Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αναπληρώτρια – “μόνιμη κάτοικος” Ανώπολης Σφακίων

Είναι αναπληρώτρια από το 2010 στο πιο μακρινό -από την πόλη των Χανίων- Δημοτικό Σχολείο του Νομού με εξαίρεση τη Γαύδο, η κα Βασιλική Σταθοπούλου από τη Μεσσηνία είναι διευθύντρια στο Δημοτικό Σχολείο Ανώπολης Σφακίων.

Σε απόσταση 12 χλμ από τη Χ. Σφακίων και 87 χλμ.. συνολικά από τα Χανιά το μικρό σχολείο συνεχίζει σε πείσμα των δύσκολων καιρών να λειτουργεί με 18 μαθητές και 3 δασκάλους στο δημοτικό, 6 νήπια και 2 εκπαιδευτικούς στο νηπιαγωγείο.
«Η καθημερινότητα μας; Όπως όλα τα σχολεία. Η βασική μας διαφορά είναι πως οι ρυθμοί είναι πιο ήρεμοι, προσφέρεις ότι μπορείς σε ένα φυσικό πλαίσιο. Είναι ένα κίνητρο και αυτό για να δημιουργήσεις» μας εξηγεί η εκπαιδευτικός.
Το μεγαλύτερο ζήτημα για τα παιδιά του σχολείου αλλά και τους εκπαιδευτικούς είναι η δυσκολία στην πρόσβαση σε πολιτιστικά ερεθίσματα. «Θεατρικές σκηνές, μουσεία, χώροι πολιτισμού, είναι δύσκολο για μας να τους επισκεφθούμε. Πολλά δρομολόγια, λεωφορεία. Κάθε μετακίνηση για μας είναι ταλαιπωρία, όπως επίσης είναι πολύ δύσκολη και η προσέγγιση στο σχολείο για πολλά από τα παιδιά μας, αν σκεφτείτε ότι έχουμε μαθητές που πρέπει να ανέβουν στην Ανώπολη από το Φοίνικα και το Λύκο! Από την άλλη έχουμε και τα καλά μας. Οι σχέσεις μας είναι πιο ανθρώπινες, τα παιδιά είναι ειλικρινή θα σου δείξουν της συμπάθεια τους ή θα πρέπει να την κερδίσεις. Επίσης με τους συναδέλφους δένεσαι και δημιουργείς καλύτερες σχέσεις» είναι το σχόλιο της εκπαιδευτικού που πλέον έχει γίνει μόνιμη κάτοικος Ανώπολης αφού παντρεύτηκε και έμεινε στην περιοχή.

Η Επανάσταση των παιδιών

Στα χρόνια που υπηρετεί στα Σφακιά ήταν μάρτυρας πολλών ξεχωριστών στιγμών τις οποίες η κ. Σταθοπούλου δεν θα ξεχάσει ποτέ. «Ήμουν στη β’ φάση των αναπληρωτών το 2010 όταν ήλθα για πρώτη φορά και επρόκειτο να αντικαταστήσουμε αυτούς που είχαν έλθει πρώτοι. Τότε τα παιδιά ήταν καμιά 40αρια και είχαν εξεγερθεί γιατί δεν ήθελαν να φύγουν οι πρώτοι δάσκαλοι. Είχαν βάλει τα θρανία και τις καρέκλες στην κεντρική είσοδο και την είχαν αποκλείσει! Ηταν λίγο σοκαριστικό να δουλεύεις πρώτη φορά και να σου συμβεί κάτι τέτοιο! Μπήκα αμέσως στο κλίμα της Κρήτης και την επανάστασης…» θυμάται η εκπαιδευτικός που επειδή αγαπάει πολύ τα λουλούδια δεν θα ξεχάσει «την περυσινή χρονιά που οι μαθητές έστρωσαν με τριαντάφυλλα ένα ρόδινο δρόμο μέσα στην τάξη μέχρι την έδρα μου. Ήταν κάτι υπέροχο».

Η διάλεκτος
Όσο για τη κρητική διάλεκτο και αυτή ξεπεράσθηκε αφού η εκπαιδευτικός αγαπάει τους ιδιωματισμούς. «Μου αρέσουν οι τοπικοί ιδιωματισμοί, δεν άργησα να τους καταλάβω και τώρα τους μιλάμε όλοι μαζί μέσα στην τάξη. Στην αρχή βέβαια είχα κάποια προβληματάκια… Ηταν ένας μαθητής της Β’ Δημοτικού όταν πρωτοήλθα στα Σφακιά που έρχεται και μου λέει “κυρία… τσιργιέμαι, τσιργιέμαι πολύ”. Δεν ήξερα τι ήθελε να μου πει και τον ρωτούσα τι έπαθε και τι του συμβαίνει… μέχρι που κατάλαβα και έμαθα και τη λέξη» λέει με χαμόγελο η κα Σταθοπούλου.
Στα πολλά “συν” του σχολείου η στήριξή του από την τοπική κοινωνία, τους ανθρώπους του χωριού και όχι μόνο.
«Το σχολείο μας στηρίζεται από τους ανθρώπους εκεί, με προσφορές στους δασκάλους με τα τοπικά τους προϊόντα… όταν περπατήσεις στους δρόμους οι χωριανοί είναι πρόθυμοι να σου μιλήσουν, να σε κεράσουν! Πρόσφατα ο κ. Νίκος Κριαράς από το Λουτρό πρόσφερε με δικά του χρήματα παιγνίδια για το σχολείο το δημοτικό και το νηπιαγωγείο, μια προσφορά που τον ευχαριστούμε πολύ και αξίζει να γραφεί!» καταλήγει η εκπαιδευτικός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα