Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αλωση της Ευρώπης

Οι επιδιώξεις αυτών που οραματίστηκαν μια Ενωμένη Ευρώπη και πρωτοστάτησαν γι’ αυτό όσοι ζουν σήμερα, βλέπουν, ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί.
Οι αποφάσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών εκινούντο σε κατευθύνσεις που διευκόλυναν μόνο τους ισχυρούς του Βορρά σε βάρος των αδυνάτων του Νότου. Κατάφερναν να εξουσιάζουν τις κυβερνήσεις τους εξοπλίζοντάς τους με εξουσίες έξω και σε βάρος των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, συμπεριφερόμενοι ως κυρίαρχοι με διαδικασίες υποτέλειας.
Ενώ το ευρωπαϊκό τόλμημα ήταν εξ αρχής η πορεία προς ενοποίηση πολλά από αυτά, που έπρεπε να γίνουν από τα χαμηλά προς τα πάνω, έγιναν αντίστροφα, με αποτέλεσμα οι θεσμοί να αποδυναμώνονται και να παραβιάζονται σιωπηρώς εις βάρος των κανόνων, που είχαν ψηφισθεί. Ηταν τέτοιος ο σκοταδισμός τους, που άργησαν να καταλάβουν τα σφάλματά τους που συνετέλεσαν ώστε η κατάσταση να εξελίσσεται σε σημείο μη αναστρέψιμο.
Τώρα όλα τα πολιτικοοικονομικά ζητήματα έχουν ενταθεί και συνειδητοποιούν τον εξ Ανατολών σκληρό ανταγωνισμό απ’ τις χώρες Ιαπωνία, Κίνα και Ινδίες. Στο θέμα του εμπορίου βλέπουν ότι δυσκολεύονται να βρουν όπλα να αντιμετωπίσουν αυτό τον κίνδυνο.
Το Πεκίνο κατάφερε να γίνει κύριος του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας που χρησιμοποίησε ως Δούρειο Ιππο να αλώσει την Ευρώπη. Οι Κινέζοι ήξεραν, ότι οι μεταφορές και η ενέργεια είναι τα μεγάλα εργαλεία, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη.
Οι Κινέζοι μετά την κατάκτηση του ΟΛΠ εξαγόρασαν το 24% του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητη Διαχείριση Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) είναι δε μέτοχοι παρόμοιων δικτύων της Πορτογαλικής ΡΕΝ κατά 25%, της Ιταλικής CDP κατά 25% και έχουν υποβάλλει προσφορά ν’ αποκτήσουν μερίδιο της Ισπανικής ΕΟΝ Γερμανικών συμφερόντων.
Σημειωτέον ότι η αγορά του ΟΛΠ και η απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ έγινε κατόπιν συμφωνίας της Κομισιόν και των τροϊκανών. Τώρα τους λένε θεσμούς.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ενώ οι Ευρωπαίοι απαγόρευαν να δεσπόζουν σε θέσεις κλειδιά, όπως είναι τα δίκτυα ενεργειακής μεταφοράς, μη ευρωπαϊκές χώρες επέτρεψαν να διεισδύσει ο κινεζικός παράγοντας, πράγμα που το απαγόρευσαν στους Ρώσους ένεκα της Ρωσοφοβίας που καλλιεργήθηκε απ’ τις Βρυξέλλες μετά την επιβολή του εμπάργκο.
Το Πεκίνο εκπροσωπείτο με αξιόλογο περίπτερο στη ΔΕΘ. Το Κινεζικό Επιμελητήριο Διεθνούς Εμπορίου διοργάνωσε διάσκεψη επί ενεργειακών ζητημάτων. Εκεί εκ μέρους ελληνικών παραγόντων εκλήθη η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα στον κόσμο Shenhua να συμμετάσχει στη διαδικασία αξιοποίησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Για τον κινεζικό κολοσσό εξαφράσθηκαν έπαινοι ότι «θα μπορούσε να δουλέψει πολύ αποδοτικά και κερδοφόρα αυτό το 40%».
Το αλλοπρόσαλλο εν προκειμένω είναι ότι η ΕΕ απαγόρευε σ’ εμάς την εξόρυξη λιγνίτη παραγωγής ενέργειας για περιβαλλοντικούς λόγους, επιτρέπει όμως να δοθεί αυτός ο ορυκτός πλούτος στους Κινέζους.
Οι αντιφάσεις των Ευρωπαίων σε θέματα ανάπτυξης και οικονομίας δεν έχουν αρχή και τέλος. Εδώ εγείρεται και το μείζον θέμα της εθνικής κυριαρχίας το οποίον η Ελλάδα ως ισότιμο κράτος-μέλος δεν τόλμησε ουδέποτε να το θέσει σε επίπεδο Κορυφής της ΕΕ. Και τούτο διότι οι ηγεσίες των κρατών-μελών έχουν αποδυναμωθεί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα