Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Ανακατασκευή τειχών

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο βόρειο τμήμα των βυζαντινών οχυρώσεων

Ανακατασκευασμένο, ασφαλές και εύκολα επισκέψιμο είναι το βόρειο τμήμα των βυζαντινών τειχών αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες από τα συνεργεία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων.
Mετά από προσπάθεια 9 μηνών το έργο ολοκληρώθηκε και μαζί με τις εργασίες στο Φιρκά, στις οχυρώσεις δίπλα στο Νεώριο Μoro που επίσης πραγματοποιήθηκαν από την υπηρεσία έχουν βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του παλιού λιμανιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την ανακατασκευή του βυζαντινού τείχους στο λόφο Καστέλι έχουν αποκαλυφθεί τμήματα του άγνωστα στους νεότερους κάνοντας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την επίσκεψη στο χώρο.
«Γίνονται μεγάλες προσπάθειες από την υπηρεσία και την προϊσταμένη για τον ευπρεπισμό του παλιού λιμανιού για αυτό και σύντομο χρονικό διάστημα είχαμε τις εργασίες στο Φιρκα, στο τμήμα των οχυρώσεων δίπλα Μoro και τώρα στο λόφο Καστέλι.  Το τείχος στο συγκεκριμένο σημείο ήταν ετοιμόρροπο, υπήρχε θέμα για τους περαστικούς αλλά και τα καταστήματα από κάτω αφού είχαμε συχνές πτώσεις πετρών. Πλέον με τις εργασίες που κάναμε το τείχος είναι ασφαλέστατο και έχει αρθεί κάθε επικινδυνότητα καθώς το συγκεκριμένο χώρο επισκέπτονται πολλοί τουρίστες, ντόπιοι, νέα παιδιά, σχολεία» μας εξηγεί ο αρχιτεχνίτης της Αρχαιολογίας κ. Μανώλης Τσιτσιρίδης.
Η πλήρη ανακατασκευή του τείχους ήταν μια εργασία κάτι παραπάνω από πολύ δύσκολη. «Το ύψος ήταν μεγάλο, έπρεπε να βάλουμε παντού σκαλωσιές, υπήρχε σε κάποια σημείο κίνδυνος κατάρρευσης του τείχους και χρειάστηκα να χρησιμοποιήσουμε πολλά υλικά για να “δεθεί” το τείχος. Και όλα αυτά και μέσα στην καλοκαιρινή ζέστη και στο κρύο του χειμώνα. Ευτυχώς είχαμε την εμπιστοσύνη της κ. Παπαδοπούλου και κάναμε καλή δουλειά» καταλήγει ο κ. Τσιτσιρίδης.
Σύμφωνα με την  προϊσταμένη ης Αρχαιολογίας κ. Ελένη Παπαδοπούλου  η εικόνα του τείχους στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι και πριν από 9 μήνες  δεν  άξιζε στην πόλη. «Πιστεύω ότι χάρις στην πολύ καλή εργασία των συνεργείων της υπηρεσίας μας, και είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό άριστους τεχνίτες, και με ιδίους πόρους της αρχαιολογίας καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις αναγκαίες εργασίες αναδεικνύοντας το τείχος. Πρόκειται για ένα κόσμημα για το παλιό λιμάνι»  τονίζει χαρακτηριστικά.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών στο βυζαντινό τείχος εκτιμάτε ότι ο Ενετικός λιμένας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση

Εργασίες στο Χαμάμ της Ζαμπελίου
Το επόμενο έργο στο οποίο ξεκινάνε άμεσα εργασίες από τα συνεργεία της Εφορίας Αρχαιοτήτων είναι αυτό του Χαμάμ της οδού Ζαμπελίου. Το σημαντικό αυτό κτήριο που παρέμενε για χρόνια σε όχι και τόσο καλή κατάσταση θα αποκατασταθεί εξωτερικά. Ήδη έχουν τοποθετηθεί οι σκαλωσιές και στόχος της Εφορίας Αρχαιοτήτων είναι μέχρι τον Μάρτιο να έχει ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις της. Αυτές προβλέπουν  στερεωτικές εργασίες, αρμολογήσεις και αλλαγή των φθαρμένων λίθων σε διάφορα σημεία.  Οι εργασίες θα αφορούν το εξωτερικό κομμάτι, καθώς για το εσωτερικό του χαμάμ δεν υπάρχει μελέτη. Ωστόσο αποτελεί ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.