Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλόη: Το φυτό της “αθανασίας” και της ευζωίας, σμίγει με την Κρητική γη

Οταν το φυτό της “αθανασίας” και της ευζωίας, η περίφημη αλόη, σμίγει με την Κρητική γη και καλλιεργείται με μεράκι, τότε αναμφίβολα δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να απολαύσουν μοναδικά προϊόντα με συστατικά που από την αρχαιότητα θεωρούνταν ελιξήριο.
Eίναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τις παραδόσεις, στην Αίγυπτο απέδιδαν στην αλόη θεραπευτικές, καλλυντικές αλλά και πνευματικές ιδιότητες, ενώ κρεμούσαν τα φύλλα του στις πόρτες των σπιτιών ως σύμβολο προστασίας. Επίσης, στην Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν την αλόη για τη θεραπεία πληγών και στη Ρώμη το υγρό που βρίσκεται μέσα στα φύλλα χρησιμοποιούνταν ως καθαρτικό.
Αναφορές στην αλόη υπάρχουν τόσο στην Παλαιά Διαθήκη (ψαλμός με’ 8-9) «τα φορέματά σου μυρίζουσιν από σμύρναν, αλόη και κασσίαν, από ναών ελεφαντίνων από των οποίων ηυφρανάνσε» όσο και στην Καινή Διαθήκη (Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιον) «ήρθεν δε και ο Νικόδημος φέρων μείγμα σμύρνης και αλόης έως λίτρας εκατό». Αλλά και ο Χριστόφορος Κολόμβος κάνει ξεχωριστή αναφορά σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «τέσσερα είναι τα απαραίτητα τρόφιμα για την καλή υγεία του ανθρώπου -το σιτάρι, το σταφύλι, η ελιά και η αλόη. Το πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο του αναπτερώνει το ηθικό, το τρίτο τον φέρνει σε αρμονία και το τέταρτο τον γιατρεύει». Πάνω σ’ αυτό το επί χιλιετίες μοναδικό θαυματουργό φυτό που χρησιμοποιήθηκε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς στηρίχθηκαν και επένδυσαν πάνω από 100 άτομα από την Κρήτη, προχωρώντας στη συστηματική καλλιέργειά του καθώς και σε μία σειρά άλλων αγροτικών προϊόντων -όπως το φραγκόσυκο και τα αρωματικά φυτά- προκείμενου να ιδρύσουν τη “Μινωική γη” και να προσφέρουν το προϊόν σε ευρεία κατανάλωση.

Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ
Ο συνεταιρισμός “Μινωική γη”, που ιδρύθηκε πριν από περίπου 1,5 χρόνο και είναι ο πρώτος στο είδος του πανελλαδικά και μοναδικός στην Κρήτη, αριθμεί σήμερα 117 μέλη και υπάρχει “εκπροσώπηση” όλων σχεδόν των επαγγελμάτων μεταξύ των μελών του.
Εκτός από τους νέους αγρότες που καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό στον συνεταιρισμό, συμμετέχουν μεταξύ άλλων έμποροι, βιοτέχνες, προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο Συνεταιρισμός ετοιμάζεται να διαθέσει σε πρώτη φάση στους καταναλωτές δέκα προϊόντα, ενώ ήδη σχεδιάζονται και άλλα, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται στο στάδιο των μελετών. Συγκεκριμένα, η “Μινωική γη” διαθέτει 5 μαρμελάδες και δύο σάλτσες με βάση την αλόη και το φραγκόσυκο, καθώς, επίσης, παγωτό και σορμπέ φραγκόσυκου. Μετά από προσπάθειες και εργαστηριακές δοκιμές 5 μηνών, διατίθενται στην αγορά πέντε μαρμελάδες (αλόη – βανίλια, αλόη – λεμόνι, αλόη – πορτοκάλι, αλόη – φραγκόσυκο και φραγκόσυκο) καθώς και δύο σάλτσες (φραγκόσυκο – αβοκάντο και φραγκόσυκο – τζίντζερ, ιδανικά για σαλάτες και κρέατα).

ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Ακόμα η “Μινωική γη” έχει παρασκευάσει και απόσταγμα φραγκόσυκου (κάτι μεταξύ τεκίλας και ρακής), το οποίο, ωστόσο, θα διατεθεί στην αγορά σε μικρές ποσότητες και σε επιλεγμένα καταστήματα, αφού σύμφωνα με τον γραμματέα του συνεταιρισμού Γιώργο Σπυρόπουλο, το υψηλό κόστος παραγωγής δεν επιτρέπει προς το παρόν την ευρεία διάθεσή του. Οπως τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πολύ μεγάλος φόρος οινοπνεύματος (26% ανά λίτρο αλκοόλης) εκτοξεύει στα ύψη την τελική τιμή του προϊόντος, καθιστώντας το ουσιαστικά απαγορευτικό για την ευρεία κατανάλωση και μη ανταγωνιστικό, έναντι των εισαγόμενων οινοπνευματωδών ποτών, σε αυτήν την κρίσιμη οικονομικά συγκυρία που βιώνει ο τόπος. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα απο τις μαρμελάδες, τις σάλτσες, τα παγωτά και τα σορμπέ, ο συνεταιρισμός βρίσκεται στο στάδιο παραγωγής και αιθέριου ελαίου από τα κουκούτσια του φραγκόσυκου, ενώ μελετά προτάσεις για παραγωγή χυμών σε συνεργασία με εταιρεία της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, ήδη παρήχθη δοκιμαστικά μικρή ποσότητα αιθέριου ελαίου, το οποίο έχει σταλεί για εξετάσεις προκειμένου να πιστοποιηθεί ποιοτικά. Το αιθέριο έλαιο, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή εσόδων για τον παραγωγό. Και αυτό γιατί η τιμή του αιθέριου ελαίου κυμαίνεται από 1.000 έως 7.000 ευρώ το λίτρο – ανάλογα βέβαια με την ποιότητα του παραχθέντος προϊόντος, ενώ για να παραχθεί ένα λίτρο ελαίου, απαιτούνται 30 κιλά κουκούτσια, τα οποία αποδίδει ένας τόνος φραγκόσυκου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μανόλη Χαλαμπαλάκη τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί συμφωνία με ελληνική εταιρεία για εξαγωγή μεγάλης ποσότητας προϊόντων στο Ντουμπάι. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ σε καλό δρόμο βρίσκονται οι επαφές με άλλη εταιρεία για την παραγωγή ενυδατικής κρέμας και καλλυντικών με βάση την αλόη, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές.
Επίσης, το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού “Μινωική γη” αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση να συμμετάσχει σε μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς τουριστικές εκθέσεις στο Βερολίνο, όπου εκτός απο την παρουσίαση των προϊόντων του συνεταιρισμού θα γίνουν επαφές με επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και του κλάδου εμπορίας τροφίμων και ποτών. Οι προσπάθειες όμως του συνεταιρισμού δε σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τον κ. Χαλαμπαλάκη γίνονται προσπάθειες να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος ώστε η “Μινωική γη” να αποκτήσει κάποιες βασικές γραμμές επεξεργασίας, κυρίως της αλόης, αφού υπάρχει έντονο ενδιαφέρον μικρών βιοτεχνιών αλλά και μεγάλων εταιρειών για αγορά γιέλης (τζελ). Ηδη, ο Συνεταιρισμός διαθέτει μονάδα καθαρισμού των φραγκόσυκων απο τα αγκάθια.
Τα πρώτα προϊόντα του συνεταιρισμού, παρουσιάσθηκαν επίσημα σε εκπροσώπους τουριστικών πρακτορείων και μεγάλων ξενοδοχείων κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης. Η πανδαισία αρωμάτων, χρωμάτων και γεύσεων που με μοναδικό τρόπο είχε “σκηνοθετήσει” ο σεφ και υπεύθυνος παραγωγής του συνεταιρισμού Πάρης Λεωνίδου ενθουσίασε τους καλεσμένους που δήλωσαν έκπληκτοι απο το γευστικό -και όχι μόνο- αποτέλεσμα των προϊόντων του Συνεταιρισμού. Πάντως, τα εγκωμιαστικά σχόλια των Ελλήνων και ξένων καλεσμένων προκάλεσαν ανακούφιση στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συνεταιρισμού, τα οποία, αφενός ένοιωσαν δικαιωμένα για το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους και αφετέρου γέμισαν με δύναμη και αισιοδοξία για την -ακόμα δυσκολότερη- προσπάθεια να κερδίσουν δηλαδή τα προϊόντα την προτίμηση των καταναλωτών.
Με βάση τα στοιχεία της καλλιέργειας της αλόης, μπορούν να φυτευτούν από 1.200 έως 1.300 φυτά ανά στρέμμα. Εξάλλου, το φυτό μετά από τον δεύτερο χρόνο βγάζει παραφυάδες, περισσότερες από 10 το καθένα, που μπορούν μετά από λίγο να αφαιρεθούν και να μεταφυτευθούν, μεγαλώνοντας την καλλιέργεια ή να πουληθούν στα φυτώρια. Από κάθε φυτό μπορούν να κοπούν το λιγότερο 4 φύλλα κάθε φορά και για 3 ή 4 φορές το χρόνο με αποτέλεσμα ένα στρέμμα να δίνει το λιγότερο 13.000 φύλλα. Ακόμη, το βάρος του φύλλου είναι από 400 γρ. έως και 800 γρ. και έτσι το στρέμμα μπορεί να αποδώσει 7.000 κιλά αλόης. Τέλος, το κάθε φύλλο μπορεί να δώσει το 70 – 80% του βάρους του σε μορφή τζελ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα