Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανακαλύπτοντας τα Χανιά με ένα “κλικ”

Ενα γιγαντιαίο γκράφιτι του δρόμου που “συνομιλεί” με τους περαστικούς, η “μυσταγωγία” του κελαριού της Αγίας Τριάδας, μια πανοραμική όψη του λιμανιού της Σούδας, ένα φευγαλέο παιχνίδισμα της σκιάς με το Γιαλί Τζαμί… Φωτογραφικά “κλικ” που αποκαλύπτουν τα Χανιά “αλλιώς” μέσα από τα μάτια των φωτογράφων που συμμετείχαν στον 2ο Φωτογραφικό Μαραθώνιο που διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή 18 Αυγούστου στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φωτογραφικού Φεστιβάλ Χανίων (Cip Festival).
Οι “διαδρομές” παρουσιάζουν σήμερα τις φωτογραφίες που ξεχώρισαν (οι 6 απέσπασαν τα 3 βραβεία και τις 3 διακρίσεις) και παράλληλα συνομιλούν με διοργανωτές και συμμετέχοντες σκιαγραφώντας τους στόχους αλλά και την εμπειρία της συμμετοχής στον ξεχωριστό αυτό μαραθώνιο.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΧΑΝΙΑ
Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να φωτογραφήσουν ελεύθερα μέσα στην πόλη ή στην ευρύτερη περιοχή από το πρωί μέχρι το απόγευμα και να παραδώσουν στους διοργανωτές τις 3 καλύτερες φωτογραφίες τους τις οποίες στη συνέχεια αξιολόγησε μια κριτική επιτροπή.
«Ο μαραθώνιος ξεκίνησε σαν ιδέα με στόχο να γνωρίσουν τα Χανιά αυτοί που έρχονται για να δουν ή συμμετέχουν στο φεστιβάλ και δεν είναι από τα Χανιά. Κι αυτό γιατί οι φωτογράφοι έχουν μια φιλοσοφία, αν κάτι φωτογραφήσουν δεν το ξεχνάνε ποτέ», εξήγησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Cip Festival Μάρκος Δολόπικος και πρόσθεσε ότι παράλληλα ο φωτογραφικός μαραθώνιος γεννήθηκε ως μια δράση που δίνει τη δυνατότητα σε φωτογράφους που δεν συμμετέχουν στο φεστιβάλ να έχουν ένα ενεργό ρόλο στην όλη διοργάνωση.
Στον φετινό μαραθώνιο οι συμμετοχές ανήλθαν στις 85 και συμμετείχαν τόσο Ελληνες όσο και ξένοι.
Τι όμως αποκαλύπτουν στα μάτια της κριτικής επιτροπής οι φωτογραφίες των διαγωνιζομένων; «Προσωπικά έρχομαι πολλά χρόνια στα Χανιά και διαπιστώνω ότι οι διαγωνιζόμενοι βρίσκουν σημεία που μπορεί να μην τα είχα προσέξει. Είναι ένας άλλος τρόπος να δεις την πόλη», σημείωσε ο κ. Δολόπικος και συμπλήρωσε: «Σε κάθε περίπτωση, τα Χανιά είναι μια πόλη που σού δίνει πολλές εικόνες, έχει ωραίο φως και είναι θελκτική για τους φωτογράφους».
Στα σχέδια των διοργανωτών είναι του χρόνου ο διαγωνισμός να επεκταθεί και βραδινές ώρες ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να κάνουν και νυχτερινές λήψεις, αποκαλύπτοντας κι άλλες όψεις των Χανίων. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Δολόπικος, ο φωτογραφικός μαραθώνιος θα αποκτήσει μια δική του, αυτόνομη από το φεστιβάλ, ταυτότητα.

Κάθε φωτογραφία και μια ανάμνηση
Η Στέλλα Μανιουδάκη απέσπασε το 2ο βραβείο στον φωτογραφικό μαραθώνιο με τη φωτογραφία της που μεταφέρει τον θεατή στην ατμόσφαιρα των κελαριών της Μονής της Αγίας Τριάδας στο Ακρωτήρι. Τη συναντήσαμε λίγο πριν την απονομή του βραβείου που έγινε στο Μεγάλο Αρσενάλι την περασμένη Τετάρτη. Πώς όμως ήταν εμπειρία του μαραθωνίου; «Καταρχάς αποτέλεσε ένα κίνητρο για να βγεις με τη μηχανή έξω και να αρχίσεις να ψάχνεις. Από εκεί και πέρα υπήρχε το στοιχείο της πρόκλησης καθώς ο χρόνος ήταν περιορισμένος και μέσα σ’ αυτόν έπρεπε πάρεις τις αποφάσεις σου αλλά και γιατί έπρεπε να βάλεις το μυαλό σου να σκεφτεί μέρη που ίσως τα προσπερνάμε μέσα στην καθημερινότητά μας».
Παράλληλα, βέβαια, οι διαγωνιζόμενοι θα έπρεπε να ξεπεράσουν τον σκόπελο της τουριστικής ματιάς που εστιάζει στα πιο δημοφιλή μνημεία της παλιάς πόλης όπως ο φάρος: «Τα Χανιά είναι μια πανέμορφη πόλη αλλά φωτογραφικά είναι “καμένη” σε ορισμένα της σημεία όπως το λιμάνι και ο φάρος», τόνισε η Στέλλα και συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό η ίδια επεδίωξε να κινηθεί μακριά από τα πιο φωτογραφημένα θέματα.
Ξεχωριστή συμμετοχή αυτή του 10χρονου Πάνου Ντερτιλή ο οποίος τιμήθηκε από την κριτική επιτροπή ως ο μικρότερος σε ηλικία διαγωνιζόμενος. Η φωτογραφία του που ξεχώρισε ήταν μια πανοραμική άποψη του λιμανιού της Σούδας.
«Ηταν μια πολύ διασκεδαστική εμπειρία», σημείωσε, ενώ στην ερώτησή μας τι είναι αυτό που τον κάνει να αγαπά τη φωτογραφία απάντησε: «Αυτό που μου αρέσει είναι ότι κάθε φωτογραφία είναι σαν μια μικρή ανάμνηση. Κάτι που το κρατάς για πάντα!».

 

ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
Για τη διευθύντρια του Cip Festival Μαρία Τουτουδάκη, η οποία ζει πολλά χρόνια στην Αθήνα αλλά έχει γεννηθεί στα Χανιά, ο φωτογραφικός μαραθώνιος είναι μια πρόκληση για να ανακαλύψει κανείς ξανά την πόλη.
Ειδικά για τους Χανιώτες σημείωσε ότι ο μαραθώνιος τους δίνει ένα κίνητρο για να δουν την πόλη με άλλα μάτια. Παράλληλα, όμως, η διοργάνωση αυτή σε συνδυασμό με το φεστιβάλ αποτελεί και μια ευκαιρία για τους διαγωνιζόμενους να γνωριστούν με ανθρώπους με τους οποίους μοιράζονται το ίδιο πάθος ή ακόμα και να διατηρήσουν τους δεσμούς που διατηρούν με τον τόπο.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός ζευγαριού τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Αμερική και η γιαγιά του συζύγου ήταν  τουρκοκρητικιά. Η μητέρα του είχε μάθει ελληνικά και τα τελευταία 8 χρόνια επισκέπτονταν την Κρήτη. Πέρυσι τον Μάιο όμως έφυγε από τη ζωή κι ο γιος της αποφάσισε να λάβει μέρος στο φεστιβάλ με το φωτογραφικό πορτρέτο της μητέρας του, δίνοντας της την ευκαιρία με αυτό τον τρόπο να δηλώσει ξανά “παρούσα” στον τόπο καταγωγής της…
Σε κάθε περίπτωση, φεστιβάλ και φωτογραφικός μαραθώνιος μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους που αγαπούν τη φωτογραφία αλλά και για τα Χανιά καθιστώντας τις διοργανώσεις αυτές στοιχείο της ταυτότητας της πόλης.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΕΣΜΟΣ
Κουβαλώντας μια εμπειρία 37 χρόνων ως φωτορεπόρτερ, ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Τμήμα Φωτογραφίας Νίκος Αποστολόπουλος δέχθηκε με χαρά να είναι μέλος της κριτικής επιτροπή του φωτογραφικού μαραθωνίου: «Η φωτογραφία δρόμου που ουσιαστικά σε αυτό καλούνται να δοκιμαστούν οι συμμετέχοντες είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ ως φωτορεπόρτερ», τόνισε ενώ στην ερώτησή μας τι αρετές έχει ανάγκη η φωτογραφία σχολίασε: «Ενα καλό, ξεκούραστο ζευγάρι παπούτσια και να μην διστάζεις!».
Πώς όμως είδε τις φωτογραφίες των διαγωνιζομένων; «Το επίπεδο ήταν καλό. Αυτό που ίσως χρειάζεται είναι να ανοιχτεί λίγο παραπάνω στον χρόνο και να υπάρχουν και βραδινές φωτογραφίες αλλά και να υπάρχει μια υποδομή τεχνολογική που να μπορούν οι διαγωνιζόμενοι να χρησιμοποιήσουν».
Συνεχίζοντας ο κ. Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στις προοπτικές που έχουν το φεστιβάλ και ο φωτογραφικός μαραθώνιος στα Χανιά: «Καταρχήν ο χώρος που γίνεται (σ.σ. το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου) είναι καταπληκτικός. Δεν έχω δει τέτοιο χώρο στην Ελλάδα και σίγουρα στην Αθήνα. Είναι ένας χώρος που έχει μια εικαστική αρχιτεκτονική και περνάει πάρα πολύς κόσμος… Είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν  δραστηριότητες με ευρύτερη εμβέλεια στα Χανιά. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Καλαμάτα με τον χορό.
α Χανιά είναι ένα ιδανικό μέρος γ’ αυτό. Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένας ακόμα πόλος για τη φωτογραφία, πέρα από το Μουσείο Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη και τη μπιενάλε που διοργανώνεται εκεί. Ενας πόλος για τη νότια Ελλάδα».

 

Νικητές και διακριθέντες
Ο διακριθέντες στον 2ο Φωτογραφικό Μαραθώνιο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 2ου Cip Festival ήταν οι εξής:
Το 1ο βραβείο απέσπασε ο Μανώλης Δολιανίτης, το 2ο βραβείο η Στέλλα Μανιουδάκη και το 3ο βραβείο (βραβεύτηκε ως ο μικρότερος σε ηλικία) ο Πάνος Ντερτιλής.
Τιμητικές διακρίσεις απέσπασαν οι Γιώτα Κουλιανού, Ζωή Κοτσάμπαση και Flavia Camilleri.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα