Μουσείο Τυπογραφείας

Ανάδειξη τοπικών προϊόντων στο φεστιβάλ “Γη – πολιτισμός – τουρισμός” (video)

Σκηνές από το πάτημα του σταφυλιού, την παρασκευή της μουσταλευριάς, την απόσταξη της τσικουδιάς, το παλιό Κρητικό καφενείο με τα κεράσματα του αναβίωσαν στη πλατεία του Πλατανιά.

Όλα αυτά στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Γη-Πολιτισμός-Τουρισμός” που συνδιοργάνωσαν η “Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη” της Περιφέρειας, ο Δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρηση Πλατανιά.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και περιηγήθηκε σχεδόν σε όλα τα περίπτερα απολαμβάνοντας τα κεράσματα.
Στο περίπτερο του «Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Πλατανιά» η κ. Ευτυχία και η κ. Χρυσούλα ήταν ανάμεσα στις γυναίκες που παρασκεύαζαν μουσταλευριά μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. «Όπως και πέρυσι φτιάξαμε 1000 μεριδούλες και φτιάχνουμε και άλλες 200 μπροστά στα μάτια του κόσμου. Είναι το φθινοπωρινό παραδοσιακό γλύκισμα που προσφέρεται ειδικά αυτήν την εποχή. Οι τουρίστες δεν το ξέρουν αλλά το μαθαίνουν από εμάς» μας είπαν.
Ένα μικρό άμβυκα από τον οποίο γίνονταν απόσταξη τσικουδιάς που δίνονταν δωρεάν στον κόσμο λειτούργησε ο κ. Σταματάκης. «Η τσικουδιά, η ρακί αρέσει στον κόσμο και την θέλει. Παράλληλα βλέπουν πως γίνεται και η απόσταξη με τα στράφυλα, το βράσιμο τους και την άμεση παραγωγή» ανάφερε.
Δύο φαγητά και ένα γλύκισμα έφτιαχναν τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης. «Μαγειρεύουμε δύο ζεστά φαγητά και ένα γλυκό όλα με κρασί και παράγωγα του κρασιού. Ετοιμάσαμε δύο τηγανιές, κοτόπουλο αρωματισμένο με μαλοτύρα, ελιές και μυζήθρα που το έχουμε σβήσει με λευκό κρασί και ξυδάτο λουκάνικο, με φασκόμηλο, ψημένο με κόκκινο κρασί, μέλι και γραβιέρα. Το γλυκό μας είναι οι τηγανίτες με φρέσκο γιαούρτι και πετιμέζι. Όλα με ντόπια υλικά» ανάφερε από τη Λέσχη ο κ. Ιωάννης Κουφός.
Στη σημερινή εσπερίδα το απόγευμα στο εμπορικό κέντρο “ΟLEA” στον Πλατανιά με θέμα την πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της “Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης” κ. Τ. Κουρουπάκης. «Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα τα γνωρίζουμε όλοι, τη δύναμη των προϊόντων μας τη ξέρουμε όλοι, αλλά πρέπει να μάθουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε το χύμα! Όλα τυποποιημένα» σημείωσε. Για τη Κοινωφελή Επιχείριση του Δ. Πλατανιά ο πρόεδρος της κ. Α. Καπνισάκης τόνισε πως οι εκδηλώσεις ξεκίνησε από το πρωί με την παρακολούθηση του τρύγου από τους τουρίστες και συμπλήρωσε πως «φέραμε το πατητήρι στην πλατεία του Πλατανιά και οι επισκέπτες μας έχουν την ευκαιρία να πατήσουν τα σταφύλια μας και να δουν πως γίνεται ο μούστος».
Τέλος ο δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης αφού ανάφερε πως οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται για 7η συνεχή χρονιά με τη στήριξη της Περιφέρειας και του ΕΒΕΧ υπογράμμισε πως «σκοπός μας είναι να μπορούν οι επισκέπτες να γνωρίσουν τα πιστοποιημένα και τα τυποποιημένα προϊόντα μας. Να μπορούν αυτά τα προϊόντα από την απαίτηση τη δική τους να μπουν στο τραπέζι της ταβέρνας, στην παροχή του ξενοδοχείου. Αυτό αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν και αυτός ο στόχος μας».
Μέλη του Συλλόγου “Ιάρδανος” προσέφεραν επίσης κεράσματα, ενώ ο πολιτιστικός σύλλογος “Ρόδον” λειτούργησε παραδοσιακό καφενείο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.