Μουσείο Τυπογραφείας

Αναζήτηση λύσεων

» Μπάλος και Λαφονήσι στο προσκήνιο

Το πρόβλημα του υπερτουρισμού και οι επιπτώσεις του σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές όπως ο Μπάλος και το Λαφονήσι έρχεται στο προσκήνιο, μετά τις χθεσινές αναφορές κατά την παρουσίαση του Φωτογραφικού Λευκώματος του Δήμου Πλατανιά (βλ. σελ. 26).

ΛΥΜΠΕΡΑΚΗΣΣε περιοχές που λειτουργούν ως «ξέφραγα αμπέλια» δεν μπορούμε να πάμε σε «πλήρη απαγόρευση, υπάρχουν ενδεδειγμένες λύσεις ώστε να προστατευτούν όπως πρέπει» σημείωσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού “Σαμαριάς” κ. Πέτρος Λυμπεράκης, κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις και από πολιτικά πρόσωπα για πλήρη απαγόρευση της επίσκεψης σε περιοχές όπως ο Μπάλος και το Λαφονήσι.
Ο Φορέας έχει πάρει υπό την ευθύνη του τις προστατευόμενες περιοχές τα τελευταία χρόνια, περιοχές όπου η τουριστική αξιοποίηση του έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τουριστών την καλοκαιρινή περίοδο.
Ερωτηθείς από τα “Χ.ν.” για τις προτάσεις πολιτικών για πλήρη απαγόρευση για κάποια χρόνια της επίσκεψης στις συγκεκριμένες περιοχές ο κ. Λυμπεράκης απάντησε πως  «έχουμε υπόψιν μου αυτές τις προτάσεις. Η δράση φέρνει αντίδραση. Σε κάποιες περιοχές που είναι ξέφραγο αμπέλι πάμε  να επιβάλλουμε πολύ αυστηρά μέτρα. Είναι ένας τρόπος αντίδρασης ,για μένα δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Υπάρχουν τρόποι να το προσεγγίσουμε, πολύ συζήτηση και συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους κατεξοχήν με τις δημοτικές αρχές που εκφράζουν τον πολύ κόσμο αλλά και με τις υπηρεσίες (Δασαρχείο, Λιμενικό, Κτηματική Εταιρεία κα.) όλοι έχουν λόγο. Στα πλαίσια της λογικής, δεν χρειάζονται τεράστια σχέδια και πολύπλοκες καταστάσεις υπάρχουν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν για την προστασία των περιοχών αυτών» τόνισε ο πρόεδρος του Φορέα.
ΤΑ ΘΟΔΩΡΟΥ
φραγκάκηςΤην πρόταση του να γίνουν επισκέψιμα τα Θοδωρού στο ευρύ κοινό επανέλαβε στα πλαίσια εκδήλωση στον Πλατανιά χθες το βράδυ ο γ.γ. του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης. Από το βήμα της εκδήλωσης ο κ. Φραγκάκης επανέλαβε την πρόταση που έχει κάνει  και στο παρελθόν ως γ.γ. του Δήμου Χανίων τότε η νησίδα των Θοδωρού να είναι επισκέψιμη   «έστω ελεγχόμενα, έστω με εισιτήριο».
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε σχετική έρευνα που παρουσιάσθηκε πρόσφατα αναφορικά με το φαράγγι της Σαμαριάς και τις επισημάνσεις ξένων επισκεπτών ότι δεν είναι αρνητικοί στην αύξηση του εισιτηρίου και σημείωσε πως τα έσοδα θα πρέπει να διατίθενται στους Δήμους και όχι και στο “Πράσινο Ταμείο” ώστε να κάνουν τα αναγκαία έργα υποδομής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.