Μουσείο Τυπογραφείας

Αλαλούμ με τους διακανονισμούς ρεύματος λόγω… ΕΛΤΑ

Ποσοστό 3 με 4% των καταναλωτών της ΔΕΗ στο Νομό των Χανίων υπολογίζεται ότι έχει επηρεαστεί λόγω της καθυστέρησης από μέρους των ΕΛΤΑ της απόδοσης των χρημάτων που πληρώθηκαν για λογαριασμούς ρεύματος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να έχουν όσοι έχουν κάνει διακανονισμό. Αντίθετα δεν τίθεται θέμα με την έκπτωση του 15% η οποία, όπως διαβεβαιώνει η ΔΕΗ, δεν χάνεται αλλά θα παρουσιαστεί στον επόμενο λογαριασμό.
Στο μεταξύ, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο ΔΕΔΔΗΕ στα Χανιά καθώς ο εργολάβος που έχει αναλάβει τις τεχνικές εργασίες έχει σταματήσει να παρέχει τις υπηρεσίες του από τις αρχές Απριλίου λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΛΤΑ
Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ στα Χανιά οι συνέπειες από την καθυστέρηση καταβολής των χρημάτων από τα ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ εντοπίζεται περισσότερο στην ενδοχώρα. «Το πρόβλημα με την απόδοση των χρημάτων από τα ΕΛΤΑ στη ΔΕΗ εμφανίστηκε όταν η καθυστέρηση ξεπέρασε τις 20 μέρες για να φτάσει σήμερα τις 45», ανέφεραν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν: «Το βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με εκείνους που έχουν κάνει διακανονισμό και λόγω της καθυστέρησης το σύστημα τους “πετάει” έξω».
Συνέπεια αυτού είναι πολλοί καταναλωτές που έχουν κάνει διακανονισμό να απευθύνονται στα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ για να δουν τι συμβαίνει καθώς στο σύστημα δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν τα χρήματα που έρχονται καθυστερημένα αφορούν τον διακανονισμό ή την εξόφληση κάποιου λογαριασμού.
Πάντως, από μέρους της ΔΕΗ, διαβεβαιώνουν ότι οι καθυστερήσεις δεν επηρεάζουν το θέμα της έκπτωσης του 15% που απολαμβάνουν οι συνεπείς καταναλωτές οι οποίοι εξοφλούν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό του ρεύματος. «Υπάρχει ηλεκτρονικό αρχείο που λέει πότε πλήρωσε ο πελάτης. Συνεπώς η έκπτωση δεν χάνεται αλλά περνάει στον επόμενο λογαριασμό», ανέφερε στέλεχος της ΔΕΗ όταν του θέσαμε το ερώτημα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟ
Την ίδια στιγμή, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στα Χανιά (ΔΕΔΔΗΕ) ουσιαστικά έχει μείνει χωρίς εργολάβο καθώς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η εταιρεία “Τοξότης” που ανήκει στον όμιλο Καλογρίτσα έχει σταματήσει οποιαδήποτε εργασία από τις 3 Απριλίου.
Αυτό έχει ως συνέπεια οι υποχρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ να έχουν μείνει πίσω και να προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε πολύ βασικές ανάγκες είτε με τα πενιχρά μέσα και τους λιγοστούς τεχνίτες που έχει στη διάθεσή του είτε ζητώντας τη συνδρομή του εργολάβου από τον όμορο Δήμο, δηλαδή το Ρέθυμνο, όπως δίνει το δικαίωμα ο νόμος.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί επισημαίνει σε επιστολή του προς τον ΔΕΔΔΗΕ ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Νομού Χανίων. Μάλιστα στην επιστολή, που υπογράφουν ο πρόεδρος Π. Φραγκεδάκης και ο γενικός γραμματέας Σ. Κρανιδιώτης, τονίζεται μεταξύ άλλων, πως η προβληματική κατάσταση υφίσταται για πάνω από 1 χρόνο.
«Όπως πληροφορηθήκαμε από μέλη μας, ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις συνδέσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος καθώς ο εργολάβος των δικτύων στα Χανιά υπολειτουργεί λόγω οικονομικών θεμάτων. Θύματα για ακόμα μία φορά οι καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις, τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας που παραμένουν μήνες κλειστά. Οι καταναλωτές μάλιστα έχουν πληρώσει την συμμετοχή τους για την σύνδεση αλλά περιμένουν μήνες για να προχωρήσει η διαδικασία», αναφέρει ο Σύνδεσμος και προσθέτει: «Με την τουριστική περίοδο του 2018 να έχει ήδη ξεκινήσει, οι καταναλωτές – επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους. Στην δύσκολη οικονομική κρίση που διανύουμε είναι κρίμα να δημιουργούνται τέτοιου είδους προβλήματα δεδομένου ότι ο τουρισμός στην πόλη μας είναι η κύρια πηγή εσόδων για την πλειοψηφία των πολιτών. Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας με σκοπό την επίλυση του τόσου σοβαρού ζητήματος. Ζητάμε δέσμευση για την τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν μεγάλο αριθμό καταναλωτών της πόλης μας».
Να σημειώσουμε ακόμα ότι πρόβλημα φέρεται να αντιμετωπίζουν και οι άλλες περιοχές που δραστηριοποιείται ο συγκεκριμένος εργολάβος (Μυτιλήνη και 5 περιοχές της Αττικής). Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι τόσο από τα Χανιά όσο και από τη Μυτιλήνη είχαν κινηθεί εδώ και καιρό διαδικασίες για να κηρυχθεί έκπτωτος και να αντικατασταθεί, η υπόθεση δεν προχώρησε με απόφαση του Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.