Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ανάγκη να διασωθούν οι ενετικές επαύλεις

Η ανάγκη να διασωθούν οι ενετικές επαύλεις που υπάρχουν στην κισαμίτικη ύπαιθρο, αρχιτεκτονικά μνημεία της ενετοκρατίας που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού της Κισάμου, αναδείχθηκε μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο ενετικό λιμάνι.
Aρκετές από τις ενετικές επαύλεις, σήμερα, παραμένουν αφημένες στη φθορά του χρόνου, καθώς είτε ανήκουν σε ιδιώτες που δεν μπορούν να τις αναστηλώσουν είτε το Δημόσιο δεν διαθέτει  πόρους να τις κάνει κτήμα όλων αναστηλώνοντάς τις.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων & ο Σύλλογος Προβολής Κισάμου «Η Γραμπούσα». Το πρόγραμμα περιλάμβανε ομιλία για τς ενετικές επαύλεις της Κισάμου από την Νεκταρία Λαϊνάκη, αρχιτέκτονα – μηχανικό ΕΜΠ.
Όπως επεσήμανε η ομιλήτρια, 20 ενετικές επαύλεις στην περιοχή της Κισάμου είχαν καταγραφεί από τον Γκερόλα ενώ υπάρχουν αναφορές και από δημοσιευμένο υλικό. «Ψάχνουμε να βρούμε κι άλλες που υπάρχουνε» σημείωσε η κα  Λαϊνάκη η οποία έκανε αναφορά στην ονομαστή Ρετόντα των Καλαθενών, μια έπαυλη ξεχωριστής αρχιτεκτονικής σημασίας. Η Ρετόντα κτίσθηκε με βάση τα αναγγενησιακά πρότυπα και ουσιαστικά αποτελεί απομίμηση της Villa Rotonda του Παλάντιο στη Βιντζέντζα της Ιταλίας. Πιθανόν ήταν κατοικία εύπορου ενετού γαιοκτήμονα. Σήμερα κινδυνεύει να καταρρεύσει…
Επίσης αναφορά έγινε στη Βίλα Τρεβιζάν στον Δραπανιά, κατασκευής του 17ου αιώνα, στην ενετική έπαυλη Σενεγκιάνα στα Ροδωπού, στη Βενετσιάνικη έπαυλη “Πύργος Καλλεργών”, στην έπαυλη των ‘’Τσαγκαρόλων’’ , των ‘’Πολάνι’, την ενετική βίλα του γιατρού Ονόριο Μπέλι αλλά και σε ενετικές επαύλεις στον Δραπανιά (τρεις επαύλεις), στην Ποταμίδα (δύο Πύργοι- επαύλεις).
«Κάποιες από αυτές τις ενετικές επαύλεις κατοικούνται και είναι σε καλή κατάσταση και κάποιες άλλες είναι έτοιμες να πέσουν όπως η Ρετόντα στις Καλάθενες. Σε άλλα κτίσματα υπάρχουν ακόμη αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, καμάρες και γωνίες» ανέφερε η κα  Λαϊνάκη η οποία επεσήμανε ότι αυτά τα ενετικά κτίσματα πρέπει να διασωθούν, γιατί «είναι μέρος του πολιτισμού μας. Μάλιστα κάποια από αυτά τα κτήρια θα τα χαρακτηρίζαμε πολυ-πολιτισμικά, δηλαδή έχουν και κρητικά στοιχεία και ενετικά και αναγγενησιακά και ιταλικού ρυθμού. Στοιχεία που πρέπει να τα αναδείξουμε και να κρατήσουμε νωπά στις μνήμες μας».
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε  κ. Δημήτρης Νικολακάκης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων ο οποίος επεσήμανε ότι σκοπός των εκδηλώσεων είναι «να προβάλλουμε τις ομορφιές της Κισάμου, τον πολιτισμό και την παράδοσή της».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Προβολής Κισάμου «Η Γραμπούσα» κ. Δημήτρης Γρυμπαουλάκης, τόνισε ότι η ομιλία εντασσόταν στο πλαίσιο των Γραμπουσίων 2018, με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού της Κισάμου.
Ακολούθησε παραδοσιακή Μουσική από το Συγκρότημα των αδελφών Μανώλη και Γιώργη Κωνσταντουδάκη (βιολί – λαούτο) και παραδοσιακοί χοροί από τα μέλη του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΓΗΓΕΝΗΣ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα