Μουσείο Τυπογραφείας

Αναγνώστες γράφουν για τα “Χ.ν.”

www.haniotika-nea.gr/podcast
«Αφεντικό έχω πολλά να σου πω μα δεν τα πάει η γλώσσα μου[…]», είπε ο Ζορμπάς. Η καζαντζακική ρήση στριφογυρνάει στο μυαλό του σύγχρονου αναγνώστη των “Χανιώτικων Νέων”, καθώς η εφημερίδα ήθελε να επικοινωνήσει με τους αναγνώστες της εν μέσω κορωνοϊού. Είχε τόσα πολλά να πει και ακόμα περισσότερα να κάνει… Στην αρχή τρόμαξε με την καραντίνα, αλλά αντέδρασε αμέσως, διότι ανησυχούσε για την εγκυμοσύνη της λόγω κορωνοϊού. Από καιρό κυοφορούσε δίδυμα και καθώς η κύηση ήταν υψηλού κινδύνου έψαχνε το σωστό timing για τον τοκετό. Eτσι, με “καισαρική τομή” στις αρχές Απριλίου γεννήθηκε το shop. haniotika -nea.gr και είδε το φως της ζωής στο χώρο του διαδικτύου η ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας. Αντί για πρώτο κλάμα, το ήδη ενήλικο τέκνο με τα 51 χρόνια ζωής, έγραψε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των αναγνωστών «Καλημέρα με τα Χανιώτικα Νέα». Aλλαξε η μέρα του αναγνώστη, καθώς απέκτησε χαρούμενη διάθεση, αυξήθηκε η γνώση του για τα τοπικά γεγονότα, τα εθνικά προβλήματα και τις παγκόσμιες ειδήσεις, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο γνώσης για τον πολιτισμό.
Το δεύτερο κύημα ζόρισε τους δημοσιογράφους-μαιευτήρες, διότι ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Περίμεναν λοιπόν και την πρώτη του Ιούνη ξεγέννησαν και το δεύτερο «παιδί», το οποίο είχε ήδη το όνομα www.haniotika-nea.gr/podcast. Αυτό μίλησε αμέσως στα ερτζιανά, πρωτοτυπώντας στον τομέα της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης. Οι μικρές δίλεπτες, πεντάλεπτες και δεκάλεπτες εκπομπές, οι οποίες ηχογραφήθηκαν στο στούντιο και ακούγονται ετεροχρονισμένα από τον ακροατή οπουδήποτε και όποτε θελήσει, αποτελούν μια ευχάριστη νότα ψυχαγωγίας, μόρφωσης, ενημέρωσης και πολιτισμού. Η ύλη ποικίλη, οι ρυθμοί διαφορετικοί και το ταξίδι στο χρόνο και τον τόπο έχει κέντρο αναφοράς τα Χανιά. Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς;
Τη μουσική διαμαρτυρία των νέων καλλιτεχνών της πόλης του Δημήτρη Μαριδάκη στα “Εφήμερα”; Τις “Στιγμές” του Γιάννη Λυβιάκη με τον ονειροπόλο τραγουδοποιό Κώστα Λειβαδά ή την εκπομπή “Στο αρχείο” των “Χανιώτικων Νέων” με τη Βασιλική Τωμαδάκη; Σίγουρα θα θέλει να ακούσει την “κόντρα” του Παρασκευά Περάκη και του Γιώργου Ουντράκη “Στα πρόθυρα…” με τις δυο βιωματικές και όχι μόνο εικόνες της κρίσης του κορωνοϊού, ενώ θα κουνήσει καταφατικά το κεφάλι του συμφωνώντας με την περιγραφή της διαδρομής στο Κουμπελί της Ελένης Φουντουλάκη στο “On/Off the record”. Η Ελια Κουμή θα δώσει τον διεθνή τόνο με τις ειδήσεις στα αγγλικά στο “What’s new Chania?”, και ο Γιώργος Κώνστας στις “ΥΠΕΡωρίες” θα περιγράψει φωναχτά τις σκέψεις όλων μας για το νέο ξεκίνημα της μετα-κορωνοϊού εποχής τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία. Είναι Πέμπτη βράδυ 4/6/2020 κι ως τώρα αυτά τα podcast έχουν αναρτηθεί. Μέχρι να ακούσουμε τα επόμενα για να μοιραστούμε χαρές, λύπες, άγχη, αγωνίες, ελπίδες και προσδοκίες ας μείνουμε συντονισμένοι στο www.haniotika-nea.gr/podcast, διότι τελικά, «Εν αρχή ην ο Λόγος[…]».

Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης,
ιατρός ορθοπεδικός, πολιτισμολόγος

Ενας γέρος θυμάται
Από τη νεαρή του ηλικία ο κάθε άνθρωπος έχει και κάποια κλίση, άλλος στα γράμματα, άλλος σε κάποια τέχνη και άλλος στην… τεμπελιά. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα σε πολύ δύσκολα χρόνια, δύσκολα και σκληρά, απάνθρωποα και ανυπόφορα ίσως για κάθε ζωντανή ύπαρξη, για ανθρώπους και ζώα.
Γράμματα δεν έμαθα σε σχολεία. Σχολεία είχα την κοινωνία και βιβλίο τον κάθε άνθρωπο. Μελετώντας αυτά τα δύο έμαθα ό,τι μου ήταν δυνατό να μάθω και νομίζω ότι αρκετά έμαθα από αυτούς. Κάθε μέρα παρακολουθούσα εφημερίδες και βιβλία, μα και τους ανθρώπους που εργαζόταν σε αυτά.
Τώρα κάθε πρωί έχω στην πόρτα μου τα “Χανιώτικα νέα”, τα οποία πλουτίζουν με τις γνώσεις τους αξιόλογοι δάσκαλοι του παλιού καιρού φορτωμένοι με το ήθος, την ανθρωπιά, τις γνώσεις και τις αρετές του παλιού καλού καιρού, μα και αρκετοί νέοι που διαθέτουν εκτός της μόρφωσης και αξιόλογες γνώσεις, αρετές και συμπεριφορές.
Πρώτος στο έργο αυτό ο παλαιός φίλος και ιδρυτής Γιάννης Γαρεδάκης με την άξια οικογένειά του και τους άλλους συνεργάτες του.
Εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να τους δίνει υγεία, δύναμη και υπομονή για το καλό το δικό μας και του τόπου.

Ιωάννης Αντ. Φατσέας
Ο μπάρμπα-Γιάννης

1 σχολιο

 • [Γιάννης Μπαλίδης] ~ ~ ~ Απάντηση

  Γεια σας,

  Απευθυνόμαστε σε εσάς διότι χρειαζόμαστε την άμεση συνδρομή σας στην επίλυση ενός θέματος.

  Να σημειώσω, εισαγωγικά, ότι για το θέμα επικοινωνήσαμε, χωρίς καμία ανταπόκριση από πλευράς τους, με τους εξής δημόσιους Οργανισμούς:

  Πολιτική Προστασία.

  Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

  Υπουργείο Υγείας.

  Υπουργείο Τουρισμού.

  ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞHΣ:

  Με δεδομένο ότι σταδιακά ανοίγει ο Τουρισμός της Ελλάδος από το εξωτερικό τίθεται ένα μεγάλο θέμα με το τι ακριβώς θα ισχύσει ΕΙΔΙΚΑ για την κατηγορία διαμερισμάτων εντός πολυκατοικιών τα οποία ενοικιάζονται από τους ιδιοκτήτες τους π.χ. μέσω της AIRBNB ή της Booking.

  Στην πολυκατοικία μας υπάρχουν 2 τέτοια διαμερίσματα σε σύνολο 12 διαμερισμάτων. Εμείς οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες που είμαστε η πλειοψηφία και μένουμε με τις οικογένειες μας στην πολυκατοικία είμαστε πολύ ανήσυχοι, προβληματισμένοι και φοβισμένοι. Μέχρι και την περσινή τουριστική περίοδο υπήρχαν ήδη κάποιες τριβές με τα εν λόγω διαμερίσματα λόγω θορύβων επί 24-ώρου βάσης, μέθης των επισκεπτών κ.λπ.

  Τώρα, όμως, εξαιτίας του Covid-19 τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για εμάς. Πως θα αναγκασθούμε π.χ. να συγχρωτιστούμε, εμείς και τα παιδιά μας, σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας με άτομα εντελώς άγνωστα, για την κατάσταση της Υγείας των οποίων δεν γνωρίζουμε τίποτα, και πιθανώς κάποια από αυτά να είναι ασυμπτωματικά. Επίσης δεν γνωρίζουμε τα εν λόγω διαμερίσματα πως θα εξασφαλίζουν στο εσωτερικό τους την πλήρη υγιεινή, την αντισηψία κ.λπ.

  Τι πρωτόκολλα θα ισχύσουν για την συγκεκριμένη κατηγορία? Ποιος θα ελέγχει την τήρηση των πρωτοκόλλων? Αν διαπιστώνουμε αποκλείσεις στην εφαρμογή των εν λόγω πρωτοκόλλων που θα μπορούμε να απευθυνθούμε εδώ στα Χανιά

  Κλείνοντας να σημειώσω επίσης ότι προσωπικά ανήκω στην ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω ανοσοκαταστολής εξαιτίας χημειοθεραπείας για καταπολέμηση καρκίνου.

  Σας ευχαριστούμε πολύ για την δημοσίευση της παρούσης.

  Γιάννης Μπαλίδης και συγκάτοικοι, Νέα Χώρα

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.