Πλατανιά

13Σε αναζήτηση χώρου για τη δημιουργία του 1ου Αστεροσχολείου – Λαϊκού Αστεροσκοπείου στην Κρήτη βρίσκεται ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (Σ.Φ.Α.Κ.).
Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση του Συλλόγου είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Δήμο Πλατανιά και έχει υποβάλει αίτημα για τη στέγασή του Αστεροσχολείου στο παλιό Δημοτικό Σχολείο των Βρυσών.
Το αίτημα αναμένεται να συζητηθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρυσών και το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής και στη συνέχεια να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά. Πάντως, σε πρώτη φάση, η Δημοτική Αρχή βλέπει θετικά την προοπτική του Λαϊκού Αστεροσκοπείου στην περιοχή αφού πρόκειται για μια δομή που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον σχολείων αλλά όσων είναι λάτρεις των αστεριών και του σύμπαντος.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ  
Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβάλλει ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (Σ.Φ.Α.Κ.) στο Αστεροσχολείο – Λαϊκό Αστεροσκοπείο θα μπορούν να διοργανώνονται παρουσιάσεις επιστημονικών θεμάτων αστρονομίας και αστροφυσικής, να διεξάγονται  εκπαιδευτικά προγράμματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό αστεροσκοπείο με την χρήση οπτικών τηλεσκοπίων και ραδιοτηλεσκοπίου, να εγκατασταθεί ένας ηλιακός φασματογράφος και να στεγαστεί μια επιστημονική βιβλιοθήκη.
Μια τέτοια δομή, όπως επισημαίνουν στην πρότασή τους οι άνθρωποι του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, θα αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων μαθητών από ολόκληρη την Κρήτη που θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη της αστρονομίας και τις φυσικές επιστήμες μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα όπως και  ερασιτεχνών και επαγγελματιών αστρονόμων για τη διεξαγωγή παρατηρήσεων και έρευνας.
Επίσης, θα αποτελέσει ένα σημείο επίσκεψης για τουρίστες που θέλουν να γνωρίσουν τον νυχτερινό ουρανό της Κρήτης και να μάθουν για τους αστερισμούς και την Ελληνική Μυθολογία (ανάπτυξη αστροτουρισμού), ενώ με σχεδόν μηδενικό κόστος ο χώρος θα μπορεί να φιλοξενήσει εκθέσεις αστροφωτογραφίας, αρχαίων οργάνων Αστρονομίας κ.ά.
Παράλληλα, μπορεί να οργανωθεί μια αίθουσα προβολών ντοκιμαντέρ και ταινιών σχετικά με την αστρονομία, να υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά Δημοτικού – Γυμνασίου και Λυκείου κ.ά.
Ο Σύλλογος τονίζει ακόμα ότι σε βάθος χρόνου και εφόσον εξασφαλιστούν κάποιες χρηματοδοτήσεις στο Λαϊκό Αστεροσκοπείο μπορεί να δημιουργηθούν ακόμα θόλος για την εγκατάσταση μεγάλου τηλεσκοπίου (16 – 24 ίντσες) με επιλογή φωτογράφισης βαθέους ουρανού (κάτι που μπορεί να προσελκύσει αστροφωτογράφους από ολόκληρο τον κόσμο) καθώς και θόλος πλανηταρίου με ειδική μηχανή προβολής που μετατρέπει το ταβάνι ενός χώρου σε νυχτερινό ουρανό και την προβολή ειδικών ταινιών σε συνεργασία με το Ευγενίδιο Ίδρυμα.

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Ερωτηθείς για το θέμα ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης επεσήμανε ότι το αίτημα που υποβλήθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης η Δημοτική Αρχή έχει ήδη διαβιβαστεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο και το Τοπικό Συμβούλιο των Βρυσών οι οποίοι και -όπως είπε ο κ. Μαλανδράκης- προφορικά έχουν τοποθετηθεί θετικά.
«Ωστόσο, επειδή κάθε παραχώρηση χώρου περνάει από το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένουμε τις γραπτές τοποθετήσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου και του Τοπικού Συμβουλίου προκειμένου το θέμα να έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ως Δημοτική Αρχή είμαστε πάντως θετικά διακείμενοι να παραχωρήσουμε τον χώρο για τη δημιουργία ενός αστεροσχολείου το οποίο θα μπορεί να συνεργάζεται με την εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου και όχι μόνο προκειμένου τα παιδιά να μαθαίνουν για τα μυστικά των αστεριών», ανέφερε ο κ. Μαλανδράκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.