Μουσείο Τυπογραφείας

Αμολήστε τα παιδιά σας…

Η εβδομάδα αυτή σηματοδοτεί το τέλος του σχολικού έτους και την αρχή του θέρους για πολλούς.
Καιρός για ατελείωτες ξάπλες θα πείτε.
Ας αναρωτηθούμε είναι σωστό να αφήσουμε τη ραστώνη να μας κυριεύσει;
Είναι σωστό να είμαστε υπόδουλοι της ραθυμίας, της τεμπελιάς, και του ραχατιού;
Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μοναδική ευκαιρία για όλους μας, παιδιά, εφήβους και ενήλικους να αρχίσουμε κάτι διαφορετικό.
Να δούμε τον κόσμο με άλλα μάτια, να δημιουργήσουμε παρέες και φιλίες και να κατακτήσουμε 1-2 νέα ενδιαφέροντα.
Στο σημερινό σημείωμα παρουσιάζω στοιχεία από μια μοναδική έρευνα που μας προτρέπει να αθλούμαστε καθημερινά και από δύο καινοτόμα ομαδικά παιχνίδια εξωτερικού χώρου που οργανώσαμε στην ΠΟΛΥΓΝΩΣΗ.

Παιχνίδι της Ανοιξης, 34 χρόνια
Το παιχνίδι μας στον φιλόξενο σκιερό Δημοτικό Κήπο την περασμένη Κυριακή είχε 10 σύντομες δραστηριότητες τις οποίες απόλαυσαν πολλές δεκάδες μαθητές μας ηλικίας 8-11 ετών.
Η καινοτομία και η χρησιμότητα του παιχνιδιού που αντέχει στον χρόνο είναι ότι κάθε δραστηριότητα εστιάζει σε ξεχωριστή γνωστική δεξιότητα. Επιπλέον, τα παιδιά ενεργοποιούσαν τη μνήμη εργασίας τους για τη λύση του κάθε μικρού προβλήματος.
Οι συμμετέχοντες μοιράζονται το γνωστικό φορτίο της λύσης του κάθε προβλήματος, τη χαρά της ανακάλυψης και την επιβράβευση.
Η ξεχωριστή συνολική στόχευση του παιχνιδιού κάθε χρόνο προσδίδει μια ρεαλιστική όψη στο παιχνίδι.
Τα 60 λεπτά του παιχνιδιού μας ήταν αρκετά για την ήπια ημερήσια σωματική άσκηση των παιδιών.

1.6 χιλιόμετρα την ημέρα
Σε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ που αναδημοσίευσαν “Τα Νέα” από τη “Guardian” τονίζεται η ανάγκη για τακτική ημερήσια άσκηση των παιδιών. Ενα σχολείο στη Σκωτία έκανε την αρχή. Ζήτησε από τους μαθητές του να τρέχουν 1 μίλι (1600 μέτρα) την ημέρα δημιουργώντας ένα διεθνές κίνημα. Αυτό έγινε το 2012. Σήμερα η τακτική αυτή εφαρμόζεται από 8.745 Δημοτικά σχολεία σε 65 διαφορετικές χώρες.
Στην εκστρατεία προώθησης του ημερήσιου τρεξίματος των μαθητών έλαβε μέρος και ο δήμαρχος του Λονδίνου.
Στην Ελλάδα το πρόγραμμα εφαρμόζεται από 3 ιδιωτικά δίγλωσσα σχολεία.
Ας δούμε ποια είναι τα κέρδη των μαθητών σύμφωνα με τους ειδικούς:
✓Δημιουργείται η προδιάθεση να συνεχίσουν να ασκούνται σε όλη τους τη ζωή.
✓Η άσκηση βοηθά την ανάπτυξη των οστών τους.
✓Η καλή φυσική κατάσταση στην ηλικία των 18 ετών μειώνει τις πιθανότητες να αποκτήσουν καρδιοαγγειακά προβλήματα αργότερα.
✓Η φυσική δραστηριότητα ενισχύει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκέφαλου.
✓Βελτιώνεται η προσοχή τους στο μάθημα μετά την ημερήσια άσκηση.
✓Διεγείρεται το βιολογικό ρολόι των εφήβων που αργούν να ξυπνήσουν.

