Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

“Αγώνας δρόμου” για προσλήψεις στον εθνικό δρυμό

» Στόχος η στελέχωση του φαραγγιού της Σαμαριάς με προσωπικό και γιατρό

Σε αγώνα δρόμου για την έγκαιρη πρόσληψη μόνιμου εποχιακού προσωπικού, τη στελέχωση γιατρού για το Φαράγγι της Σαμαριάς και την εξεύρεση επαρκούς χρηματοδότησης βρίσκεται το Δασαρχείο Χανίων σε συντονισμό με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και τρία χρόνια  το Φαράγγι της Σαμαριάς δεν έχει γιατρό αν και σε ημερήσια βάση, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, συμβαίνει ένα ελαφρύ ατύχημα σύμφωνα με τη διευθύντρια Δασών Χανίων κα Πολύμνια Σκλαβάκη. Ακόμη δεν διαθέτει μόνιμο προσωπικό με αποτέλεσμα πέρυσι το εποχιακό προσωπικό να προσληφθεί τον Αύγουστο δηλαδή σε περίοδο αιχμής για τη λειτουργία του Φαραγγιού.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός, ότι πέρυσι περίπου 137.000 επισκέπτες πέρασαν το Φαράγγι, με τις εισπράξεις των εισιτηρίων να ανέρχονται στα 618.000 ευρώ, από τα οποία το 70% πηγαίνει στο Πράσινο Ταμείο, το 30% μοιράζεται στους δύο όμορους δήμους, ενώ πάγιο συγκεκριμένο ποσό για το Δασαρχείο Χανίων δεν προβλέπεται, αλλά καλύπτεται κατόπιν αιτήματος.
Λίγους μήνες πριν από το άνοιγμα του Φαραγγιού, το Δασαρχείο Χανίων και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με αιτήματά τους, ζητούν από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. να γίνουν εγκαίρως ενέργειες για μόνιμη λύση των προβλημάτων καθώς ένα πιθανό ατύχημα θα δυσφημίσει διεθνώς τον τόπο.
ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟ
SKLABAKHΓια τη στελέχωση του ιατρείου που βρίσκεται μέσα στον οικισμό της Σαμαριάς η διευθύντρια Δασών Χανίων κα Πολύμνια Σκλαβάκη επεσήμανε στα “Χ.Ν.” πως «τα τρία τελευταία χρόνια δεν υπάρχει γιατρός και τα όποια έκτακτα περιστατικά καλύπτονται από το αγροτικό ιατρείο Αγ. Ρουμέλης -όταν υπάρχει βέβαια γιατρός- από εθελοντές μέσω του Φορέα Διαχείρισης είτε από τους “Γιατρούς του Κόσμου”. Ωστόσο, πρόκειται για μία εθελοντική και πρόσκαιρη δράση».
Πρόταση του Δασαρχείου Χανίων που θα λύσει οριστικώς το πρόβλημα είναι να θεσμοθετηθεί το ιατρείο της Σαμαριάς ως εποχικό, αγροτικό ιατρείο (δυσπρόσιτο), το οποίο θα έχει δικό του γιατρό. Παράλληλα, να ενισχυθεί ο σταθμός της Αγ. Ρουμέλης κατά τη θερινή περίοδο επισκεψιμότητας του Εθνικού Δρυμού, καθώς οι εργαζόμενοι μπαίνουν πολύ νωρίτερα μέσα το Φαράγγι από τον Μάρτιο και φεύγουν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη διευθύντρια Δασών Χανίων.
Σύμφωνα με την κα Σκλαβάκη «ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε πολύ σοβαρά ατυχήματα, δηλαδή θανατηφόρα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις με ατυχήματα όπως διαστρέμματα, ταχύπνοιες που χρήζουν άμεσης ιατρικής επέμβασης την οποία προσφέρει          -με τα μέσα που διαθέτει- το προσωπικό το δικό μας και του Φορέα Διαχείρισης και εάν βρεθεί και κανείς περαστικός γιατρός που μπορεί να διαβαίνει με κάποιο γκρουπ το Φαράγγι να παρέχει τις πρώτες βοήθειες. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και χρειάζεται συνδρομή πρώτων βοηθειών».
Να σημειωθεί πως το Φαράγγι της Σαμαριάς, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανοίγει επισήμως από 1η Μαΐου και κλείνει 15 Οκτωβρίου.
Εάν οι καιρικές συνθήκες -και η ετοιμότητα του Δασαρχείου με επάρκεια προσωπικού και μέσων- το επιτρέπουν είναι εφικτό να ανοίξει και από τις αρχές Απριλίου.

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ
Για την ανταποδοτικότητα των εισπράξεων που γίνονται μέσω των εισιτηρίων στο Φαράγγι της Σαμαριάς η κα Σκλαβάκη εξήγησε πως «από τη θεσμοθέτηση του εισιτηρίου, τα εισπραττόμενα χρήματα κάποτε κατατίθεντο σε έναν λογαριασμό υπέρ του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, ενώ σήμερα πάνε υπέρ του Πράσινου Ταμείου.
Πρόπερσι τα εισπραχθέντα χρήματα ήταν 512.000 ευρώ περίπου, ενώ φέτος 618.700 ευρώ. Αυτά τα χρήματα εμείς τα εισπράττουμε και στη συνέχεια τα καταθέτουμε στο Πράσινο Ταμείο. Δηλαδή ουσιαστικά είμαστε διαχειριστές.
Οσον αφορά τα ανταποδοτικά ποσά το 30% διανέμεται επιμέρους στους δύο όμορους δήμους Σφακίων και Πλατανιά, ενώ μικρότερα ποσά παίρνουν ο Δήμος Χανίων και Δήμος Καντάνου Σελίνου. Εμείς ως Δασική Υπηρεσία, δεν έχουμε αντίστοιχα ένα ποσό, το οποίο θα είναι πάγιο, έστω σαν προκαταβολή που θα ξέρουμε ότι θα το έχουμε εγκαίρως για να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του Φαραγγιού. Απλά κάθε χρόνο υποβάλουμε αίτημα στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. και ξεχωριστά στο πράσινο ταμείο, και από εκεί ικανοποιούνται -όποτε ικανοποιηθούν- κάποια αιτήματα».
Σύμφωνα με τη διευθύντρια Δασών Χανίων, το βασικό αίτημα της Υπηρεσίας είναι «να έχουμε έγκαιρη χρηματοδότηση για να συντηρούμε το μονοπάτι, την καθαριότητα, προμήθειες υλικών και κατάλληλο εξοπλισμό για το προσωπικό που μένει στο Φαράγγι κ.ά».

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
DEIKTAKHS.Συνεχή είναι τα αιτήματα του Δασαρχείου αλλά και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης προς το Υ.Π.Ε.Κ.Α. σχετικά με την έγκαιρη κατανομή και στελέχωση του προσωπικού.
«Δε φτάνει να έρχεται προσωπικό, αλλά να και να έρχεται έγκαιρα. Διότι πέρυσι το ελάχιστο προσωπικό που πήραμε -δέκα άτομα- ήταν με ημερομηνία έναρξης 2 Αυγούστου! Δηλαδή την περίοδο αιχμής λειτουργίας και επισκεψιμότητας του Φαραγγιού εποχικό προσωπικό δεν υπήρχε», τόνισε η κα Σκλαβάκη και πρόσθεσε: «Πάγιο αίτημά μας είναι ότι ακόμη και το εποχικό προσωπικό -είκοσι άτομα χρειάζονται για την αξιοπρεπή λειτουργία του Φαραγγιού- πρέπει να είναι ειδικότητες που εμείς χρειαζόμαστε π.χ. φύλακες, αγωγιάτες και να μετατραπούν σε μόνιμους εποχικούς υπαλλήλους δηλαδή σε οκτάμηνη βάση».
«Επίσης, κύριο αίτημα για εμάς είναι να αποδεσμευθούν οι προσλήψεις που αφορούν τον Εθνικό Δρυμό από τις γενικές προσλήψεις που κάνει το Υ.Π.Ε.Κ.Α. Δηλαδή λόγω της κλιματικής ιδιαιτερότητας του Εθνικού Δρυμού, αλλά και των εσόδων που εισπράττονται, αποτελώντας ένα σημαντικό κομμάτι της βαριάς βιομηχανίας μας που είναι ο τουρισμός, ζητάμε διά του Υ.Π.Ε.Κ.Α. να γίνονται έγκαιρα προσλήψεις αυτοτελώς για εμάς. Διότι ο Εθνικός Δρυμός πρέπει να παρέχει πληρέστερες υπηρεσίες και μία πιθανή αρνητική εντύπωση μπορεί να έχει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Κάτι που φυσικά δεν επιθυμεί κανείς, ειδικά εμείς που διαχειριζόμαστε αυτόν τον χώρο. Γι’ αυτό διεκδικούμε ένα μέρος των χρημάτων να μένει εδώ είτε τα χρήματα να κατατίθενται σ’ ένα περιφερειακό ταμείο π.χ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να δίνονται αυτόματα στην Περιφέρεια Κρήτης και στην περιοχή μας, ώστε να μπορούν να διατεθούν για να ανοίξουμε». επεσήμανε.

Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γιώργος Δεικτάκης επεσήμανε στα “Χ.Ν.” πως προτεραιότητα αποτελεί η στελέχωση του Φαραγγιού με γιατρό.
«Οσον αφορά τη σωστή λειτουργία του Φαραγγιού που για εμάς είναι πρωτεύον θέμα, πρώτα απ’ όλα θέλουμε να καλύψουμε την ασφάλεια των ανθρώπων που διέρχονται από το Φαράγγι, διότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει γιατρός. Φανταστείτε ένα ατύχημα επισκέπτη τι δυσφήμιση θα ήταν για τη χώρα μας; Αυτό το θέμα είναι βασικής προτεραιότητας για εμάς και πιστεύουμε στην υπόσχεση που μας έδωσε ο ΥΠεάρχης Κρήτης, κ. Γρηγοράκης, ότι θα στελεχώσει το Ιατρείο που υπάρχει εκεί με έναν γιατρό, ώστε να έχουμε καλύψει την ασφάλεια των επισκεπτών σε περίπτωση πιθανού ατυχήματος», τόνισε.
Βασικό θέμα χαρακτήρισε και τη στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό του Φαραγγιού της Σαμαριάς ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ο οποίος ανέφερε ότι: «Οι δασοφύλακες, τους οποίους έχουμε στη διάθεσή μας, δυστυχώς, πρέπει να μείνουν μέσα στο Φαράγγι της Σαμαριάς 1 και 2 ημέρες συνεχόμενες. Κι αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο, διότι αποκόπτονται από τις οικογένειές τους, δεν συντελεί στο να επιτελούν σωστά το έργο τους -κατά την άποψη μου- διότι κουράζονται με τις πολύωρες υπηρεσίες. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εχουμε ζητήσει και πιστεύω να στελεχωθεί μέσω του μέτρου της κινητικότητας το κομμάτι αυτό, για να είναι πιο σωστή και πιο άνετη η λειτουργία του Φαραγγιού».
Για την ελλιπή χρηματοδότηση του Δασαρχείου ο κ. Δεικτάκης εξέφρασε την προσδοκία ότι αυτή θα αυξηθεί, καθώς όπως γνωστοποίησε συνεστήθη πριν λίγες ημέρες μία επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών με πρόεδρο τον τέως γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Καρούντζο, που θα προΐσταται με αντικείμενο την εύρυθμη λειτουργία των Δασαρχείων, τη στελέχωση και τη χρηματοδότησή τους.
«Πιστεύω ότι η λύση αυτή είναι η καλύτερη διότι ο κ. Καρούντζος είναι έμπειρος, καθώς επί επτά χρόνια έχει υπηρετήσει στην Περιφέρεια Κρήτης και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Με την τεράστια εμπειρία που διαθέτει θα δώσει πιστεύουμε λύσεις, ώστε να ανακουφιστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν στα κατά τόπους Δασαρχεία», ανέφερε.
Σχετικά με τα ανταποδοτικά ποσά που θα έπρεπε να αποδίδονται στα Χανιά από τις εισπράξεις των εισιτηρίων στο Φαράγγι της Σαμαριάς, ο κ. Δεικτάκης ανέφερε ότι «έρχονται κάποια χρήματα, αλλά δεν είναι αυτά που περιμένουμε. Και περιμένουμε κάτι καλύτερο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα