Μουσείο Τυπογραφείας

Αναβίωση της παλιάς γειτονιάς

Μιλώντας στα “Χ.ν.”, η κάτοικος, Άννα Μυριδάκη, αναφέρθηκε στις πρώτες συζητήσεις, πριν 16 χρόνια, για την πραγματοποίηση της πρώτης, τότε, συγκέντρωσης των κατοίκων.
Σημείωσε ότι η εκδήλωση φέτος πραγματοποιήθηκε για 12η φορά, καθώς κάποιες χρονιές αναβλήθηκε εξαιτίας θανάτων και, φέτος, για πρώτη φορά τιμήθηκαν 13 παλιοί γείτονες πάνω από 75 χρονών, ενώ η εκδήλωση αφιερώθηκε στις Μαρίες και σε όσους άλλους εορτάζουν.
Τον κόσμο διασκέδασε το συγκρότημα του Παντελή Κιάσσου ενώ χόρεψαν ομάδες του χορευτικού συλλόγου “Αροδαμός”. Επίσης, υπήρχε μουσική από Ντι Τζέϊ.
Η εκδήλωση άρχισε με συντονιστή έναν επίσης παλιό κάτοικο τη Σούδας, ερασιτέχνη φωτογράφο με πλούσιο αρχείο, τον Σταύρο Μυριδάκη, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, τους συντελεστές, τους μουσικούς, την σχολή παραδοσιακού χορού “Αροδαμός” και τα “Χ.ν.” ως χορηγό επικοινωνίας, αναφέρθηκε στον παλιό καιρό, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «η οδός Κανάρη, η γειτονιά των παιδικών μας χρόνων παραμένει για πάντα ανεξίτηλη στη μνήμη μας. Είναι τα παιχνίδια με τους φίλους και συνομηλίκους, τα οποία δεν παίζονται πια. Αλλά ζουν στη μνήμη ως παλιές αναμνήσεις…».
Ο ίδιος συνεχίζοντας τόνισε: « Όταν βράδιαζε, οι γειτόνισσες με το εργόχειρο στο χέρι καθόταν έξω από την πόρτα του σπιτιού, στις πεζούλες, στα σκαμνάκια ή στις καρέκλες και έπλεκαν ή έραβαν τα δίχτυα των ψαράδων, μέχρι αργά τη νύχτα. Τις απόκριες ή τις μεγάλες γιορτές γλεντούσαμε όλοι μαζί από το βράδυ μέχρι το πρωί και τραγουδούσαμε. Ήταν ωραίες εποχές. Περάσαμε ωραία ζωή τότε…». Για να καταλήξει, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς, σήμερα η γειτονιά αυτή δεν υπάρχει, αλλά ζει στις θύμισες, που διαρκώς αναμοχλεύουν τη μνήμη μας. Τότε που όλα μύριζαν διαφορετικά».
Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την εκδήλωση στην οποία προσφέρθηκαν άφθονα εδέσματα, άλλα μαγειρευτά στα σπίτια από νοικοκυρές και σχάρας στα κάρβουνα από κατοίκους της γειτονιάς που είχαν αναλάβει μαζί με πολλές νοικοκυρές το ψήσιμό τους. Και φυσικά όλα αυτά με τη συνοδεία καλού κρασιού. Οι απονομές τιμητικών πλακετών στους 13 παλιούς γείτονες έγιναν από τον πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Κιάσσο, γέννημα θρέμμα της γειτονιά αυτής. Για κάποιους που δεν μπόρεσαν να παραστούν, τις τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν τα παιδιά τους.

Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.