Καινοτομία = πλούτος
Και φέτος το καλοκαίρι έχετε μια μοναδική ευκαιρία να επενδύσετε ώστε τα παιδιά σας να γίνουν πιο αυτόνομα και να ασχοληθούν με πρωτότυπες δραστηριότητες.
Η καινοτομία στη ζωή μας είναι βιολογική ανάγκη, αφού ο εγκέφαλός μας είναι πλασμένος να εξερευνά, να εφευρίσκει και να αναπτύσσεται συνεχώς.
Η ενασχόληση με νέα αντικείμενα, παιχνίδια κι ομαδικές δραστηριότητες προάγει την αυτόνομη ανάπτυξη του κάθε παιδιού και το προετοιμάζει να γίνει διά βίου μαθητής.
Την ανάγκη αυτή και τη δίψα των παιδιών για εξωσχολική μάθηση και εναλλακτικούς τρόπους σκέψης διαπιστώσαμε άλλη μια φορά την περασμένη εβδομάδα.
Τα παιδιά που συμμετείχαν στο 2ωρο σεμινάριο μας “Πώς να γίνω ένας μικρός εφευρέτης” που έγινε σε εξωτερικό μας χώρο ήταν απίστευτα προσηλωμένα και συνεργατικά.
Γνωρίζουμε ότι κάθε νέα εμπειρία και κάθε συμμετοχική δραστηριότητα σε μικρές ομάδες προικίζει το παιδί με πλούτο ανεκτίμητο.

Καλοκαιρινή εκστρατεία βιβλιοθηκών
Η καλοκαιρινή εκστρατεία των Παιδικών Βιβλιοθηκών και των Κέντρων Παιδικής Δημιουργίας του Δήμου Χανίων αρχίζει την Δευτέρα 24 Ιουνίου.
Πληροφορηθείτε το πρόγραμμα της και κρατείστε θέση έγκαιρα για τα παιδιά σας. Οι εμπειρίες τους θα είναι μοναδικές όπως κάθε χρόνο.

Γράμμα στον Δήμαρχο
Τα παιδιά που συμμετείχαν στις υπαίθριες δραστηριότητες μας την περασμένη εβδομάδα ζητούν:
1. Την αποκατάσταση του δαπέδου της πίστας εκδηλώσεων στην Νοτιοανατολική γωνία του Δημοτικού Κήπου.
2. Το φρεσκάρισμα του χρώματος σε 40 παγκάκια του Δημοτικού Κήπου.
3. Το φρεσκάρισμα των διαβάσεων που είναι κοντά σε πάρκα, παιδικές χαρές και σχολεία και την τοποθέτηση σήμανσης ΑΡΓΑ σήμερα.

Συμπερασματικά
Το φετινό καλοκαίρι επενδύσετε ώστε τα παιδιά σας να γίνουν πιο αυτόνομα και να ασχοληθούν με πρωτότυπες δραστηριότητες.
Η καινοτομία είναι τροφή για τα παιδιά, αφού ο εγκέφαλός μας είναι πλασμένος να εξερευνά, να εφευρίσκει και να αναπτύσσεται συνεχώς.
Η ενασχόληση με στοχευόμενες ομαδικές δραστηριότητες προάγει την αυτοτελή ανάπτυξη του παιδιού και το προετοιμάζει να γίνει δια βίου μαθητής.
Οι λόγοι για να αμολήσετε τα παιδιά σας στην πόλη, στις παραλίες και στην ύπαιθρο είναι πολλοί.                                                                                              Τα παιδιά:
• Βελτιώνουν τη χωρική τους αντίληψη και γίνονται καλύτεροι παίχτες σε ομαδικά αγωνίσματα ή αθλητές.
• Κερδίζουν χρόνο και κόπο στις μετακινήσεις τους.
• Γίνονται χρήσιμοι σε όσους τους ζητήσουν πληροφορίες.
• Προσανατολίζονται εύκολα σε άγνωστα μέρη.
• Γίνονται αυτόνομοι και αυτοτελείς σε κάθε έργο.
Τέλος, οι εκπαιδευτικοί τους θα σας ευγνωμονούν το φθινόπωρο.

Τα βιβλία του ‘Μαθαίνω εύκολα’, ‘Θυμάμαι εύκολα’, ‘Γνωστική ανάπτυξη’ διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία ΚΥΒΟΣ και LIBRAIRIE.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.