Μουσείο Τυπογραφείας

Ανασκόπηση φαινομένων εποχής

Hands on a globe --- Image by © Royalty-Free/CorbisΠΕΡΙΕΡΓΑ πράγματα συμβαίνουν στον αιώνα μας, έναν αιώνα που δεν μπήκε καθόλου καλά. Θυμηθείτε μόνο την 11 Σεπτεμβρίου 2001, με το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Ν.Υ. (ΗΠΑ) και τις συνεχιζόμενες συνέπειές του.

ΑΥΤΑ που λαμβάνουν χώρα στον πλανήτη, ειδικότερα στο λεγόμενο δυτικό κόσμο, είναι μάλλον ανησυχητικά:
– έχουμε μια άνοδο της ακροδεξιάς σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία κ.ά.).
– ο αντισυστημικός λαϊκισμός (“αριστερός ή δεξιός”) κερδίζει έδαφος και η Ε.Ε. υπνώττει «τον ύπνο του δικαίου»
– η Καταλονία, με το δημοψήφισμά της (2017), απέδειξε πως τα στενά εθνικιστικά αποσχιστικά φαινόμενα θα αυξηθούν, θα επεκταθούν και θα προκαλέσουν τριγμούς στις κυβερνήσεις. Κι αυτό, επειδή είναι εμφανής η απαξίωση των κεντρικών κυβερνήσεων απέναντι στις περιφέρειές τους.
– η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. (Brexit) που όσο κι αν νομίζουμε πως δεν μας αφορά, είναι μείζον θέμα για όλη την Ευρώπη. Και για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καραδοκεί μια επιπλέον ανεξαρτησία (Σκωτία).
– οι οικονομικές ανισότητες σε όλο τον κόσμο διευρύνονται: ολοένα λιγότεροι άνθρωποι συγκεντρώνουν περισσότερο πλούτο στα χέρια τους.
– το πρόβλημα με τους πρόσφυγες διογκώνεται και δεν φαίνεται να υπάρχει μια σταθερή λύση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και την κατανομή τους.
– η Παιδεία σε όλον τον κόσμο διώκεται υπέρ της ημιμάθειας! Επειδή ακριβώς η ημιμάθεια βγάζει “φθηνά” εργατικά χέρια, ευάλωτα στην εκμετάλλευση. Το βιώνουμε στη χώρα μας χρόνια τώρα.
– οι τρομοκρατικές επιθέσεις (τζιχαντιστών ή μη) που αυξάνονται, έχουν γίνει συνήθεια(!) και κανένα κατασταλτικό μέτρο δεν είναι ικανό να τις σταματήσει.
– στη χώρα μας έχουμε τρομακτική αύξηση της φτώχειας, αδυναμία πληρωμών, στέρηση στοιχειωδών σε περισσότερα λαϊκά στρώματα, διπλασιασμό φορολογίας από το μέσο ευρωπαίο και έξαρση της εγκληματικότητας! Σε μια Ελλάδα που συνεχίζει να πιστεύει τα ψέματα των πολιτικών, οι κυβερνητικές κωλοτούμπες θεωρούνται πια… διπλωματικοί ελιγμοί!

ΟΛΑ τα παραπάνω δεν προδικάζουν, άραγε, πως ένας κόσμος πεθαίνει, ενώ ένας άλλος εκκολάπτεται; Το αν θα είναι καλύτερος ή χειρότερος από αυτόν που ζήσαμε (και ζούμε), μόνον ο χρόνος θα δείξει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.