Μουσείο Τυπογραφείας

Αλαλούμ με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις στον ΕΦΚΑ

ika efkaΑλαλούμ επικρατεί με τα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων των Χανίων που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα καθώς στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ δεν έχει αποσταλεί ακόμα κάποια επίσημη ενημέρωση.
Να υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση που είχε υπογράψει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος στις 27 Φεβρουαρίου αφορούσε τις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμένα από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

ΤΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ
Με βάση την απόφαση και σε εφαρμογή του ν. 4578/18, σε όλες τις επιχειρήσεις και στους ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις παραπάνω περιοχές, ανακοινώθηκαν ότι θα δοθούν οι εξής διευκολύνσεις:
• Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων, μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα, ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
• Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.
Όπως αναφέρονταν στην απόφαση οι παραπάνω εισφορές θα εξοφληθούν σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν επιχειρηματίες που επισκέφθηκαν τον ΕΦΚΑ η ευνοϊκή ρύθμιση δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ακόμα.
Το πρόβλημα επιβεβαίωσε ο διευθυντής του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ Στέλιος Ανετάκης, με τον οποίον επικοινώνησαν τηλεφωνικά τα “Χ.ν.”, καθώς όπως είπε δεν έχει φτάσει ακόμα κάποια επίσημη ενημέρωση. «Περιμένουμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι μόλις υπάρξει σχετική ενημέρωση θα υπάρξει άμεση ενημέρωση τν ενδιαφερομένων. Επεσήμανε, δε, ότι σήμερα, Παρασκευή, θα υπάρξει επικοινωνία για το θέμα με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ
ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Να σημειώσουμε ότι αντίθετα στην Εφορία η παράταση και αναστολή μέχρι 13 Αυγούστου στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών από φυσικά και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, την οποία έδωσαν το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εφαρμόζεται κανονικά.
Να υπενθυμίσουμε ότι η εν λόγω ρύθμιση ορίζει σχετικά πως:
Παρατείνονται μέχρι και την 13.08.2019 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ /ελεγκτικά κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στους Δήμους Πλατανιά, Κισσάμου, Αποκορώνου, Καντάνου – Σελίνου, Σφακίων και Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης που λήγουν ή έληξαν από από 13.02.2019 μέχρι και την 13.08.2019. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
• Αναστέλλεται μέχρι και την 13.08.2019 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 13.02.2019 οφειλών των ανωτέρω προσώπων και οντοτήτων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.