Μουσείο Τυπογραφείας

Αναπτυξιακή τράπεζα

Επειδή το παιχνίδι με το ελληνικό πρόβλημα δεν τελείωσε και οι δηλώσεις συνεχίζονται, βγαίνουν λίγο – λίγο στην επιφάνεια τ’ αποτελέσματα του Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου ως προς το τι χάσαμε και τι πήραμε. Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε ο Σόιμπλε και οι περί αυτόν να πουν στις χώρες τους τα δικά τους, όπως τους συμφέρει και ο Τσακαλώτος στους Ελληνες, ότι μέσες άκρες συμβιβαστήκαμε και πήραμε αυτά που μας έδωσαν.
Τα καλά να λέγονται και ένα απ’ αυτά είναι η “Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα”. Το Γιούρογκρουπ θα συνεργασθεί με τις ελληνικές αρχές για την ίδρυση της εν λόγω τράπεζας ως ενός νέου χρηματοπιστωτικού φορέα, που θα λειτουργήσει ως “εργαλείο” για την προώθηση της ανάπτυξης, θέμα που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο παρελθόν.
Η ιδεά δεν είναι τωρινή. Ετέθη από τον κ. Νότη Μαριά, με άρθρα του, περί ίδρυσης “Κρατικής Τράπεζας Ειδικού Σκοπού”, στα πρότυπα όμοιας Γερμανικής, της KFW σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε. Όταν δε συζητούνταν οι Π/Υ 2013 και 2014 κατετέθη πρόταση στη βούλη από την ομάδα του κ. Μαριά για το εν λόγω θέμα, η οποία απορρίφθηκε μετά πολλών.. επαίνων. Άλλα σχέδια, όμως, είχαν τότε οι κυβερνητικοί, διότι το 2013 συνεστήθη ένα “Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο” (IFG) για παροχή ρευστότητας με ευέλικτα δάνεια χαμηλού κόστους μόνο σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Η ίδια πρόταση του κ. Μαριά διατυπώθηκε στις αρχές του 2017 και όπως το 2014 έτσι και τώρα εδίδετο λύση να γίνει η κεφαλοποίηση της τράπεζας από το περίσσευμα των 19,5 δισ. ευρώ που δεν χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλοποίηση των συστημικών τραπεζών και παραμένει αδιάθετο.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση ο κ. Δραγασάκης εδρομολόγησε απ’ τις αρχές του ‘15 την ίδρυση αυτής της τράπεζας, κατόπιν αποφάσεως του “Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικ/κης Πολιτικής”, πράγμα που μπλοκάριζαν οι θεσμικοί. Τώρα η Ευρωομάδα υποστηρίζει την προσπάθεια των Ελληνικών αρχών, να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εργασίες λειτουργίας της “Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας” μέσα σε ένα εξάμηνο, προκειμένου να επιταχυνθούν οι αναπτυξιακές δραστηριότητες.
Τέτοιες τράπεζες λειτουργούν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, δεν εμπίπτουν στους κανόνες των ιδιωτικών τραπεζών και χρηματοδοτούν υψηλών προδιαγραφών επενδύσεις, όπως συμβαίνει με την “Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων” ή την “Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης”. Τα κεφάλαιά τους προέρχονται από οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ε.Κ.Τ. και από εθνικούς πόρους.
Ένα τέτοιο μοντέλο υπήρχε στη Χώρα μας, η ΕΤΒΑ, με συγκεκριμένη οργάνωση και σχέδιο και την ίδια αναπτυξιακή στόχευση, που χρηματοδοτείτο από το κράτος και από άλλες πηγές. Οι πολιτικές παρεμβάσεις έκαναν το θαύμα τους(!). Έφθασε σε σημείο που δεν πήγαινε άλλο και χρεοκόπησε.
Στην υπό ίδρυσιν Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προσφέρουν τεχνική βοήθεια και τεχνογνωσία Τράπεζες της Ευρώπης, κυρίως η Γερμανική KFW, με την οποία έχει επαφές η κυβέρνηση απ’ το 2015. Τα κέρδη δεν μοιράζονται πουθενά, αλλά επανεπενδύονται. Πρόκειται για ένα “εργαλείο” που θ’ ανοίξει το δρόμο προς την ανάπτυξη, η οποία δεν είναι εύκολο πράγμα, γιατί υπάρχουν τεράστια εμπόδια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.