Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ Μ.Α.Ι.Χ.

Αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα της βιομηχανίας

15Το πρόβλημα της «σπηλαίωσης», που αποτελεί “βραχνά” για τη βιομηχανία καθώς ευθύνεται για φθορές σε μηχανήματα που αυξάνουν σημαντικά το κόστος, βρίσκεται στο επίκεντρο του 4oυ στη σειρά “Cavitation Workshop” που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και ερευνητών απ’ όλο τον κόσμο.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο καθηγητής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο City University London Μανώλης Γκαβαϊσές, ανέφερε ότι στο συνέδριο διερευνώνται πλευρές του ρευστομηχανικού προβλήματος της σπηλαίωσης: «Σπηλαίωση είναι η αεριοποίηση υγρού υπό χαμηλή πίεση, το οποίο σε πολλά εξαρτήματα μηχανών (προπέλες, μπεκ αντλιών κ.λπ.) δημιουργεί διάβρωση λόγω των υπερπιέσεων που προκαλούνται όταν καταρρέουν οι φυσαλίδες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η σπηλαίωση αποτελεί ένα πρόβλημα που σχετίζεται έμμεσα με το περιβάλλον καθώς όταν υπάρχουν μηχανήματα με μεγαλύτερη απόδοση και λιγότερες φθορές αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση καυσίμων.
«Το να καταφέρεις να λειτουργήσεις σε μεγαλύτερες συνθήκες πίεσης χωρίς να υπάρχει διάβρωση είναι κάτι που μειώνει τους ρύπους και την κατανάλωση καυσίμων. Στην ουσία, λοιπόν, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι πειράματα που βοηθούν στην ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων, υπολογιστικής ρευστομηχανικής όπως λέμε, τα οποία μετά χρησιμοποιούνται ως σχεδιαστικά εργαλεία για την ανάπτυξη των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία.
Παράλληλα, αντίστοιχες εφαρμογές χρησιμοποιούνται και στη βιοτεχνολογία», τόνισε ο κ. Γκαβαϊσές, ενώ καταλήγοντας ευχαρίστησε το Μ.Α.Ι.Χ. για τη φιλοξενία του συνεδρίου και την υψηλή ποιότητα των υποδομών που προσφέρει για την πραγματοποίησή του.
Να σημειώσουμε ότι στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος επιστήμονες και ερευνητές από Ευρώπη, Αμερική, Κίνα, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Κορέα κ.α.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.