Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανάδειξη της προσφοράς του Ειρηναίου Γαλανάκη (φωτ. & βίντεο)

H ανάγκη διαφύλαξης και ανάδειξης του έργου και της τεράστιας προσφοράς του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, επισημάνθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Νεροχώρι Αποκορώνου, όπου πραγματοποιήθηκαν τα “Ειρηναία 2017” στη μνήμη του αείμνηστου μητροπολίτη.
H εκδήλωση άρχισε με πανηγυρικό Εσπερινό προς τιμή της εορτής του Αγίου Ειρηναίου, επισκόπου Λουγδούνου της Γαλλίας για να συνεχιστεί μ’ επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του επίτιμου προέδρου του Συλλόγου, κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη.  Το “παρών” έδωσαν -μεταξύ άλλων- η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη, ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Γιαννούλης, η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αποκορώνου Αργυρώ Μπενάκη, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε από τον Σύλλογο των καταγόμενων της πρώην κοινότητας Παϊδοχωρίου Αποκορώνου “ Η Παναγιά”, τιμήθηκαν το Ίδρυμα “Αγία Σοφία” και η εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” για τη συνεργασία τους στον εορτασμό των 100 χρόνων από την Επανάσταση του 1897 και την εκπόνηση και έκδοση του Επετειακού Τόμου “Επανάσταση 1897”. Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Σταύρος Γ. Νικηφοράκης.

 

 

“ΟΔΗΓΟΣ” ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης σημείωσε: «Όλοι οι θεσμικοί φορείς του Αποκόρωνα μέσα σε κλίμα σύνεσης και συνεργασίας στέλνουμε το δικό μας μήνυμα, το μήνυμα της ενότητας, της σύμπνοιας, της προόδου, της ανάπτυξης και θαρρώ πως η ψυχή του μακαριστού γέροντα Ειρηναίου Γαλανάκη από εκεί ψηλά αγαλλιάζει γιατί ακριβώς βλέπει όλους εμάς να δημιουργούμε και να οραματιζόμαστε όπως και ό ίδιος είχε μάθει να οραματίζεται και να συντελούμε σε ένα καλύτερο αύριο. Είναι το καλύτερο μνημόσυνο που μπορούμε να κάνουμε οι Αποκορωνιώτες στον μακαριστό Ειρηναίο».

ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Εκ μέρους της οικογένειας Γαλανάκη, αντί για χαιρετισμό, ο ανιψιός του Μιχάλης Γαλανάκης διάβασε ένα γράμμα του Ειρηναίου από την εποχή που βρισκόταν ξενιτεμένος στη Γερμανία, μέσα από το οποίο αναδεικνυόταν η αστείρευτη αγάπη και έγνοια του για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Ο κ. Μιχάλης Γαλανάκης τόνισε πως είναι ανάγκη η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, να διαφυλάξει και να συνεχίσει το έργο του μακαριστού ιεράρχη, το οποίο μεταξύ άλλων περιελάμβανε Οικοτροφεία και Σχολές για την ελληνική νεότητα, υποτροφίες, στέγη για τα γεράματα, Σχολή για τα κωφάλαλα παιδιά της Κρήτης, Κέντρο αγροτικής ανάπτυξης για τους γεωργούς, υφαντουργεία και εργαστήρια για την αγρότισσα, Ακαδημία για τον διάλογο του κόσμου, τη Ναυτική Εταιρεία για την ασφάλεια και την τιμή της Κρήτης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου κ. Γιάννης Τερεζάκης ανέδειξε τη μεγάλη προσφορά του Αποκόρωνα στην Επανάσταση του 1897 και σε άλλες σημαντικές περιόδους της κρητικής ιστορίας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ακολούθησαν αναφορές στη σημαντική έκδοση του Επετειακού Τόμου “Επανάσταση 1897” που εκδόθηκε χάρη στη συνεργασία του ιδρύματος “Αγία Σοφία” και της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”. Ο συντονιστής των “Ειρηναίων” Παντελής Ι. Μαριακάκης, ο Σταύρος Γ. Νικηφοράκης και ο Γιάννης Πανηγυράκης, διάβασαν αποσπάσματα του τόμου αυτού και παρουσίασαν κάποιες από τις σελίδες αυτού του πολυσέλιδου έργου, το οποίο για πρώτη φορά συμπύκνωσε και παρουσίασε δημόσια αναλυτικά, άγνωστες πτυχές της κρητικής ιστορίας.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

“Αγνωστες ιστορικές πτυχές μίας σημαντικής περιόδου, όπως εκείνης του 1897, αναδείχτηκαν μέσα από την έκδοση του Επετειακού Τόμου “Επανάσταση 1897”, επεσήμανε στη σύντομη ομιλία του, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” και γεν. διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νίκος Παπαδάκης. “Ο τόμος αυτός, άσκησε ευεργετική επίδραση στην αναγνώριση του ιστορικού μας παρελθόντος», τόνισε ο κ. Παπαδάκης, προσθέτοντας ότι “η συμμετοχή σε αυτόν συγγραφέων και πνευματικών ανθρώπων από την Κρήτη και εκτός Κρήτης, η δουλειά που έγινε, έφερε στην επιφάνεια άγνωστα γεγονότα, πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν κι είχαν ξεχαστεί”. “Αποτελεί ο τόμος αυτός τεράστια συμβολή στην ιστορική γνώση, παράδειγμα για το πώς μπορούν να μελετηθούν και να παρουσιαστούν στο πλαίσιο της επιστημονικής δεοντολογίας αφιερώματα σε ιστορικές περιόδους όπως αυτή του 1897. Για μία επανάσταση που άνοιξε τον δρόμο για την ελευθερία της Κρήτης, σηματοδότησε την αρχή της μεγαλειώδους πορείας του Ελευθερίου Βενιζέλου, την πρώτη καθαρή νίκη κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η επανάσταση του 1897 υπήρξε ένα γεγονός που όρισε για πολλά χρόνια την ιστορία του νεότερου ελληνισμού”, κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

 

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ

Γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο ιδρυτής της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”, Γιάννης Γαρεδάκης, ο οποίος επεσήμανε -μεταξύ άλλων- τη συμβολή του γενικού διευθυντού του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελ. Κ. Βενιζέλος” Νίκου Παπαδάκη, «σε μια μνημειώδη πραγματικά εργασία -“Επανάσταση του 1897”- που αναδείχθηκε μέσα από τις σελίδες των Χανιώτικων νέων», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο διευθυντής της εφημερίδας Παρασκευάς Περάκης, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι η συμμετοχή της εφημερίδας σε τέτοιες προσπάθειες είναι αυτονόητη και «υποχρέωση απέναντι στον τόπο μας, στους αναγνώστες μας, μα και απέναντι στην ίδια την ιστορία της εφημερίδας μας». Όπως εξήγησε, «από το ξεκίνημα της εκδοτικής προσπάθειας του Γιάννη Γαρεδάκη, στόχος δεν ήταν μονάχα η έγκυρη ενημέρωση. Στον πυρήνα αυτού του εγχειρήματος, βρισκόταν και θα συνεχίσει να βρίσκεται, η προσπάθεια προβολής της τοπικής μας ιστορίας, η ανάδειξη της λαογραφίας, του πολιτισμού, ακόμα και της κρητικής ντοπιολαλιάς». Αναφερόμενος στο έργο του Ειρηναίου, σημείωσε πως ήταν «ο ταπεινός εργάτης της Ορθοδοξίας, που μίλαγε κατευθείαν στην καρδιά των ανθρώπων. Ο κήρυκας της ειρήνης μα και ο οραματιστής της ανάπτυξης. Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και στάθηκε δίπλα σε πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες για την πρόοδο της ενδοχώρας του Νομού Χανίων». Τέλος, εστίασε στη διαρκή συνεργασία της εφημερίδας με το Ίδρυμα “Αγία Σοφία”, η οποία αποτυπώνεται μέσα και από το πλούσιο εκπαιδευτικό έργο στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

«Η ιστορική μνήμη είναι από τα πιο αξιόλογα γεγονότα τα οποία μπορεί να έχει ένας άνθρωπος και ιδιαίτερα ένας λαός», τόνισε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, με την ομιλία του οποίου έκλεισε η εκδήλωση. «Εάν σκεπτόμαστε το παρελθόν, στο παρόν που ζούμε, μπορούμε να κτίσουμε το μέλλον γιατί μέσα σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης κάθε λαός εάν έχει την ιδιαιτερότητά του, την ιστορία του και την παράδοσή του τότε μπορεί να συνυπάρξει», επεσήμανε ο μητροπολίτης. Ο ίδιος τόνισε πως «καθένας που έχει μία μνήμη και μια ιστορία αληθινή χωρίς να επιτρέπει να την παραχαράζουν κάποιοι, οι οποίοι θέλουν να εκφράσουν με παντοίους τρόπους τις ιδέες και τις αντιλήψεις τους, τότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μέλλον στην ιστορία». Αναφορικά με τον μακαριστό Ειρηναίο, σχολίασε ότι «κι εκείνος γνώρισε, έμαθε, άκουσε. Μάλιστα, πολλές φορές τον είχα ακούσει προσωπικά να λέει ότι ήθελε να ακούει μεγάλους ανθρώπους και τους ρωτούσε. Για ποιο λόγο άραγε; Διότι ζητούσε και διψούσε να γεμίσει την ψυχή του με ιστορίες αληθινές απλών ανθρώπων. Γι’ αυτό και τα συγγράμματά του έχουν τόσα να δώσουν, τόσα να πουν…».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα