Μουσείο Τυπογραφείας

ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Ανατροπές στην αγορά ακινήτων

Σε αδιέξοδο οικογένειες και φοιτητές που αναζητούν σπίτι για ενοικίαση

22Τεράστιες αλλαγές στον χάρτη της αγοράς ακινήτων σε όλη την Ελλάδα έχει φέρει η βραχυπρόθεσμη τουριστική μίσθωση σπιτιών μέσω διαδικτύου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλατφόρμα Airbnb.
Οικογένειες και φοιτητές στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς είναι αδύνατη η εύρεση κατοικίας προς ενοικίαση, καθώς οι ιδιοκτήτες  προτιμούν να ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω διαδικτύου για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους.
Το γεγονός αυτό έχει συμπαρασύρει τις τιμές των ελάχιστων ακινήτων στα ύψη τόσο στα Χανιά όσο και στην Αθήνα όπου το πρόβλημα είναι αντίστοιχο.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει αυξηθεί πολύ και το ενδιαφέρον ξένων για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καθαρή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα τους τρεις πρώτους μήνες του 2017 αυξήθηκε κατά 61,7% σε σύγκριση με το 45,3% που είχε αυξηθεί το 2016 και το 36,1% που είχε μειωθεί το 2015.

6.000 ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Απογοητευική είναι η εικόνα στα Χανιά, όπου σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Νομού Χανίων Λουκία Καλλιγιάνη, τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερα από 6.000 σπίτια (διαμερίσματα και μονοκατοικίες) έχουν διατεθεί προς βραχυπρόθεσμη τουριστική μίσθωση μέσω διαδικτύου.
«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στα Χανιά με την έλλειψη κατοικίας, ενώ οι τιμές στην πόλη μας είναι πολύ ακριβές» αναφέρει στα “Χ.ν.” η κα. Καλλιγιάνη, υπενθυμίζοντας πως «τον Σεπτέμβριο τα Χανιά ήταν η πιο ακριβή πόλυ στα ενοίκια σε όλη την Ελλάδα».
Η ίδια παρατηρεί πως, «είναι αναμενόμενο με την μεγάλη οικονομική κρίση που υπάρχει ο καθένας να κοιτάζει την τσέπη του, άρα από τη στιγμή που παρέχεται σε έναν ιδιοκτήτη η δυνατότητα να βγάλει κέρδος με αυτό τον τρόπο, θα το κάνει χωρίς να σκέπτεται κοινωνικές επιπτώσεις».

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Το πρόβλημα στα Χανιά αναμένεται να ενταθεί τον Σεπτέμβριο με την άφιξη των νέων φοιτητών. Η κα. Καλλιγιάννη εξηγεί στα “Χ.ν.” πως «το πρόβλημα φέτος θα είναι πάρα πολύ μεγάλο, καθώς δεν θα βρίσκουν σπίτια τα παιδιά». Η ίδια εξηγεί πως «ακόμα κι αν βρεθούν σπίτια, πολλά από αυτά ενοικιάζονται εποχικά, με τους ιδιοκτήτες να ζητούν να εκκενωθούν από τον Μάρτιο και μετά, ώστε να τα νοικιάσουν σε τουρίστες». Η ίδια αναφέρει ότι «πολλοί συνάδελφοι δέχονται τηλέφωνα από οικογένειας που στην κυριολεξία κλαίνε και βρίσκονται σε απόγνωση».
Σύμφωνα με την κα. Καλλιγιάνη, η έλλειψη στέγης στα Χανιά υπήρχε τα τελευταία χρόνια αλλά εντάθηκε τώρα με τις μισθώσεις μέσω διαδικτύου. «Δεν υπάρχουν νέες οικοδομές, ο αριθμός των σπιτών είναι δεδομένος και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των τουριστών, των εποχικών εργαζόμενων, των ντόπιων, των φοιτητών αλλά και των στρατιωτικών».

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Το Κουκάκι έχει βγει πρώτο στη ζήτηση Airbnb, γιατί είναι μια περιοχή γύρω από την Ακρόπολη και γι΄ αυτό έχει τόσο μεγάλη ζήτηση. Αλλά εκτός από το Κουκάκι επηρεάζονται και άλλες περιοχές, όπως είναι η Ακρόπολη, το Θησείο, τα Πετράλωνα, όπου δεν υπάρχουν καθόλου ακίνητα, το Μετς, το Φιξ, το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός, και τα Ιλίσια και το Παγκράτι», δηλώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γενική γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Μίνα Χαρμπαλή. Προσθέτει δε ότι «στην αγορά ακινήτων έχουν κάνει την εμφάνισή τους και εταιρείες οι οποίες μισθώνουν τα διαμερίσματα, τα ανακαινίζουν και τα επιπλώνουν».
Όσον αφορά τις τιμές στην πρωτεύουσα, έχουν αυξηθεί πολύ, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και στην γύρω περιοχή. «Ένα δυάρι στα Ιλίσια που είχε 300-350 ευρώ, τώρα μισθώνεται με 500 και 600 ευρώ. Ένα μέσο δυάρι διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους πριν από δυο χρόνια είχε 150-200 ευρώ. Αυτή τη στιγμή ενοικιάζεται 400-500 αν είναι επιπλωμένο και σε καλή κατάσταση», εξηγεί η κ. Χαρμπαλή.

«Φούσκα που θα ξεφουσκώσει»
«Θεωρώ ότι είναι φούσκα που θα ξεφουσκώσει, δεν νομίζω ότι θα έχει αίσιο τέλος. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει γίνει κάτι αντίστοιχο και στην πορεία ξεφούσκωσε. Στην Ελλάδα όλοι πέφτουν πάνω σε ό, τι καινούργιο και μετά ξεφουσκώνει. Έτσι είναι και αυτό. Υπάρχει υπερπροσφορά ακινήτων και αλλάζουν τα ακίνητα χέρια. Θα αλλάξει το σκηνικό. Δεν μπορεί να μείνει το ίδιο σκηνικό σε 2-3 χρόνια. Από τη στιγμή που οι τιμές των πωλήσεων έχουν πάρει την ανιούσα δεν θα συμφέρει κάποιον να ενοικιάζει όπως τώρα, αλλά όπως παλιά», σημειώνει η κ. Χαρμπαλή. Πάντως, φαίνεται ότι οι περιοχές στις οποίες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τη βραχυχρόνια μίσθωση, έχουν αναβαθμιστεί μέσα από τις ανακαινίσεις σπιτιών.
Στο ίδιο μήκος κύμματος και η Λουκία Καλλιγιάνη, η οποία τόνισε στα “Χ.ν.” πως «βλέποντας τις καταστάσεις θεωρώ ότι είναι μια φούσκα που θα ξεφουσκώσει σε ένα με δύο χρόνια. Είναι πολύ σημαντική παράμετρος η φορολογία. Αυτή τη στιγμή έχουν αφήσει τη δυνατότητα της αστικής μίσθωσης μέχρι δύο ακινήτων αλλά κάποια στιγμή θα το “χτυπήσουν” ακόμη περισσότερο»
Η φορολογία άλλωσε είναι και αίτημα όλων των επιχειρηματιών του ξενοδοχειακού τομέα, οι οποίοι ζητούν να αντιμετωπίζονται φορολογικά με τους ίδιους όρους, υποστηρίζοντας ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν αυξηθεί τόσο, που δεν μιλάμε πλέον για οικονομία διαμοιρασμού αλλά για μία επιχειρηματική δραστηριότητα αντίστοιχου μεγέθους με εκείνη του ξενοδοχειακού κλάδου. Επισημαίνουν μάλιστα ότι υπάρχουν και διαφυγόντα κέρδη για το κράτος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχολιο

 • [Νίκος Παπαδόπουλος] ~ 19 Ιουνίου 2017 ~ 23:57 ~ Απάντηση

  Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου από την στιγμή που όπως λέγεται τα παιδιά των ίδιων των Χανιωτών δεν βρίσκουν σπίτι προς ενοικίαση. Πόσο μάλλον όταν έχουμε φοιτητές και μέτοικους που έρχονται στα Χανιά, αλλά και στο Ρέθυμνο όπου και εκεί η κατάσταση είναι σχεδόν η ίδια.

  Διερωτόμαστε οι θεσμικές αρχές τί κάνουν; Σε αντίστοιχες πόλεις εξωτερικού ο Δήμος χωρίς να περιμένει το κράτος έχει προχωρήσει σε κινήσεις ρύθμισης. Η αντίστοιχη ρυθμιστική ΚΥΑ θα εκδοθεί; Στόχος είναι μόνο η είσπραξη ή και η αντιμετώπιση ενός κοινωνικού προβλήματος;
  Διερωτόμαστε πόσοι από τους διαχειριστές και ιδιοκτήτες τουριστικών κατοικιών (είτε airbnb , είτε απλά ενοικιαζόμενα) είναι σε συνθήκη οικονομικής κρίσης;
  Διερωτόμαστε τελικά στο κυνήγι του κέρδους πόσο χάνουμε ή θυσιάζουμε συνειδητά από τον κοινωνικό ιστό;

  Αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε σε συνθήκες κοινωνικού κανιβαλισμού και άκρατου ατομικισμού;

  Ξα μας …

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.