Μουσείο Τυπογραφείας

Aλλο το κλειδί άλλο το πασπαρτού

ekloges-dimoskopisiOλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που δεν εκλέχθηκαν, έχουν ιερά υποχρέωση να αιτιολογήσουν το γιατί προτείνουν στήριξη στους δύο μονομάχους της ερχόμενης Κυριακής, 2ος γύρος δημαρχιακών εκλογών. Ο κ. Παπαδογιάννης VS κ. Σημανδηράκη.
Να ξεκαθαρίσω βασικά αυτό που μου έλεγε ο δάσκαλος μου Παύλος Μπακογιάννης, ότι δηλαδή «Ο νικητής, είναι νικητής διότι είναι προετοιμασμένος». Προετοιμασμένος μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ο έχων εμπειρία. Προετοιμασμένος είναι αυτός ο οποίος έχει τόσο νίκες όσο και ήττες στην πορεία του. Προετοιμασμένος είναι επίσης, εκείνος που έχει, πορεία. Προετοιμασμένος είναι, όχι εκείνος που προετοιμάζει το χαμόγελο του, μα εκείνος που χαμογελάει. Προετοιμασμένος δεν είναι κι εκείνος που είχε δασκάλους; Ναι είναι προετοιμασμένος, είναι η απάντηση.
Επανέρχομαι στην αρχική εναρκτήρια πρόταση μου. Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, επικεφαλής παρατάξεων, που δεν εκλέχτηκαν, οφείλουν να αιτιολογήσουν το γιατί θα υποστηρίξουν ή γιατί δε θα υποστηρίξουν τους κ.κ. Παπαδόγιαννη, Σημανδηράκη. Η υποχρέωση αυτή αναδύεται από το σεβασμό προς όλους τους πολίτες, στους οποίους κατά την προεκλογική τους περίοδο απευθύνθηκαν, με τα όποια μέσα τους ή τα όποια επιχειρήματα τους ή τα προγράμματα τους. Είναι υποχρέωση στην οποία μπορεί και αναπαύεται ο πολιτικός πολιτισμός, το κοινωνικοπολιτικό ήθος και η ευγένεια ενός εκάστου, που αποφασίζει να εκτεθεί δημόσια με στόχο να προσφέρει στο κοινό καλό.
Τις τελευταίες μέρες μετά την Κυριακή 26η Μαΐου 1η Κυριακή των εκλογών, ακούγονται τόσα και άλλα τόσα γράφονται κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (κρατάω μόνο το δικτύωσης) που είτε αναφέρονται για να πλανέψουν είτε να μπερδέψουν, είτε να αμαυρώσουν, ακόμη, ακόμη για να πληγώσουν.
Ο τόπος μας, έχει χιλιάδες πρόσωπα, τα οποία ασπάζονται τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη ο οποίος έλεγε: «O,τι επιθυμείς να το φωνάζεις δυνατά. Αγρίμι να γίνεσαι. Δεν ταιριάζει η μετριότητα με τη λαχτάρα». Στα Χανιά, σήμερα πια και μετά από πολλά χρόνια απραξίας σε θέματα που έπρεπε να έχουν επιλυθεί και δεν…, οι πολίτες, οι άνθρωποι δηλαδή, δε θέλουν ούτε τη μετριότητα ούτε τη σιωπή, μήτε την απραξία, να συνοδεύουν ως χαρακτηριστικά τον επόμενο δήμαρχο. Κυρίως δε οι περισσότεροι, επιμένουν να μείνουν μακριά από καιροσκόπους και διαδρομιστές της πολιτικής.
Οπότε ο επόμενος δήμαρχος Χανίων θα πρέπει να είναι εκείνος που ούτε εκπτώσεις ζητάει και θα ζητήσει, μήτε, θα υποκρίνεται τον ευγενή και δραστήριο ενώ θα βολιδοσκοπεί τους διαδρόμους της πολιτικής κεντρικής σκηνής, μήτε όμως θα έχει δίπλα του συνεργάτες, ή στελέχη, ή φίλους, οι οποίοι θα τον προτρέπουν να τεντωθεί πιο πέρα από ό,τι ο μυϊκός του ιστός το επιτρέπει.
Επόμενος δήμαρχος θα είναι εκείνος που η κοινωνία πέρα από ιδεολογίες, ιδεοληψίες, κομματικές ταυτότητες και προτροπές, έχει αντιληφθεί πως το προσπαθεί για χρόνια. Επόμενος δήμαρχος θα είναι εκείνος o οποίος στην προσπάθεια του πέρα από τα ευκόλως εννοούμενα και αναγκαία, βάζει μπροστάρισα την καλοσύνη, η οποία καλοσύνη γεννάει αλληλεγγύη και ανθρωπιά.
Δύο πανάκριβα δηλαδή δώρα που ανήκουν όχι στην μπιζουτιέρα των Χανίων αλλά στην κοσμηματοθήκη τόσο του νομού όσο και του δήμου και της μητρόπολης πόλης. Αυτά αναγνωρίζουν οι πολίτες, αυτά εκτιμούν, αυτοί είναι οι Χανιώτες, άσχετα με τα λάθη μας, τους μικροεγωισμούς μας, τις όποιες ανθρώπινες αντιπαλότητες μας ή τις βιασύνες μας.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε από τους περισσότερους πολίτες, αν τους αφουγκραστείς με πείσμα, ακούς να λένε: «Επιθυμούμε ΔΗΜΑΡΧΟ, το φωνάζουμε δυνατά, γινόμαστε ΑΓΡΙΜΙΑ σε ό,τι υποδεέστερο μας πλησιάζει μιας και πλέον δεν μας ταιριάζει η μετριότητα αφού η ΛΑΧΤΑΡΑ μας είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ και ΣΠΟΥΔΑΙΑ».
Η φράση κλειδί, λέγεται πως είναι «Ψήφος κατά συνείδηση». Θεωρώ πως υπάρχει μία φράση όμως, που είναι πασπαρτού… Ξεκλειδώνει, ανοίγει δηλαδή, όλες τις κλειδαριές και αυτή είναι «Ψήφος, με βάση την αλήθεια της καθημερινότητας μας και της αντίληψης μας για τον άνθρωπο».

Μιχαήλ Π. Λαμπαθάκις,

δημοσιογράφος στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.