Μουσείο Τυπογραφείας

Ακίνητα στο σφυρί…

Στο… σφυρί βγαίνουν 22 ακίνητα της πρώην Ε.Α.Σ. Αποκορώνου – Σφακίων, πολλά από αυτά παραγωγικές εγκαταστάσεις, όπως ελαιουργεία και αποθήκες. Εκτίμηση της διαχειρίστριας της διαδικασίας της εκκαθάρισης της περιουσίας της πρώην Ε.Α.Σ., την οποία αποφάσισαν τα μέλη της, είναι πως η πώληση των ακινήτων, παρά την κρίση, θα αποφέρει χρήματα ικανά να καλύψουν τις οφειλές της προς εργαζομένους, ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία, τράπεζες, αλλά και να πληρωθούν για το λάδι που είχαν δώσει για φύλαξη περίπου 50 παραγωγοί του Αποκόρωνα.
Mιλώντας στα “Χ.Ν.”, η δικηγόρος Χανίων Αρτεμις Παγκάλου, που κατόπιν εντολής της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Α.Σ. έχει την ευθύνη για την εκκαθάριση, επισημαίνει πως όλα τα ακίνητα της Ενωσης θα πωληθούν, ωστόσο, δεν πρόκειται για ξεπούλημα, αφού οι πωλήσεις γίνονται με βάση την πραγματική αξία των οικοπέδων και των εγκαταστάσεων. Για τους λόγους αυτούς έχουν απορριφθεί προτάσεις που δεν ήταν συμφέρουσες.

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
«Παρακολουθώ τις αντικειμενικές αξίες, ώστε να γνωρίζω τι ισχύει, αλλά επειδή τα περισσότερα ακίνητα είναι εκτός σχεδίου η αντικειμενική αξία τους είναι πιο μικρή από την πραγματική. Επομένως δεν μπορούμε να δεχτούμε π.χ. μία τιμή 30.000 ευρώ για οικόπεδο πάνω στον δρόμο, που είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Η ουσία της εκκαθάρισης δεν είναι να ξεφορτωθείς τα ακίνητα, αλλά να τα πωλήσεις σε καλή τιμή, ώστε να μπορέσεις να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου».
Αυτή τη στιγμή τα πιο σημαντικά ακίνητα, για τα οποία έχει δρομολογηθεί και η διαδικασία πώλησής τους, είναι:
• Το πρώην συνεταιριστικό super market στις Καλύβες, το οποίο έχει ενοικιαστεί στο ΙΝΚΑ εδώ και πάνω από μία 10ετία. Με το ΙΝΚΑ έχει συμφωνηθεί η αγορά του ακινήτου που νοικιάζει και η πώληση έχει εγκριθεί και από το Δικαστήριο.
• Το παλιό ελαιουργείο στις Καλύβες, που βρίσκεται σε ακίνητο 10 στρ., με δύο κτήρια. Υπάρχει ενδιαφέρον για ένα κτήριο.
• Ενα ακίνητο που έχει ζήτηση είναι μία αποθήκη συγκέντρωσης προβάτων της πρώην Ε.Α.Σ. μεταξύ Τσιβαρά και Βάμου. Το ακίνητο θέλει ο Δήμος Αποκορώνου για τη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου και αναμένεται η προσφορά του.
• Το ελαιουργείο στους Αγίους Πάντες, για το οποίο εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για αγορά από ιδιώτη. Ομως η τιμή προσφοράς δεν κρίθηκε συμφέρουσα καθώς είναι εντός οικισμού, πάνω στην παλιά εθνική οδό και δίπλα στη νέα εθνική οδό.

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ
Η κα Παγκάλου δηλώνει αισιόδοξη πως από την πρώτη κιόλας πώληση θα καλυφθούν οι οφειλές προς τους εργαζομένους της Ενωσης (υπολογίζονται κάτω από 500.000 ευρώ, πολύ μικρότερες από τις αρχικές τους διεκδικήσεις καθώς το Δικαστήριο απέρριψε τις αξιώσεις τους) και το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προς το Ι.Κ.Α. (περίπου 500.000 ευρώ) και την Εφορία (1.000.000 ευρώ). «Το χρέος της Ενωσης, σε σχέση με την περιουσία της, είναι βιώσιμο. Αν τα πωλήσουμε σε τιμές φυσιολογικές, τα χρέη θα καλυφθούν. Το πρόβλημα είναι με την πρώην Αγροτική Τράπεζα καθώς λαμβάνονταν δάνεια και οι οφειλές ανέρχονταν στα 7 εκατ. Η τράπεζα διεκδικεί τουλάχιστον τα μισά. Αλλά η υπόθεση βρίσκεται στα Δικαστήρια γιατί ο τρόπος σύναψης των δανείων δεν ήταν σύννομος και αναμένουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Είναι καθοριστική η απόφαση του Δικαστηρίου καθώς από αυτή θα κριθεί τι ακριβώς θα δώσουμε στην τράπεζα. Επίσης πέρα από τα χρέη προς το Ι.Κ.Α. και την Εφορία υπάρχουν οι προσαυξήσεις, οι οποίες θέλουμε να απαλειφθούν και να καλύψουμε μόνο τις κύριες οφειλές. Οι προσαυξήσεις είναι 1 εκατ. ευρώ! Πιστεύω ότι θα πείσω το Δικαστήριο να βγάλει μία απόφαση για το τι πρέπει να πάρει η Εφορία και το Ι.Κ.Α., ώστε να μείνουν χρήματα για τους παραγωγούς. Σε περίπου 50 παραγωγούς οφείλονται λιγότερα από 70.000 ευρώ, ένα ποσό, όπως καταλαβαίνετε, πολύ μικρό» καταλήγει η δικηγόρος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.