Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση εν όψει της ολοκλήρωσης και της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.
Εφ’ όλης της ύλης για την οικονομία, συζήτησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης και ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σταϊκούρας.
Η σύσκεψη διήρκεσε τρεις ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώθηκε σε θέματα από την πορεία του προϋπολογισμού μέχρι τα προαπαιτούμενα.
Στο τραπέζι των συζητήσεων φαίνεται να έπεσε και το θέμα των ενστόλων. Οι ένστολοι διαματαρτύρονται γιατί δεν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις και δεν τους έχουν επιστραφεί τα χρήματα που τους έχουν παρακρατηθεί, ενώ μιλούν για νέες μειώσεις στις συντάξεις τους με την ενσωμάτωση του επικουρικού τους ταμείου με τ’ άλλα επικουρικά ταμεία.
Στο Μαξίμου προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή καθώς είναι μνημονιακή δέσμευση η ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων. Ένα ακόμα θέμα που φέρεται να συζητείται είναι αυτό του εφάπαξ των ενστόλων.
Το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των ενστόλων.
Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ του Αυγούστου.
Το Υπουργείο Οικονομικών συλλέγει από τα Υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης τις διατάξεις που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο και κάποιες από αυτές βρίσκονται ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να προσδιορισθεί το κόστος τους στον προϋπολογισμό.
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έως τις 8 Αυγούστου θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά και την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ περίπου που αντιστοιχούν στις επιστροφές εσόδων από τα κέρδη που καταγράφουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ” ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Ελλάδα φαίνεται να επιστρέφει στην κανονικότητα, αλλά πίσω από την ηρεμία παραμένουν οι φόβοι για το μέλλον της, αναφέρει μακροσκελές δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times με τίτλο «Ελλάδα: Μία εύθραυστη ηρεμία» και υπότιτλο «Δύο χρόνια μετά τη χρεοκοπία της χώρας υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία γυρίζει σελίδα».
Μετά τη συρρίκνωσή της κατά 25% από τις αρχές του 2008, η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και εφέτος πιθανόν να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αναφέρει το δημοσίευμα. Σημειώνει επίσης ότι η εικόνα της Ελλάδας έχει εξομαλυνθεί στις κεφαλαιαγορές, καθώς η χώρα άντλησε τον Απρίλιο το ποσό των 3 δισ. ευρώ με την έκδοση πενταετών ομολόγων, με ένα επιτόκιο μόνο 4,95% και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ αυτό τον μήνα με τριετή ομόλογα.
Το δημοσίευμα παραθέτει στη συνέχεια δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για τους κινδύνους όσον αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας.
«Οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά μία νέα συγκυρία οικονομικών και πολιτικών κινδύνων αποτελούν μία πιθανή απειλή για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, προσθέτοντας ότι οι μεγάλες μειώσεις των εισοδημάτων και η «εξαιρετικά υψηλή» ανεργία «έχουν στηρίξει πολιτικές δυνάμεις της άκρας δεξιάς και της ριζοσπαστικής αριστεράς. «Η μεγάλη βελτίωση των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές δεν έχουν ακόμη αντανακλασθεί στην ελληνική οικονομία», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Για να δικαιολογήσει το χαμηλό κόστος δανεισμού της από τις κεφαλαιαγορές και να προσφέρει αποδόσεις στους μακροπρόθεσμους επενδυτές μετοχικών αξιών, η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο οικονομικό μοντέλο και αυτό θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία της, σημειώνει το δημοσίευμα.
«Αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα και αρχίσαμε να το έχουμε είναι ένα σχέδιο πολιτικής», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκε από τους διεθνείς πιστωτές αποτελεί μόνο την αρχή της διαδικασίας. «Θα χρειασθούμε το δικό μας μνημόνιο, το οποίο θα έχουμε διαπραγματευθεί με τους Έλληνες πολίτες. Χρειάζεται ένας βαθμός εσωτερικής νομιμοποίησης… Οι Έλληνες είναι γνωστοί ως ατομιστές, αλλά έχουν σχεδόν αναγκασθεί λόγω της κρίσης να συνεργάζονται περισσότερο», δήλωσε ο υπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Προσπαθώντας να κρύψει κάτω από το χαλί τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός στέλνει επίπλαστα μηνύματα “αισιοδοξίας” και “σταθερότητας”» αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιό του για τις πολιτικές εξελίξεις.
Όπως σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αυτό στο οποίο οι κυβερνητικοί εταίροι συμφωνούν είναι η -με κάθε κόστος για την κοινωνία και την οικονομία- ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνουν ούτε κατ’ ελάχιστο από τα μνημονιακά συμφωνηθέντα».
«Σε αυτό το πλαίσιο, η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και των εκφραστών της συνιστά μονόδρομο για τη χώρα και τους πολίτες της» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα