Μουσείο Τυπογραφείας

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κρήτης – Αιγύπτου

04Το αίτημα για ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κρήτης με την Αίγυπτο έθεσαν υπόψη του Ελληνα πρωθυπουργού οι εκπρόσωποι της Ελληνικής κοινότητας στο Κάιρο, οι οποίοι συναντήθηκαν το Σάββατο με τον Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντηση Κορυφής που πραγματοποιήθηκε με τους προέδρους Αιγύπτου και Κύπρου. Απευθυνόμενος προς την ελληνική επιχειρηματική οικογένεια της περιοχής, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του καθώς βλέπει ότι ενισχύεται με καινούργιους επιχειρηματίες, αλλά και την αισιοδοξία του ότι “ανοίγουν” πλέον οι ορίζοντες για να πετύχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις της Αιγύπτου πολλά περισσότερα, με την ιδιαίτερα μεγάλη επιχειρηματική παρουσία στην Αίγυπτο, που μετριέται σε περισσότερες από 176 επιχειρήσεις με επενδεδυμένα πάνω από 4 δισ. δολλάρια από ελληνικά κεφάλαια στην Αίγυπτο, μέσω των οποίων ζουν περίπου 30.000 αιγυπτιακές οικογένειες.

Ενώ, τόνισε ότι μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο έχουν τετραπλασιαστεί, γεγονός που ο κ. Σαμαράς το χαρακτήρισε έναν πραγματικό «θρίαμβο» των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο. Και στόχος μας είναι πλέον να πετύχουμε εξαγωγές 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014 αφήνοντας πολύ πίσω το γεγονός ότι βρισκόμασταν στην 29η θέση στη βαθμίδα προτίμησης της Αιγύπτου, ενώ τώρα έχουμε φτάσει στην 6η θέση. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι συζήτησε τα προβλήματα της ελληνικής παροικίας με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Γιάννη Σιόκα (οι οποίοι του παρέδωσαν κοινό υπόμνημα), καθώς και με τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Στέφανο Ταμβάκη υποσχόμενος ότι σύντομα θα απαντήσει συγκεκριμένα στα ζητήματα που του έθεσαν. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου που ήταν “παρών” στη συνάντηση, τόνισε τη μεγάλη σημασία στη συνεργασία της Αιγύπτου με τις Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου – Αλεξανδρείας με τους Ελληνες επιχειρηματίες. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα (όπως είναι η γραφειοκρατία που πλήττει και την Αίγυπτο), αλλά υποσχέθηκε να γίνει κάθε τι δυνατόν για να ξεπεραστούν. Εκπροσωπώντας την Ελληνική επιχείρηση “ΦΛΩΡΑ”, ο γεν. δ/ντής Χρήστος Καβαλής αναφέρθηκε στην ανάγκη να προωθηθεί η δυνατότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα, όχι μόνο με τον Πειραιά αλλά και με την Κρήτη, καθώς η Μεσόγειος ενώνει και δεν χωρίζει. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και μίλησαν με τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ο γεν. γραμματέας του ΥΠ.ΕΞ. Αναστάσιος Μητσιάλης, που και εκείνος έλκει την καταγωγή του από την Αίγυπτο, ο Ελληνας πρέσβης στην Αίγυπτο Χριστόδουλος Λάζαρης, ο Αιγύπτιος πρέσβης στην Αθήνα κ. Μπαντάουι και άλλοι επίσημοι.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.