Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανάγκη προστασίας της άγριας Χλωροπανίδας

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγριας Χλωροπανίδας, πρέπει να συνδυαστεί με την αναβάθμιση των προσπαθειών για την προστασία της και την ανάσχεση του λαθρεμπορίου από το οποίο κινδυνεύει, ώστε οι μελλοντικές γενιές θα απολαμβάνουν τα θαύματα της φύσης όπως έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν, τονίζει στο άρθρο του ο αρμόδιος ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Γιάνεζ Ποτότσνικ (Janez Potočnik).
Ακολουθεί το άρθρο του ευρωπαίου Επιτρόπου:
«Φέτος γιορτάσαμε για πρώτη φορά την “Παγκόσμια Ημέρα ‘Αγριας Χλωροπανίδας” και η μέρα αυτή πρέπει να είναι ημέρα γιορτής. Μια μέρα θαυμασμού της μυστηριώδους ομορφιάς της άγριας χλωρίδας και της άγριας πανίδας, της πρωτόγονης δύναμης που έχουν οι τίγρεις και οι αρκούδες και του σύνθετου πλέγματος των αλπικών λειμώνων που σύντομα θα ανθίσουν.
Είναι όμως και μια μέρα συναγερμού. Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν διαπιστώσει δραματική αύξηση του λαθρεμπορίου άγριας χλωροπανίδας που απειλεί πολλά από τα άμεσα αναγνωρίσιμα είδη, τα οποία λατρεύει τόσος κόσμος.
Πάνω από χίλιοι ρινόκεροι σκοτώθηκαν πέρυσι για τα κέρατά τους. Δεκάδες χιλιάδες ελέφαντες θανατώνονται κάθε χρόνο για το ελεφαντόδοντό τους. Οι τίγρεις αποδεκατίζονται για το δέρμα και τα οστά τους, οι αρκούδες για τα πόδια τους και τη χολή τους, οι καρχαρίες για τα πτερύγιά τους, και μια ευημερούσα μαύρη αγορά για ζωντανά πουλιά και ερπετά υπονομεύει το νόμιμο εμπόριο κατοικίδιων ζώων.
Το πρόβλημα μάλιστα δεν περιορίζεται μόνο σε εξωτικά είδη. Ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνονται παράνομες θανατώσεις πτηνών και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη όπως τα χέλια διακινούνται παράνομα προς την Ασία.
Η Ε.Ε. δεν μένει ανεπηρέαστη απ’ αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα και έχει κάθε λόγο να αναλάβει πρωτοβουλία για να βρεθούν λύσεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί μεγάλη αγορά για προϊόντα άγριας χλωροπανίδας όπως η τροπική ξυλεία, τα ερπετά και το χαβιάρι, και κανένα από αυτά δεν εξαιρείται από το λαθρεμπόριο.
Η Ευρώπη αποτελεί επίσης και διαδρομή διέλευσης την οποία χρησιμοποιούν όσοι εγκληματούν κατά της άγριας χλωροπανίδας. Κάθε εβδομάδα, σε ευρωπαϊκά λιμάνια και αεροδρόμια, τελωνειακοί και αστυνομικοί κατάσχουν απαγορευμένα αντικείμενα όπως κέρατα ρινόκερου, ελεφαντόδοντο, φολίδες παγκολίνου, αποξηραμένους ιππόκαμπους και ζωντανούς χαμαιλέοντες.
Το λαθρεμπόριο άγριας χλωροπανίδας αποτελεί σημαντικό τομέα ανάπτυξης για το διεθνές οργανωμένο έγκλημα. Τέτοια δίκτυα λειτουργούν παντού, ακόμη και στην Ε.Ε. Πέρυσι, οι αρχές της Τσεχίας συνέλαβαν 16 άτομα που συμμετείχαν σε πολύπλοκη εγκληματική οργάνωση, η οποία διακινούσε παράνομα κέρατα ρινόκερου από τη Νότια Αφρική στο Βιετνάμ. Τα εγκλήματα που σχετίζονται με την άγρια χλωροπανίδα είναι επικερδή, αφού για παράδειγμα η τιμή για τα κέρατα ρινόκερου είναι 40.000 ευρώ το κιλό ενώ σπάνια επιβάλλονται ποινές.
Οι επιπτώσεις αυτού του λαθρεμπορίου είναι καταστροφικές, ιδίως για εκατομμύρια από τους φτωχότερους πληθυσμούς στον πλανήτη των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από την βιοποικιλότητα και τα υγιή οικοσυστήματα. Εάν η λαθροθηρία στην Αφρική διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά είδη επί της γης να αντιμετωπίσουν κίνδυνο εξαφάνισης. Αυτό από μόνο του θα ήταν τραγικό αλλά η λαθροθηρία έχει και άλλες εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τον άνθρωπο: κλέβει φυσικούς πόρους από τοπικές κοινότητες που ζουν με τα εν λόγω είδη και συχνά εξαρτώνται από αυτά για την επιβίωσή τους, ενώ τροφοδοτεί την διαφθορά και υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα σε ήδη ευαίσθητες περιοχές όπως η Κεντρική Αφρική.
Λόγω της εμπλοκής της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικού εμπορίου, διπλωματίας και αναπτυξιακής συνεργασίας, είμαστε σε πολύ καλή θέση για να αντιμετωπίσουμε το μεταβαλλόμενο πρόσωπο του λαθρεμπορίου της άγριας χλωροπανίδας. Κάνουμε ήδη πολλά αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Είμαστε ανοικτοί στις απόψεις των πολιτών για τους τομείς στους οποίους χρειάζεται να ληφθούν μέτρα κι αυτός είναι ο λόγος που μέσω διαδικτυακής διαβούλευσης ζητούμε απόψεις σχετικά με την ενωσιακή πολιτική σε αυτόν τον τομέα (βλ. http://ec.europa.eu/environment/cites/trafficking_en.htm). Πρόκειται για τομέα στον οποίο η συμβολή της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά την καταπολέμηση των συναφών καταστροφικών εγκλημάτων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα